Sidst opdateret 14/07/2025
Læsetid: 2 min.

Sådan håndterer du uddannelses- og kursusudgifter

Er du i tvivl om, hvorvidt din udgift til uddannelses- og kursusudgifter er fradragsberettiget? Som virksomhedsejer er det muligt at trække visse udgifter til kurser og efteruddannelse fra i skat. Men det kræver, at kurset opfylder nogle specifikke betingelser.

Vi vil i denne guide gennemgå de overordnet regler for, hvorvidt udgiften vil være fradragsberettiget, men også hvordan du bogfører selve betalingen af udgiften.

OBS

Betaler din arbejdsgiver dine udgifter til erhvervsrelaterede uddannelser og kurser, er de skattefri for dig som medarbejder.

Sådan gør du

Det afgørende for, hvorvidt der er fradrag, er om uddannelsen eller kurset har til formål at opdatere eller vedligeholde din nuværende faglige viden.

Det betyder, at kurser, efteruddannelser eller lignende forløb, som har direkte relevans for din virksomheds fagområde, i mange tilfælde kan trækkes fra i skat. Det kan for eksempel være, at du som revisor deltager i et kursus om nye lovgivningsændringer, eller at du som psykolog tager en efteruddannelse i opdaterede metoder inden for dit felt.

Det er derimod ikke muligt at få fradrag for kurser, der giver nye kompetencer, som man ikke i forvejen anvender i sin virksomhed. Dette gælder, hvis du som selvstændig ønsker at videreuddanne dig inden for et helt nyt fagområde eller hvis du planlægger at udvide din virksomhed til et nyt område, som derved kræver uddannelse hertil. I disse tilfælde betragtes udgiften ikke som en driftsomkostning, hvorfor den ikke vil være fradragsberettiget.

Hvis formålet med kurset er at styrke de kompetencer, du allerede anvender i din virksomhed, er det typisk fradragsberettiget. Hvis det derimod handler om at tilegne dig ny viden, der skal bruges til at ændre eller udvide virksomhedens aktiviteter, er det som regel ikke muligt at få fradrag.

Grænsen mellem vedligeholdelse af eksisterende praksis og viden og videreuddannelse kan være svær. Hvis du er i tvivl, hvorvidt der er fradrag eller ej, vil vi anbefale, at du kontakter Skat, så de kan give jer et bindende svar.

Såfremt du har haft en udgift til uddannelse eller kursus, vil det skulle bogføre i et købsbilag.
Dette finder du med at klikke +Opret → Nyt køb.

Her udfyldes bilaget med købsdato samt den beholdning det er betalt fra. Derefter skal du i beskrivelsen indtaste “kursusdeltagelse”, og her vil du få muligheden for at vælge enten med eller uden moms.

Uddannelsesudgifter

Når dette er udfyldt, kan du klikke “godkend”, og så er du i mål!

Var denne artikel nyttig?