Kvitteringer – Hvad er det og hvad skal der stå på den?

En kvittering er et stykke papir, som er dit bevis på, at du har købt en vare eller en ydelse. Både pris og købssted skal fremgå. Skal du returnere en vare, vil du blive bedt om at vise din kvittering for købet. En kvittering er det samme som en bon.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 15/06/2023


Silvan kvittering i skyen

Hvad er en kvittering?

Vi kender det alle godt. Kvitteringer har det med at fylde i tegnebogen, og får vi ikke ryddet op i dem, kommer vores pung til at bugne med de små papirlapper. Bon eller kvittering – kært barn har mange navne, og de to termer dækker over præcis det samme stykke papir.

Hver gang du handler i en forretning, har du mulighed for at få en kvittering med på dit køb. Kvitteringen er nødvendig at gemme, hvis du fortryder købet og gerne vil returnere varen, eller hvis varen er i dårlig stand, og du derfor gerne vil have den byttet til en anden.

Sender du en pakke på posthuset, vil du også få en kvittering, og bliver du klippet hos frisøren, får du også en kvittering med i lommen. Hver gang vi køber en vare eller en ydelse, vil vi altså få en kvittering eller bon som en slags bevis på købet.

Hvad kan du bruge kvitteringen til?

Nu er der stor forskel på, hvad vi bruger vores penge på. Køber du en is hos den lokale iskiosk, er der ikke nogen idé i at gemme din kvittering på købet, med mindre du vil have den med hjem til dit regnskab.

Køber du derimod en ny taske eller et par sko, er det tosset af dig ikke at gemme din kvittering. For går dine nye sko i stykker efter kort tid, kan du ikke bytte dem, hvis du har smidt bonen ud. Reklamationsretten på to år gælder kun, hvis du har din kvittering.

Kommer du ind i en butik uden kvittering, kan du hverken bevise, hvilken pris du har købt varen til, eller at du reelt set har købt varen i den pågældende butik. Det kan enhver jo komme og sige. Er butikschefen flink, kan det være, at du kan få lov at bevise det på anden vis – for eksempel via en bankudskrift eller andet bevis. Som udgangspunkt skal du dog have din kvittering med.

Hvad indeholder en kvittering?

En kvittering skal gerne indeholde følgende former for information:

  • Navnet på varen
  • Varens pris
  • Dato for købet
  • Butikkens navn
  • Bytteret eller andre aftaler

Afregningsbilag – når køber laver faktura

Som regel er det sælger, der laver fakturaen og sørger for fakturering. Nogle gange kan det dog være køber, der står for at lave faktura og fakturere – det kaldes også for selvfakturering. Læs mere om bilaget, og hent skabelon via linket.

Hvad er en dags dato kvittering?

Dags dato kvittering bruges sjældnere og sjældnere. Det er et levn fra dengang, hvor butikker ikke havde kasseapparater eller et POS installeret. Dengang brugte man denne type, som den du i dag, blot får printet ud af kasseapparatet.

Hvad er reklamationsret?

Alle varer er omfattet af en reklamationsret på to år. Det betyder, at du har ret til at få byttet en vare med fejl eller mangler til en tilsvarende – og uden ekstra omkostninger – hvis manglen viser sig indenfor de første to år efter, at du har købt den. Du skal blot medbringe en kvittering. Reklamationsretten er en pligt, som pålægges forhandleren i forhold til dig som forbruger.

Spørgsmål & svar

🧾 Hvad er en kvittering?

En kvittering er et stykke papir, som du får, når du køber noget. Du skal bruge din kvittering, hvis du skal have ombyttet eller returneret en vare eller en ydelse, som du har betalt for.

❓ Hvordan laver man en kvittering?

Det er primært, når du handler i en butik, at du får en kvittering stukket i hånden. En kvittering kræver et kasseapparat, der kan skrive en kvittering ud, eller at ekspedienten laver en håndskrevet kvittering.

⁉️ Hvad skal en kvittering indeholde?

En kvittering er dit bevis på, at du har betalt for en vare eller en ydelse. En kvittering kaldes også for en bon, og den skal indeholde: Pris, dato, købssted, varens navn og eventuelle regler om bytteret.

🔢 Tæller en faktura som en kvittering?

Ja, det gør den. En kvittering er i virkeligheden en forsimplet version af en faktura. Der er langt flere krav til, hvad en faktura skal indeholde, end det er tilfældet med en kvittering.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram