Spring til indholdet

Sidst opdateret: 26/08/2019

Inflation

Inflation er et begreb, der dækker over en generel prisstigning i et samfund. De penge, der florerer i det pågældende samfund, bliver mindre værd ved inflation. Du kan altså købe mindre for de penge, som du har. Det modsatte af inflation er deflation. Her falder de generelle priser i et samfund, og pengene bliver mere værd.

Hvad er inflation?

Inflation er en samfundsmekanisme, der påvirker ethvert samfund. Inflationen dækker over den økonomiske situation, hvor priserne i et samfund stiger generelt set. Der er ikke bare tale om, at der er prisstigninger på enkelte varer eller ydelser, men priserne stiger generelt i hele det pågældende samfund. Det bliver ikke bare dyrere at handle ind, men det bliver også dyrere at betale husleje og andre almindelige leveomkostninger.

Hvad er deflation?

Der findes også en pendant til inflationen. Lige så vel som priserne kan stige generelt set i et samfund, så kan de også falde. Når det sker, er der tale om deflation.

Ved deflation er der andre mekanismer i værk. Det bliver ikke dyrere at handle ind og betale husleje, men det bliver derimod billigere. Hvor du ved der er inflation kan få mindre for de penge, som du har, kan du ved deflation få mere for pengene. Valutaen falder ikke i værdi, men stiger derimod i værdi.

Hvad er konsekvensen af inflationen?

Det kan give et samfund alvorligt økonomiske problemer, hvis der er en særlig høj grad af inflation. Især hvis det står på over en længere periode. Derfor gør Danmark og andre lande forskellige tiltag for at holde inflationen nede. Det er for at sikre, at vores økonomi forbliver stabil og konkurrencedygtig.

Det er meget normalt for et land som Danmark at have en årlig inflation på nogle få procent i størrelsesordenen af 1 % eller 2 %. Det er en kontrollerbar inflation, som ikke skader et lands økonomi.

Samfundsøkonomiske tiltag ved høj inflation

Forekommer der en meget høj inflation, kan det være nødvendigt med nogle markante samfundsøkonomiske tiltag. Det kan i sådanne tilfælde blandt andet komme på tale at øge landets mængde af penge i betydelig grad.

Staten kan (bla.) modvirke inflationen ved at sænke pengeudbuddet ved at udstede statsobligationer og dermed opkøbe kroner og reducere pengemængden på markedet.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?