Lånetyper

Du kan optage lån i din bank, hos et realkreditinstitut eller hos andre långivere. Der findes overordnet set to forskellige former for lån: Investeringslån og forbrugslån.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 11/05/2023


Hvilke lånetyper findes der?

Der findes grene af de forskellige lånetyper. Du kan låne penge i din bank, hos et realkreditinstitut eller hos eksempelvis en online låneudbyder.

Kært barn har mange navne. Lånetypen er afgørende for, hvor meget et lån vil komme til at koste dig. 

Det er meget forskelligt, hvad du skal betale i rente hos de forskellige låneudbydere, og mens nogle lån er yderst fordelagtige, findes der desværre også lån på markedet, der ikke er spor fordelagtige at optage. Generelt set bliver du tilbudt de bedste lån hos bankerne eller realkreditinstitutterne – men det er også her, det kan være sværest at blive godkendt til at låne penge.

Når du skal ud at låne penge ved at optage et lån, kommer du helt overordnet set til at optage enten et investeringslån eller et forbrugslån.

Hvad er et investeringslån?

Et investeringslån kan eksempelvis være et boliglån eller et billån. Her låner du penge til at investere i noget, som du efterfølgende har en værdi i. 

Låner du penge til en ny bolig, forsvinder pengene altså ikke bare ud af vinduet, du har derimod investereret dem i mursten. Og hvis alt går vel på boligmarkedet, kan du få lige så mange penge eller måske endda endnu flere, hvis du på et senere tidspunkt vælger at sælge din bolig.

Hvad er et forbrugslån?

Forbrugslån dækker over lån, som du ikke optager for at investere i noget bestemt som eksempelvis en båd eller en bolig. De penge, du får ud, kan du bruge til lige præcis det, du ønsker. Her er der altså tale om penge, som du kan låne til alt mellem himmel og jord. Det kan for eksempel være til et nyt køkken eller en høj tandlægeregning. 

Det er dyrere at optage forbrugslån i den forstand, at der typisk vil være tale om både højere renter og gebyrer ved den form for lån. 

Lånetyper: Fast eller variabel rente

I tilfælde af at du skal optage et lån, er det afgørende, at du sætter dig godt ind i, hvad det vil sige at optage lån med henholdsvis fast rente og variabel rente. Der er fordele og ulemper forbundet med begge typer af lån. Den mulighed, der bedst kan svare sig for dig, afhænger både af lånemarkedet og din økonomi.

Hvad er et lån med fast rente?

Går du efter et lån med fast rente, kan du være sikker på, at renten på dit lån ikke ændrer sig i lånets løbetid. Her ved du, hvad du får, og oftest vil du skulle betale en lidt højere rente for at optage et lån med fast rente i forhold til et lån med en variabel rente.

Optager du et lån med fast rente, kan du gå med livrem og seler og slippe for at bekymre dig for rentens udvikling. For uanset hvad der sker med renten, så får det ikke nogen betydning for dit lån, når du har optaget et med en fast rente.

Hvad er et lån med variabel rente?

At et lån er variabelt vil sige, at det ændrer sig i takt med rentens udvikling. Falder renten, vil renten på dit lån også falde, og stiger renten, stiger renten på dit lån også. Et variabelt lån følger rentens udvikling, og det kan både være godt og skidt, da det afhænger af, om renten i samfundet falder eller stiger.

Et variabelt lån har oftest en lavere rente, da du løber en større risiko, end du gør, hvis du optager et lån med en fast rente. Du kan spare mange penge ved at gå efter et lån med en variabel rente, men du kan på samme måde også risikere at tabe penge på den lange bane.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram