Benzinprisernes himmelflugt koster kassen for selvstændige

De stigende benzinpriser gør ondt hos landets selvstændige erhvervsdrivende. Deres udgifter til benzin steg i februar med 25 procent sammenlignet med samme måned sidste år – og marts kommer til at gøre endnu mere ondt

Økonomien hos landets selvstændige er kraftigt påvirket af de stigende benzinpriser. Fra februar 2021 til februar i år er de selvstændiges udgifter steget med hele 25 procent. Det viser en ny analyse fra regnskabsprogrammet Visma Dinero.

– Mange brancher er hårdt ramt af, at priserne brager op ad i disse dage, og det kommer til at gøre ondt mange steder. Køreskolerne er blandt de hårdest ramte brancher, men også håndværkerne er ramt hårdt af de stigende priser, siger Martin Buch Thorborg, adm. direktør i Visma Dinero.

Marts bliver værre

Han understreger, at tallene for marts med al sandsynlighed kommer til at være endnu mere dystre. Benzinprisen på blyfri 95 er allerede steget med 14,5 procent fra den 1. marts til nu, og det efterlader virksomhederne i et økonomisk vakuum, hvor de mister kontrollen over deres udgifter.

– Hvis februar var slem, så risikerer marts at blive forfærdelig. Der er jo ingen øvre grænse for, hvad det kan ende med at koste. Så for virksomhedsejere, der er afhængige af deres bil, er det en kæmpe usikkerhedsfaktor, at en af deres udgiftsposter er på en uforudsigelige himmelflugt, siger Martin Buch Thorborg.

– Mange privatpersoner har mulighed for at droppe bilen og vælge offentlig transport eller cykel. Men som glarmester kan du ikke cykle rundt med nye vinduer, som kørelærer kan du ikke lære folk at køre bil ved at sidde sammen med dem i et tog, og som tømrer kan du ikke tage bussen rundt med værktøjskasse, søm, skruer og brædder. Mange er afhængige af deres bil, og den forhøjede benzinregning kommer til at ende hos deres kunder. Så alle taber på denne situation, som vi selvfølgelig holder et vågent øre på.

Om analysen

Analysen er baseret på de brugere af Visma Dinero, som både har bogført brændstof i løbet af februar 2021 og februar 2022.

Prisudviklingen ovenfor og i grafen nedenfor er baseret på prisen på blyfri 95 (inkl. afgifter og moms) hos benzinselskabet OK. Prisudviklingen hos OK kan ses her: https://www.ok.dk/privat/produkter/benzinkort/prisudvikling

Prisudvikling på blyfri 95 (ok.dk)

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram