Excel

Excel er et behandlingsprogram til data og er udviklet af Microsoft. Det er ét af de mest anvendte programmer til databehandling i virksomheder verden over.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 19/09/2023


Hvad er Excel?

De fleste har en office-pakke installeret på deres computer. I den pakke indgår blandt andet Word, der er et program til at tekstbehandling, PowerPoint, der er et animationsprogram til præsentationer, og altså også Excel, der gør det muligt at behandle data.

Programmet er opbygget som et regneark med et vist antal celler. Af den grund mener nogle, at det har fået sit navn Excel. Altså ex-antal celler forkortes Excel.

Hvordan er et Excel-ark opbygget?

Et Excel-regneark er opbygget af en masse celler. Disse celler har et bogstav, som angiver kolonnen, og et tal, som angiver rækken. I nedenstående eksempel kan du se, at celle A1 er markeret.

Excel

Regnearket har flere sider eller ark. Det betyder, at du kan vælge flere faneblade. De er markeret som Ark 1, Ark 2 osv. Der er mange flere celler i regnearket, end det du kan se på skærmen, når du åbner Excel. Du kan nemlig scrolle til siden og finde endnu flere rækker og kolonner. Et Excel-regneark har hele 256 kolonner og 65536 rækker. Så mange celler får du dog højst sandsynligt aldrig brug for.

Hvad kan du bruge programmet til?

Hvis du har Excel liggende på din computer, men ikke rigtig bruger det, kan du have gavn af at vide, hvad du egentlig kan få ud af programmet. For uanset dit erhverv kan et Excel-regneark være nyttigt for dig. Fordi det har så mange forskellige funktioner.

Med et Excel-regneark kan du analysere større og mindre mængder af tal og bearbejde data. Det gør du ved at opsætte tallene i et overskueligt system, så du får et bedre overblik over dem. Excel er brugbart for alle, der skal lave beregninger af tal på den ene eller anden måde, for det er praktisk at have dine data opstillet i kolonner og rækker.

Ved hjælp af programmet får du derfor gode muligheder for at analysere eller beregne data, så du får de bedste forudsætninger at træffe en beslutning ud fra.

Excel og formler

Et regneark er godt til at danne overblik over tal og data eksempelvis budgetter. Men programmet er også andet og mere end et gitter med tal, rækker og kolonner.

Du kan nemlig også bruge et Excel, hvis du skal beregne totaler for en række tal eller en hel kolonne. Samtidig kan du løse matematiske problemer. Til det skal du bruge formler i celler. Med formler kan du få programmet til automatisk at beregne tal eller behandle data på andre måder i regnearket.

Men hvordan ser en formel ud? Det varierer alt afhængigt af, hvad du vil have formlen til at gøre for dig. Fælles for alle Excels formler er dog, at et lighedstegn starter dem – herefter følges lighedstegnet op af tal eller matematiske operatorer som eksempelvis + eller -.

Kurser

Hvis du gerne vil lære at blive superbruger af Excel findes der forskellige online kurser, som kan lære dig, hvordan du får allermest ud af regneprogrammet. Her kan du lære alle de grundlæggende funktioner, men også de mere tekniske og avancerede.

Mange kurser viser dig funktionerne på video, og det er derefter meningen, at du selv skal udføre øvelserne med udgangspunkt i ’learning by doing’.

Få hjælp til Excel med ChatGPT

Hvis du synes Excel kan være svært at bruge eller at finde rundt i, så kan du med fordel få hjælp af ChatGPT til at bruge programmet. ChatGPT kan nemlig hjælpe med formler og funktioner til dine ark i Excel. Du kan læse meget mere om, hvordan ChatGPT kan hjælpe dig med formler i Excel i vores blogindlæg om ChatGPT.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram