De små virksomheder hårdt ramt af stigende el- og varmepriser

El- og varmeprisernes himmelflugt gør for alvor ondt på landets små virksomheder. På bare et år er deres udgifter steget med 40 procent, viser ny analyse fra Visma Dinero. Direktør Martin Buch Thorborg frygter, at de stigende udgifter kan ende med at kvæle sunde virksomheder

De stigende priser gør ondt på landets små virksomheder.

Udgifterne til el, vand og varme er steget med 40 procent i årets første tre kvartaler sammenlignet med samme periode sidste år. Det svarer til en gennemsnitlig stigning i udgiften fra 16.300 kroner til 22.800 kroner per virksomhed.

Det viser en analyse, som Visma Dinero har foretaget blandt 1.319 små virksomheder. Fælles for virksomhederne er, at de både i år og sidste år har haft udgifter til el, vand og/eller varme.

– De første virksomheder er allerede bukket under på grund af stigende udgifter, og jeg frygter, vi kun har set den berømte top af det berygtede isbjerg. Når beløbene på regningerne eksploderer, begynder økonomien at stramme i virksomhederne, særligt hos iværksættere, som vender hver en krone, siger Martin Buch Thorborg, adm. direktør i Visma Dinero.

En undersøgelse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark viste for nyligt, at cirka hver tredje mindre virksomhed enten i høj grad eller meget høj grad er presset økonomisk på grund af stigning i elprisen – og at en stor del af virksomhederne forventer, at høje energipriser påvirker deres økonomiske resultat.

– Jeg frygter, at ellers sunde virksomheder bukker under for det pres, som erhvervslivet lider under. Jeg kan godt forstå, hvis nogle vælger at lukke virksomheden i ren afmagt over, at indkøbspriserne stiger, samtidig med at forbrugertilliden er lav. Den kombination skaber usikkerhed og gør det på ingen måde attraktivt at have egen virksomhed, siger Martin Buch Thorborg.

Analysen viser, at restaurationsbranchen og detailhandlen er blandt de brancher, som er hårdest ramt af de stigende el- og varmepriser.

 

Analysen belyser udviklingen i de udgifterne til el/vand/varme i de første tre kvartaler af 2022 sammenlignet med samme periode 2021.

I analysen indgår 1.319 virksomheder, som både har haft udgifter til el/vand/varme i første, andet og/eller første kvartal 2021 og og i første, andet og/eller tredje kvartal 2022.

SMVdanmarks spørgeskemaanalyse om de små og mellemstores økonomiske påvirkning af de stigende energipriser offentliggjort den 23. september 2022 kan findes her.

Visma Dinero laver et regnskabsprogram til små danske virksomheder. Visma Dinero har cirka 80.000 kunder og omsatte i 2021 for 98,9 millioner kroner. Virksomheden er stiftet af blandt andre Martin Buch Thorborg, som i dag er adm. direktør i virksomheden.

Om Visma Dinero

Visma Dinero laver et regnskabsprogram til små danske virksomheder. Visma Dinero har cirka 80.000 kunder og omsatte i 2021 for 98,9 millioner kroner. Virksomheden er stiftet af blandt andre Martin Buch Thorborg, som i dag er adm. direktør i virksomheden.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram