Spring til indholdet

Læsetid: under 2 minutter

Kvittering

En kvittering er et stykke papir, som er dit bevis på, at du har købt en vare eller en ydelse. Både pris og købssted skal fremgå. Skal du returnere en vare, vil du blive bedt om at vise din kvittering for købet. En kvittering er det samme som en bon.

Hvad er en kvittering?

Vi kender det alle godt. Kvitteringer har det med at fylde i tegnebogen, og får vi ikke ryddet op i dem, kommer vores pung til at bugne med de små papirlapper. Bon eller kvittering – kært barn har mange navne, og de to termer dækker over præcis det samme stykke papir.

Hver gang du handler i en forretning, har du mulighed for at få en kvittering med på dit køb. Kvitteringen er nødvendig at gemme, hvis du fortryder købet og gerne vil returnere varen, eller hvis varen er i dårlig stand, og du derfor gerne vil have den byttet til en anden.

Sender du en pakke på posthuset, vil du også få en kvittering, og bliver du klippet hos frisøren, får du også en med i lommen. Hver gang vi køber en vare eller en ydelse, vil vi få en kvittering eller bon som bevis på købet.

Hvad kan du bruge kvitteringen til?

Nu er der stor forskel på, hvad vi bruger vores penge på. Køber du en is hos den lokale iskiosk, er der ikke nogen ide i at gemme din kvittering på købet – med mindre du gerne vil have den med hjem til dit regnskab. Køber du derimod en ny taske eller et par sko, vil det være tosset af dig ikke at gemme din kvittering.

Går dine nye sko i stykker efter kort tid, kan du ikke bytte dem, hvis du har smidt bonen ud. Reklamationsretten på to år gælder kun, hvis du har din kvittering. Kommer du ind i en butik uden, kan du hverken bevise, hvilken pris du har købt varen til, eller at du reelt set har købt varen i den pågældende butik. For det kan enhver jo komme og sige. Er butikschefen flink, kan det være, at du kan få lov at bevise det på anden vis – for eksempel via en bankudskrift eller andet – men som udgangspunkt skal du have din kvittering med.

Hvad indeholder en kvittering?

En kvittering skal gerne indeholde følgende former for information:

  • Navnet på varen
  • Varens pris
  • Dato for købet
  • Butikkens navn
  • Bytteret eller andre aftaler

Hvad er reklamationsret?

Alle varer er omfattet af en reklamationsret på to år. Det indebærer, at du har ret til at få byttet en vare med fejl eller mangler til en tilsvarende – og uden ekstra omkostninger – hvis manglen viser sig inden for de første to år efter, at du har købt den. Du skal blot medbringe en kvittering. Reklamationsretten er en pligt, som pålægges forhandleren i forhold til dig som forbruger.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 22/11/2019

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?