Afrunding

En afrunding er en omskrivning af et tal, hvor du enten runder op eller ned til den nærmeste værdi. Det er ikke lige meget, hvordan du afrunder et tal. Der findes præcise regler for, hvordan du gør det på den korrekte måde.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 18/06/2021


Hvad er en afrunding?

En afrunding er det samme som en omskrivning af et tal. Hvis et regnestykke for eksempel ender på 3,33333, kan det være nødvendigt med en afrunding for at få et tal med ingen eller færre decimaler. Det er ikke bare svært for øjnene at læse et tal med mange decimaler. Det kan også virke decideret misvisende eller være ukorrekt at angive et tal med flere eller mange decimaler.

Køber du eksempelvis 2,35 kg frugt til en bestemt kilopris, vil prisen højst sandsynligvis indeholde en lang række decimaler. For at undgå unødvendige og ulæselige tal på både kvittering og kontoudtog runder man derfor ofte op eller ned. I stedet for at betale 81,3367 kr. for 2,35 kg frugt, betaler man 81,34 kr.

Ved en afrunding kan du både runde op til den nærmeste værdi eller ned til den nærmeste værdi. Der findes helt klare regler for, hvornår det er korrekt at runde op, og hvornår det er korrekt at runde ned.

Hvornår er det nødvendigt at afrunde?

være nødvendigt med en afrunding. Det kan både være for læsevenlighedens skyld eller for nemmere at kunne lade et tal indgå i et regnskab. Der kan også være deciderede regler for, hvor mange decimaler et tal skal angives med. For eksempel i et regnskab eller i en opgørelse.

Alle, der arbejder med tal på den ene eller den anden måde, vil have brug for at vide, hvordan de afrunder et tal på korrekt vis.

Hvordan er reglerne for afrunding?

Hvis du har et tal, som du gerne vil afrunde, skal du altid se på det tal, der kommer lige efter kommaet. Er tallet efter kommaet under 5? Så skal du runde ned. Er tallet efter kommaet 5 eller mere? Så skal du runde op. Man kan også runde op og ned efter et komma som vist i eksemplet fra tidligere.

Hovedreglen er altså, at det er det første tal efter kommaet, eller bare det næste i rækken, hvis man regner efter et komma, der afgør, om det er korrekt at runde ned eller op. Og skillelinjen går ved 5.

Eksempler på afrunding

For at gøre det mere klart kan du tage et kig på følgende eksempel. Her kan du se, hvordan tallet 3 bliver afrundet korrekt afhængigt af hvilken decimal, der er tale om.

Før afrundingEfter afrunding
3,03
3,13
3,23
3,33
3,43
3,54
3,64
3,74
3,84
3,94
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram