Udgivet 09/11/2022

Fra fyreseddel til friluftsliv for mennesker med et handicap

Der skulle en fyreseddel fra arbejdsgiveren til, før Willi Squindo kastede sig ud livet som selvstændig. I dag udbyder han friluftsaktiviteter til personer med et handicap, og så er han modtager af Visma Dineros Iværksætterlegat 2022. Mød Willi her.

Henrik Alexandersen
Skrevet af Henrik Alexandersen
Læsetid: 5 min.

Hvad laver din virksomhed?

Outdoor Connection ApS har to hovedaktiviteter: Den første er friluftsliv for mennesker med særlige behov. Her udbyder jeg aktiviteter, hvor alle kan være med, uanset handicap og alder. For eksempel kanoture, bueskydning, bålmad, skovgynge og svævebane – bare for at nævne nogle af aktiviteterne.

Den anden hovedaktivitet er kurser og ture i naturen, hovedsageligt på vand. Det er lige fra begynderkurser i kajak og SUP til instruktørkurser i kano. Der er også guidede kanoture med hele familien og kajakture for alle niveauer på programmet. Udover det har jeg også kurser i bålmad og guidede shelterture.

Der er en del overlap i de to aktiviteter. Men hvor det første er tilrettelagt for at give mennesker med et særligt behov en god oplevelse på deres præmisser, er det et andet segment, jeg henvender mig til med kurserne i kajak, kano og SUP. Her er det dem, der vil gøre sig dygtigere i de nævnte fartøjer. Det kan være nybegynderen, der vil lære den grundlæggende teknik, eller de mere erfarne, der vil øge deres skills. Den tredje gruppe er turister, der vil ud på en guidet tur. Jeg haft både danske og udenlandske turister med på ture i kajak og kano på blandt andet Gudenåen og i Søhøjlandet.

I øjeblikket kan jeg ikke leve af Outdoor Connection alene. Derfor har jeg også et andet firma (WS Laser), hvor jeg servicerer industrimaskiner, mere præcist laser- og vandskæremaskiner, der hjælper mig til at få en indtægt i de måneder, hvor der ikke er så meget gang i friluftslivet.

Hvorfor har du valgt at blive selvstændig?

Det var lidt tilfældigt. Jeg arbejdede i mange år som servicetekniker på laserskæremaskiner, de sidste år som teknisk supporter og planlægger/koordinator. Det var et ensomt job på et kontor alene ude i et industrikvarter. På det tidspunkt blev jeg klar over, at der skulle ske noget andet end at sidde på et kontor og kigge ud af vinduet og længes efter at komme udenfor.

Tankerne gik fra at tage nogle måneder ud af kalenderen for at komme ud og rejse til at bruge tiden på at finde på noget, der kunne blive til et mere permanent skifte i mit arbejdsliv.

Jeg har altid godt kunnet lide at være i naturen og tilbragte mange timer i kajak i min fritid. Jeg er vokset op i Schweiz med at vandre i bjergene og i det hele taget være meget ude i naturen. Og da jeg havde en veninde i kajakklubben, der har taget en friluftsvejlederuddannelse, blev det inspirationen til, at denne uddannelse også kunne være noget for mig. Den startede jeg på i 2019 og blev færdiguddannet i 2021.

Mens jeg havde orlov til at læse til friluftsvejleder på VIA i Viborg, fik jeg en fyreseddel fra min tidligere arbejdsgiver. Da det første chok havde lagt sig efter cirka 10 minutter, røg armene i vejret, og jeg jublede.

Mens jeg havde orlov til at læse til friluftsvejleder på VIA i Viborg, fik jeg en fyreseddel fra min tidligere arbejdsgiver. Da det første chok havde lagt sig efter cirka 10 minutter, røg armene i vejret, og jeg jublede. Det var lige det, der skulle til for at sparke mig i gang med det, jeg egentlig gerne ville, nemlig at starte min egen biks med friluftsliv, især kajak og kano. Det var startskuddet som selvstændig.

Måske blev der allerede sået nogle frø i de første måneder, jeg arbejdede som teknisk supporter. På dette tidspunkt var jeg lejet ind på et kontor på G-kraft i Silkeborg, der er et kontorfællesskab for iværksættere. Her var alle mulige folk, der hver havde deres egen lille virksomhed. Der var en god stemning og drive på dette sted. Her tænkte jeg nogle gange, at det vil være fedt også at være iværksætter.

Hvorfor har du valgt at specialisere dig i aktiviteter til mennesker med et handicap?

Det er også lidt af en tilfældighed. I mit første år som selvstændig friluftsvejleder arbejdede jeg en del som freelancer for nogle andre aktører i branchen. Her mødte jeg blandt andet Erik Derdau fra DitFriluftsliv, der har arbejdet med friluftsliv for personer med et handicap i mange år. Han havde imidlertid planer om at trappe ned med sine aktiviteter og sagde en dag:

I år gør vi det her sammen. Næste år er det dig, der kører det.

Jeg følte mig smigret over, at jeg fik tilliden fra denne erfarne rotte i branchen, og at han syntes, at jeg var den rette til at videreføre hans arbejde med friluftsliv for personer med et handicap.

Før dette havde jeg ikke særligt meget med handicappede at gøre. Men det var fantastisk at arbejde med disse mennesker. De er meget taknemmelige. På en måde er det en ny verden, der har åbnet sig for mig. En verden, hvor mit arbejde giver meget mening. Derfor vil jeg også satse meget mere på at udvide og styrke den del af min forretning.

Før dette havde jeg ikke særligt meget med handicappede at gøre. Men det var fantastisk at arbejde med disse mennesker. De er meget taknemmelige. På en måde er det en ny verden, der har åbnet sig for mig.

Hvad giver det dig at arbejde med mennesker med et handicap?

Det giver mig en stor glæde at kunne give dem en god oplevelse. At se og mærke at de har en god tid i naturen, gør mig høj. For mig er det noget af det bedste at se deres øjne stråle, når de har haft en god tur på vandet eller i kæmpegyngen. Det betyder noget at kunne give disse mennesker en oplevelse, en lyspunkt i et liv med udfordringer. Efter en dag i naturen med disse mennesker er jeg bare glad, når jeg kommer hjem om aftenen.

Hvad betyder det for dig at modtage Iværksætterlegatet?

Jeg blev så glad og stolt, da jeg fik beskeden, at det var mig, der fik legatet. Det er ikke kun en anerkendelse af det, jeg gerne vil lave med Outdoor Connection, men også af at alle har ret til friluftsliv, uanset om de har nogle udfordringer, der gør, at de ikke bare selv kan tage ud i den fantastiske natur, vi har omkring os.

Hvad skal du bruge pengene til?

Legatet skal bruges til at udarbejde markedsføringsmateriale målrettet institutioner for mennesker med særlige behov. Dermed vil legatet hjælpe mig til at komme et vigtig skridt videre i udviklingen og markedsføringen af Outdoor Connection, især den del, der har med handicappede at gøre. Det er i arbejdet med handicappede, jeg ser et stort potentiale. Det er en niche, hvor der ikke er så mange udbydere, og hvor der kommer mere og mere fokus i disse år.

Hvordan ser fremtiden ud for Outdoor Connection?

Fremtiden for Outdoor Connection er, at jeg i endnu højere grad kan tilbyde et aktivt friluftsliv for alle, især for dem, der ikke bare kan tage ud og gøre, hvad de har lyst til i naturen. Intet er umuligt i naturen for handicappede, bare de har nogen til at hjælpe sig med at facilitere aktiviteterne for dem.

Jeg vil gerne kunne bruge mest tid på det, jeg er bedst til, nemlig at give andre en god oplevelse i naturen. Mit mål er at generere så meget omsætning i firmaet, at jeg har råd til at hyre nogen til at gøre det, jeg ikke er så stærk til.

Jeg vil gerne kunne bruge mest tid på det, jeg er bedst til, nemlig at give andre en god oplevelse i naturen. Mit mål er at generere så meget omsætning i firmaet, at jeg har råd til at hyre nogen til at gøre det, jeg ikke er så stærk til. Det vil sige nogen, der kan tage sig af markedsføring og alt det administrative, så jeg får mere tid til at gøre det, jeg brænder mest for:

At give gode oplevelser i trygge og sikre rammer for alle, især de der har vanskeligt ved at komme ud!

Besøg Outdoor Connection online:

Hjemmeside
Facebook
Instagram
LinkedIn

Henrik Alexandersen
Henrik Alexandersen Dinero
Henrik er kommunikationsmedarbejder hos Dinero. Fra sit skrivebord knokler han hver dag for at fortælle de gode historier til såvel Dinero-brugere som verden udenfor på en måde, så vi alle kan læse med.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram