Det offentlige overskrider reglerne – betaler regningerne for sent

Små virksomheder skal forvente lang betalingstid, når de sælger til offentlige myndigheder og institutioner. I hvert tredje tilfælde overskrider de deres forpligtelse til at betale indenfor 30 dage. De sidste to år er udviklingen kun blevet forværret

Det offentlige Danmarks evne til at betale sine regninger fra små virksomheder til tiden er langt fra imponerende.

Kun i to af tre tilfælde betaler offentlige myndigheder og institutioner deres regninger indenfor 30 dage, som Økonomistyrelsens regler ellers bestemmer. Det viser en gennemgang af 446.000 fakturaer, som landets små virksomheder har sendt til offentlige institutioner fra første kvartal 2018 til tredje kvartal 2022 via regnskabsprogrammet Dinero.

Helt skidt stod det til i tredje kvartal sidste år. Her blev kun hver anden regning betalt inden for 30 dage.

– Offentlige institutioner og myndigheder bør gå forrest som det gode eksempel og betale deres regninger til tiden. Særligt i en tid, hvor virksomhederne er kastet ud i et stormvejr, og antallet af konkurser stiger. Det handler ikke om at holde hånden under dansk erhvervsliv, men slet og ret om ordentlig opførsel, siger Martin Buch Thorborg, adm. direktør i Visma Dinero.

Skal presses fra højeste sted

I foråret og forsommeren 2020 var de offentlige institutioner og myndigheder væsentligt bedre til at betale. Som en håndsrækning til et corona-ramt erhvervsliv opfordrede finansminister Nicolai Wammen dengang offentlige myndigheder til at fremrykke deres betalinger.

Det virkede tilsyneladende, og kun hver femte betaling faldt efter de 30 dage. Siden da er andelen af rettidigt betalte fakturaer dog faldet støt og sikkert.

– Staten, regionerne, kommunerne og alle institutionerne har tidligere bevist, at de godt kan betale hurtigt. Men de skal åbenbart presses fra højeste sted, før der sker noget. Det er en skandale, at virksomheder kan stå og mangle likviditet, fordi man ikke formår at betale en regning på en måned, siger Martin Buch Thorborg.

– Efter en lang periode i et politisk vakuum, håber jeg, at den nye regering vil tilskynde de offentlige institutioner til at sætte fart i betalingsprocesserne. I det nuværende økonomiske klima skriger virksomhederne på likviditet, og forsinkede betalinger kan få drastiske konsekvenser – i værste fald livsværk der unødvendigt må lukke.

Analysen er baseret på 446.000 fakturaer, som brugerne af regnskabsprogrammet Dinero har sendt til offentlige institutioner og myndigheder fra første kvartal 2018 til tredje kvartal 2022. Analysen viser, at kun 67,2 procent er betalt indenfor reglernes fastsatte grænse på 30 dage.

Visma Dinero laver et regnskabsprogram til små danske virksomheder. Visma Dinero har cirka 80.000 kunder og omsatte i 2021 for 98,9 millioner kroner. Virksomheden er stiftet af blandt andre Martin Buch Thorborg, som i dag er adm. direktør i virksomheden.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram