Iværksætteriet blomstrede i første halvår af 2021

Der er grund til at knytte næven i begejstring over landets iværksættere: Antallet af nystiftede enkeltmandsvirksomheder og personligt ejet mindre virksomheder (PMV) var i første halvår et godt stykke over niveauet fra sidste år


Hvis nogen havde frygtet, at den danske iværksætter-ild var fuldstændig slukket efter mange måneder med corona, så er det tid til at ånde lettet op. Den danske iværksætterkultur lever nemlig i allerhøjeste grad. Det viser nye tal fra CVR, som Visma Dinero har analyseret.

Lad os først lige få tallene på bordet:

I årets første seks måneder blev stiftet 16.848 nye enkeltmandsvirksomheder og personligt ejet mindre virksomheder – i daglig tale PMV. Det er en stigning på syv procent sammenlignet med samme periode året før. Altså er der stiftet flere nye, små virksomheder.

Det er altså værd at fejre! For det har unægteligt været besværligt at være erhvervsdrivende i en lang periode fra nedlukningen af Danmark den 11. marts sidste år – og i den sammenhæng er det kun ekstra glædeligt, at antallet af små, nye virksomheder stiger.

Lad os straks zoome ind på tallene og granske dem lidt mere nøje.

Hvis vi splitter Danmark op, så er antallet af nystiftede virksomheder steget i hele ni af 11 landsdele. For at finde den største stigning skal vi rejse så langt som muligt mod øst. I landsdelen Bornholm er antallet af nystiftede virksomheder steget med 17 procent – skarpt efterfulgt af Københavns Omegn (14 procent) og Fyn (12 procent).

Kun to landsdele har oplevet et fald i antallet af nystiftede virksomheder. I landsdelene Vestjylland og Østsjælland har været et lille fald på blot én procent. Se udviklingen på landsdele i tabellen nedenfor:

Lad os finde en endnu bedre lup frem. Nu skal vi nemlig helt ind og se nærmere på kommunerne.

Her er også en klar overvægt i kommuner, hvor antallet af nystiftede virksomheder er steget. I 63 af 98 kommuner har været en stigning fra første halvår 2020 til første halvår 2021, mens antallet er uændret i fem kommuner.

Helt i toppen af listen er Høje-Taastrup. Her er antallet steget med hele 47 procent. Dragør, Kerteminde, Furesø og Vallensbæk er de øvrige kommuner i top fem. I den anden ende af skalaen er Fanø med et fald på 42 procent.

Datagrundlag

En ny virksomhed dækker i undersøgelsen over en nyregistreret enkeltmandsvirksomhed og personligt ejet mindre virksomhed (PMV) i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR). Data er trukket den 23. september 2021.

Henrik Alexandersen
Henrik Alexandersen Dinero
Henrik er kommunikationsmedarbejder hos Dinero. Fra sit skrivebord knokler han hver dag for at fortælle de gode historier til såvel Dinero-brugere som verden udenfor på en måde, så vi alle kan læse med.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram