Sejlmager tog springet efter 30 år: “Det har jeg virkelig ikke fortrudt”

Enkeltmandsvirksomheden, Thy Sejlmager, modtager Dineros Iværksætterlegat 2019. Et ønske om at videreføre håndværkstraditionen og opnå mere frihed fik Jens Kristian Povlsen til at hoppe ud som selvstændig sejlmager.


OBS.: Skal du modtage Dineros Iværksætterlegat 2020? Så send os en ansøgning senest 1. oktober.

Thy Sejlmager, det er Jens,” lyder det i røret, da vi en overskyet oktoberformiddag ringer op til den iværksætter, vi har udvalgt til at modtage Dinero Iværksætterlegat 2019.

Hør os ringe sejlmager Jens Kristian Povlsen op med den gode nyhed.

“Er det rigtigt? Det er jeg sgu glad ved at høre. Det er da rigtig godt,” fortsætter manden ydmygt, inden han fortæller om en særlig maskine, som legatets 10.000 kroner skal bruges på.

Stemmen tilhører Jens Kristian Povlsen, manden bag håndværkervirksomheden, der siden 2018 har haft til huse i den nordvestjyske by Thisted.

Fra sit værksted sørger Jens for at lave alt fra bådkalecher, solsejl og læsejl til lystbåde, glade campister og solrige terrasser; et håndværk, Jens har været opslugt af længe med mere end 30 år i branchen – og som han har ønsket at gå solo med i mere end 15 år. Men det vender vi tilbage til.

Iværksætteri i nye klæder

Den garvede sejlmager modtager legatet, fordi han er en ægte iværksætter.

Jens’ historie er ganske vist ikke historien om en mand, der har opfundet noget banebrydende, skabt røre i klimadebatten eller sat kursen for en fremtidig tech-virksomhed – den ramme, som nutidens mange iværksætterhistorier ellers ofte bliver set i lyset af.

Men det er en anderledes, sand iværksætterhistorie om en mand, der fandt modet til at bryde med vante rammer og fast lønseddel og gå “all in” for at videreføre et håndværk, som kun få i dag praktiserer.
Og vind i sejlene mærker han allerede.

Frihedstrang og faglighed

Hvad er det så, der har fået Jens til at tage springet og rykke ud i sit private værksted på fuldtid? Svaret skal i følge Jens findes i to forskellige lejre:

– I mine tidligere jobs har jeg arbejdet rimeligt selvstændigt, men at være helt selvstændig giver mere frihed. Det er ikke så stressende, siger han, inden han eftertænksomt fortsætter:

– Og så håber jeg, at jeg kan få gang i faget igen. De senere år har der ikke været ret mange af os tilbage i sejlmagerbranchen, og jeg tror, vi er for dårlige til at informere om og vise, hvad vi kan.

Thy Sejlmager i arbejde
Jens i fuld gang i sit 15 år gamle værksted, som blev bygget med sigte på at blive selvstændig.Jens i fuld gang i sit 15 år gamle værksted, som blev bygget med sigte på at blive selvstændig.
Thy Sejlmager laver sejl
Sejlmagerfaget indebærer en masse manuelt arbejde, men en symaskine kan spare Jens tid.

Langarmet, tonålet symaskine

Jens fortæller, at hans datter til hans store glæde ønsker at komme i lære som sejlmager hos ham. Men selvom det går rigtig godt for forretningen, mangler der lige lidt, før to personer kan få løn af det.

Arbejdet tager nemlig tid, og det gør det svært at følge med de mange bestillinger, som jo omvendt giver penge i kassen.

Derfor skal pengene fra legatet gå til en langarmet, tonålet symaskine, så Jens kan følge med de mange ordrer:

– Jeg har længe ønsket mig sådan en, fordi den kan spare mig for tid, når jeg fx skal sy lynlåse og vinduer i sejl. Den er nemmere at have med at gøre, fordi man kan have mere materiale inde under maskinen, forklarer han.

Maskinen er dog temmelig dyr – og derfor har han været forbeholden overfor sådan en stor investering til at starte med.

“Min største frygt var mit regnskab”

Valget om at blive selvstændig iværksætter er ligeledes en drøm, Jens er gået varsomt med. Tanken har været et stykke undervejs – ja, 15 år for at være helt præcis. Det var cirka deromkring, han fik bygget værkstedet, der i dag danner rammen om hans bedrifter.

En af mine kammerater, som også bruger Dinero, sagde “Det er simpelthen så nemt” og viste mig det. Der kunne jeg jo godt se, at det er til at have med at gøre.

Dengang turde han alligevel ikke tage springet; særligt én bekymring stod i vejen:

– Min største frygt var mit regnskab. Det gjorde, at jeg ikke turde, men det har vist sig at være det nemmeste af det hele. En af mine kammerater, som også bruger Dinero, sagde “Det er simpelthen så nemt” og viste mig det. Der kunne jeg jo godt se, at det er til at have med at gøre, forklarer Jens.

Uden Dineros regnskabsprogram tror han – med egne ord – ikke, han havde turdet følge drømmen.

Weekendophold til konen

Men også omgangskredsens støtte har spillet en stor rolle:

– De mener, jeg skulle have ført ud i livet for længe siden. Og det er rigtigt. Men nu tog jeg springet, og det har jeg virkelig ikke fortrudt, siger Jens og tilføjer:

– Jeg har fået stor opbakning fra min kone. Vi er nok nødt til at tage et weekendophold her i næste weekend, hvor vi skal på messe.

Louisa Henchel Vinther
Louisa H. Vinther Dinero
Louisa er Dineros Communications Manager. Her arbejder hun hver dag med at lave kampagner, tænke i brugeroplevelser og udtænke indhold, der gør regnskabslivet som iværksætter bare en tand lettere.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram