Industriferie rimer for mange lønmodtagere på solcreme, liggestol og tre ugers afslapning. For mange iværksættere er virkeligheden en ganske anden. Hver tiende holder slet ikke ferie, og 40 procent holder to uger eller mindre, viser en undersøgelse blandt 4.771 iværksættere.
For mange lønmodtagere er sommerferien en kærkommen lejlighed til at glemme arbejdsopgaverne, få slappet af og genopladet batterierne.
Men for landets iværksættere er det ikke så let at klappe arbejdscomputeren sammen eller lægge arbejdstøjet på hylden. Det viser en ny undersøgelse af iværksætternes ferieplaner foretaget af Dinero.
Hver tiende af de 4.771 iværksættere, der har deltaget i undersøgelsen, holder slet ikke sommerferie. 17 procent holder op til en uges ferie, og 23 procent holder en til to ugers sommerferie.
Martin Buch Thorborg, iværksætter og adm. direktør i Dinero, siger:
– For mig har det altid været vigtigt at holde ferie, for det er en investering i både mit helbred og min virksomhed. Når man trækker stikket, gearer ned og tillader sig selv at kede sig, begynder tankerne at flyve, og nye idéer opstår.
– Det kan føles umuligt at finde tid til kreativitet og udvikling i en travl hverdag fyldt med praktiske opgaver. Men når man distancerer sig lidt fra virksomheden, løsnes de mentale bånd, og kreativiteten blomstrer spontant.
Mange har svært ved at holde ferie
Iværksætterne er i høj grad enige om, at det er vigtigt at holde sommerferie for at genoplade batterierne, viser undersøgelsen. Men de erkender også, at det er enormt svært.
41 procent svarer, at de har udfordringer ved at holde fri, men det lykkes nogenlunde, og 21 procent, at de har svært ved at holde fri på grund af forpligtelser i virksomheden.
– Som iværksætter er ens virksomhed et hjertebarn, så jeg forstår virkelig godt, hvor svært det er at slippe tøjlerne. Det kan føles enormt grænseoverskridende at forlade det, man har skabt og brænder for. Men man er simpelthen nødt til at give sig selv lov til at koble af, få pulsen ned og skabe afstand til hverdagens travlhed, siger Martin Buch Thorborg.
– Og så er det forbudt at bruge ferien på at slå sig selv i hovedet med dårlig samvittighed. I stedet skal man hylde sig selv og tanke en masse selvværd og energi ved at glæde sig over alt det, man lykkes med i hverdagen.
Undersøgelsens spørgsmål og svar: