Hvad er en fødevareleverandør?
En leverandør er i ordets bredeste forstand en virksomhed, der leverer varer til andre virksomheder. Det kan både være produkter eller ydelser. En fødevareleverandør er en virksomhed, der leverer fødevarer. Det gælder alt fra frostvarer og mad på dåse til færdigvarer. Et godt eksempel er Kohberg, der producerer brød, eller Arla, der producerer mejeriprodukter.
En fødevareleverandør er underlagt forskellige, men meget specifikke regler og krav. Det er for at sikre, at kvaliteten og holdbarheden af fødevarerne er i top. Overholder en fødevareleverandør ikke kravene om eksempelvis temperaturer ved opbevaring eller under transport, kan det resultere i dårlige produkter, der i værste fald kan gøre dem, som indtager produkterne, syge.
Stil krav til dine fødevareleverandører
Har du som virksomhed tilknyttet en fødevareleverandør, er det vigtigt, at du stiller krav. For hvem er interesseret i at få leveret produkter, der indeholder skadelige bakterier eller vira? Det er der vist ingen, der ønsker. Lige meget om så det er til videresalg eller eget brug.
Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i reglerne på området. Det kan du gøre ved hjælp af Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her finder du både krav til frugt og grønt, kød og alle andre typer af fødevarer. Du kan også kontakte Fødevarestyrelsen, hvis du har brug for yderligere rådgivning.
Lav en skriftlig aftale med din fødevareleverandør
Eksporterer du fødevarer fra udlandet, bør du altid få en skriftlig aftale i hus med din fødevareleverandør. Aftalen bør blandt andet omhandle, hvordan de håndterer de fødevarer, som de sælger til dig. Det er en måde at sikre sig, at der er indført en gyldig procedure for, hvordan fødevarerne behandles, opbevares og transporteres bedst muligt og mest hensigtsmæssigt for fødevarernes stand.
Autorisation som fødevareleverandør
Vil du selv i gang med at starte en virksomhed som fødevareleverandør op, skal du sørge for, at du er registreret, før du sætter i gang. Alle fødevarevirksomheder skal have en autorisation eller registrering fra Fødevarestyrelsen. Du kan finde en blanket og yderligere information på virk.dk.
Der er på samme vis en række krav, som din virksomhed skal leve op til, før du kan begynde at handle med fødevarer. Det kan du også læse mere om på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Har du haft besøg af Fødevarestyrelsen? Sådan bogfører du en kontrol
Fødevareleverandører og andre virksomheder, der har med fødevarer at gøre, får med jævne mellemrum besøg af Fødevarestyrelsen, der kontrollerer, at virksomheden overholder alle gældende regler.
Fødevarestyrelsen opkræver et gebyr for kontrollen, som virksomheden skal betale. Prisen opdateres jævnligt, men du får tilsendt en faktura for kontrollen, hvor prisen selvfølgelig fremgår.
Kontrollen skal bogføres som et gebyr. Hvis du bruger Dinero, skal du bogføre det som forslag; “Gebyr til Skattestyrelsen eller stiftelsesgebyr”, så den bogføres på konto 7360. Brug denne guide, hvis du er i tvivl om, hvordan du bogfører et gebyr.