Indfrielse

Indfrielse er en term, der typisk bliver brugt i forbindelse med et lån. Det at indfri et lån vil sige at tilbagebetale et lån. Du kan indfri dit lån på flere måder. Du kan følge den oprindelige tidsplan for tilbagebetaling, og du kan også indfri dit lån før tid, hvis du kommer til penge og gerne vil have lånet afviklet.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 21/11/2019


Hvad er en indfrielse?

Indfrielse af et lån er det samme som en tilbagebetaling af et lån. Du bliver fri af lånet, når du har betalt den sum penge, som du har lånt i banken eller andetsteds.

Ved optagelse af lån, vil der blive lavet en plan for, hvordan du skal tilbagebetale eller indfri lånet over tid. Der vil typisk være et x antal rater, som du skal betale over x antal år. Følger du den oprindelige plan for tilbagebetaling, vil dit lån være indfriet, når du har betalt alle de fastlagte rater og den fastlagte tidsramme er overstået. Det er den mest almindelige måde at indfri et lån på.

Du kan også indfri et lån på anden vis. Der findes også en metode for indfrielse, som benævnes en ekstraordinær indfrielse.

Hvad er en ekstraordinær indfrielse?

Hvis du tilbagebetaler et lån ved at følge den oprindelige plan for tilbagebetaling og indfrier lånet inden for den fastlagte tidsramme, kan man sige, at der er tale om en ordinær indfrielse. Vælger du at forkorte perioden for tilbagebetaling ved at indfri dit lån før tid, er dette en ekstraordinær indfrielse.

Får du eksempelvis pludselig flere penge mellem hænderne på grund af en arv, der bliver udbetalt til dig eller af andre årsager, kan du med fordel vælge at indfri et eller flere af dine lån før tid. Altså lave en eller flere ekstraordinære indfrielser. Det vil spare dig for renteudgifter, og du vil hurtigere blive gældfri.

Indfrielse ved omlægning af lån

Indfrielse af et lån kan også komme på tale, hvis et lån bliver omlagt. Det kan ske, hvis der eksempelvis kommer et bedre lånetilbud end det lån, som du allerede har optaget. Så kan det i nogle tilfælde være en fordel at omlægge det lån, som du har. Når du omlægger et lån, indfrier du det lån, som du har, og optager et nyt lån.

Lad os tage et boliglån som eksempel. Har du eksempelvis optaget et boliglån i banken til en rentesats på 3,5 %, men pludselig får mulighed for at optage et lån til kun 1,5 %, kan det i nogle tilfælde være en god forretning for dig at omlægge lånet.

Det vil foregå på den måde, at du indfrier dit lån på 3,5 %, og på samme tid optager et nyt tilsvarende lån med en rentesats på kun 1,5 %. Hvorvidt det kan betale sig for dig at omlægge dine lån, er en individuel sag, som du altid bør drøfte med din bankrådgiver eller en anden økonomiekspert.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram