Farvel til håndværkerfradraget punkterede håndværkernes vækst

April var en spand kold vand i hovedet på håndværksbranchen, som kun har oplevet en lille vækst i omsætningen sammenlignet med sidste år. En del af forklaringen skal findes i udfasningen af håndværkerfradraget

I april steg omsætningen blandt håndværkerne med 2,5 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Det er et fald i væksten sammenlignet med de tre foregående måneder, hvor omsætningen lå omkring 8,5 procent højere end året før.

Det viser en analyse, som Visma Dinero har foretaget blandt 2.300 håndværksvirksomheder.

Lavere vækst i håndværkeres omsætning efter afskaffelse af håndværkerfradrag

Det tyder på, at udfasningen af håndværkerfradraget som ventet har punkteret håndværkernes vækst.

Fra den 1. april i år blev håndværkerfradraget afskaffet. Danskerne har dermed haft tilskyndelse til at få klaret planlagte håndværksopgaver senest den 31. marts.

Det skal bemærkes, at det er muligt at benytte håndværkerfradraget, selvom fakturaen er oprettet efter fradragets afskaffelse. Det kan derfor ikke udelukkes, at fakturaer oprettet i april dækker over opgaver udført før håndværkerfradragets ophør.

Stærk vækst i december er eftervirkning af corona-nedlukning

Håndværkerne oplevede i slutningen af december 2021 en markant vækst i omsætningen. Forklaringen på væksten skal findes i sammenligningsgrundlaget.

Den 17. december 2020 blev store del af samfundet lukket på grund af coronavirus, blandt andet med en stort set total nedlukning mellem jul og nytår. Lukningen dæmpede aktiviteten i håndværksbranchen.

Et år senere var restriktionerne mindre omfattende, hvorfor omsætningen var mindre påvirket. Det får et normalt omsætningsniveau i slutningen af december 2021 til at fremstå som en kraftig stigning.

Ydermere kan den lavere vækst i de første måneder af 2022 sammenlignet med vækstraten i efteråret 2021 være et tegn på, at danskernes forbrugsmønstre er ved at normalisere sig. En udvikling som afskaffelsen af håndværkerfradraget nu forstærker.

Sådan har vi gjort

I analysen benytter vi fakturaer fra virksomheder, som uafbrudt over en given periode har brugt betalingsudgaven af Dinero: Dinero Pro. Det giver et solidt grundlag for at antage, at regnskabet registreret i Dinero afspejler virksomhedens fulde regnskab over perioden.

Siden medio september 2020 har det været tilfældet for godt 2.300 håndværksvirksomheder – svarende til fem procent af alle aktive virksomheder i branchen (jf. CVR). Datagrundlaget er anonymiseret, og det er ikke muligt at henføre fakturaer til bestemte virksomheder.

Læs hele vores metodebeskrivelse her.

Om Visma Dinero

Visma Dinero er et regnskabsprogram, som henvender sig til landets mindste virksomheder. Virksomheden har 78.000 brugere og omsatte i 2021 for 98,9 millioner kroner. Visma Dinero er stiftet af blandt andre Martin Buch Thorborg, som i dag er adm. direktør i virksomheden.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram