De små virksomheder tjente flere penge i kaotisk 2022

Landets små virksomheder kan se tilbage på et tilsyneladende økonomisk positivt 2022. En ny analyse af 19.600 små virksomheders økonomiske situation viser, at både omsætning og overskud steg. Bag tallene lurer dog en alvorlig skyggeside

Mens landets største virksomheder afleverer årsregnskaber med milliardbeløb på både top- og bundlinje, er også landets iværksættere i gang med at gøre økonomisk status for regnskabsåret 2022.

En analyse af 19.600 virksomheders økonomiske resultater viser, at omsætningen sidste år steg med 11 procent, og at det økonomiske resultat før skat steg med 30 procent. Analysen er foretaget af regnskabsvirksomheden Visma Dinero.

Martin Buch Thorborg, adm. direktør i Visma Dinero, siger:

– Større toplinje og bundlinje er indiskutabelt positivt. Særligt i et år med så meget kaos og usikkerhed, at vi forhåbentlig ikke kommer til at opleve tilsvarende de næste 100 år, er det stærkt, at mange små virksomheder har holdt snuden i sporet og forbedret økonomien. Det var ikke nødvendigvis den logiske konsekvens af den måde, året udviklede sig på.

En alvorlig skyggeside lægger dog en dæmper på begejstringen. Antallet af konkurser har de sidste par år været i den høje ende. Det betyder sandsynligvis, at færre økonomisk sårbare virksomheder indgår i analysen, fordi flere er lukket – og det kan være med til at løfte gennemsnitstallene.

Martin Buch Thorborg siger:

– Tallene er gode, men det er svært at lave en endelig konklusion. På et menneskeligt plan er det trist, at en del virksomhedsejere de sidste par år enten har opgivet eller pauseret drømmen om at blive iværksætter. Det har utvivlsomt været sværere end sædvanligt at være herre i egen virksomhed i løbet af de sidste 12 måneder med den rumsterende uro i den lokale og globale økonomi. Derfor er det også enormt vigtigt, at man som forbruger støtter de lokale virksomheder, man gerne vil bevare. Ellers risikerer de at forsvinde.

Fynske firmaer forrest

De fynske virksomheder kan bryste sig af den mest positive fremgang i årets resultat før skat. Her var bundlinjen i gennemsnit 52 procent større end året før. Fynboerne efterfølges af vestjyderne med en forøgelse af bundlinjen på 42 procent og vest- og sydsjællændere på 41 procent.

De tre landsdele, der havde den mindste fremgang i bundlinjen, var Bornholm med ni procent, Nordsjælland med 18 procent og Københavns Omegn med 23 procent.

Analysen belyser udviklingen i omsætningen fra 2021 til 2022.

I analysen indgår 19.616 virksomheder, som er aktive i CVR, og som har været brugere af Dinero Pro i begge regnskabsperioder.

Visma Dinero laver et regnskabsprogram til små danske virksomheder. Visma Dinero har cirka 83.000 kunder og omsatte i 2021 for 98,9 millioner kroner. Virksomheden er stiftet af blandt andre Martin Buch Thorborg, som i dag er adm. direktør i virksomheden.

Landsdel: Ændring i resultat fra 2021 til 2022:
Fyn 51,7 %
Vestjylland 42,3 %
Vest- og Sydsjælland 41,3 %
Nordjylland 39,1 %
Østsjælland 36,8 %
Østjylland 27,2 %
København 26,7 %
Sydjylland 24,3 %
Københavns Omegn 22,6 %
Nordsjælland 17,7 %
Bornholm 8,5 %

 

Branche Ændring i resultat fra 2021 til 2022:
Restaurationsvirksomhed 51,8 %
Bygge- og anlægsvirksomhed 46,0 %
Arkitekt- og ingeniørvirksomhed 32,1 %
Reklame og markedsanalyse 20,8 %
Computerprogrammering 18,8 %
Undervisning 15,4 %

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram