Realkredit

Realkredit er et lån, som du optager i forbindelse med køb af fast ejendom. Lånet finansieres gennem salg af obligationer og er fast del af at købe bolig i Danmark. Som regel er renten tillige meget lavere end på ordinære lån.

  • Læsetid: 2 minutter

  • Sidst opdateret 29/11/2021


Hvad er realkredit?

Ved boligkøb i Danmark, er det er ret omstændig proces, hvor du blandt andet kan have brug for et realkreditlån. Du får et realkreditlån gennem et realkreditinstitut, der tager pant i din bolig for det lånte beløb. Her skal du huske på, at du maksimalt kan låne 80 % af købesummen i realkredit. Resten – altså de resterende 20 % – der kan man finansiere 15% via et banklån, mens de sidste 5% ikke kan. Her skal det nævnes, at det er blevet mere og mere normalt, at bankerne kræver, at du selv er i stand til at lægge en sum og altså ikke kan låne til fuld og endelig finansiering.

I tillæg til reglen om, at du kan finansiere et boligkøb med realkredit op til 80 % af købesummen, skal du være opmærksom på, at dette tal maksimalt må være 75 %, hvis der er tale om sommerhuse eller fritidshuse.

Sådan finansieres et boligkøb med realkredit

Når du ønsker at optage et realkreditlån i forbindelse med køb af bolig eller måske renovering af din eksisterende, er det din bolig, som du stiller til sikkerhed for lånet. Det betyder, at realkreditinstituttet har pant i din bolig som sikkerhed for de lånte penge. I yderste konsekvens kan det betyde, at realkreditinstituttet kan overtage din bolig, hvis du ikke betaler, hvad du skal.

Der er forskel på et traditionelt banklån og et realkreditlån.

Ved optagelse af banklån, tærer du på bankens egen kredit, mens et realkreditlån er indrettet på en noget anden måde. Beløbet, som du låner i denne forbindelse, skaffer realkreditinstituttet ved at sælge obligationer til investorer. Det betyder også, at renten på realkredit kan variere meget. F.eks. har renten været lav, de seneste år, hvilket betyder, at det har været billigere at låne penge til fast ejendom.

I øvrigt adskiller realkredit sig også fra banklån på den måde, at disse har en meget lang tilbagebetalingstid – typisk 30 år. Afhængigt af låneformen betaler du af på lånet hver måned i forbindelse med dine afdrag. Det betyder, at realkreditinstituttets mængde af pant i din bolig efterhånden bliver mindre, såfremt du ikke optager nye lån eller boligens pris falder. Dermed opbygger du friværdi, som du kan anvende til for eksempel forbedringer eller forbrug.

Hvilket lån skal du vælge?

Der findes mange forskellige realkreditlån, som blandt andet adskiller sig fra hinanden i forhold til løbetid, rente og afdragsfrihed. Du skal altså som det første tænke over, hvor lang tid du ønsker, at lånet skal løbe. Det afhænger igen af dine muligheder og din finansielle stilling.

Herefter skal du overveje, om du ønsker et lån, der har en fast eller en variabel rente. Med den faste rente får du ingen overraskelser, og du ved hele tiden nøjagtigt, hvad du skal betale, mens den variable rente er lidt sværere at have med at gøre. Her kan ydelsen nemlig svinge alt efter markedet, hvilket både kan være en fordel og en ulempe.

Du kan også få et realkreditlån med afdragsfrihed. Det vil de første år give dig en meget lav ydelse, hvor du kun skal betale renter. Men alting har en ende, og du skal huske på, at også dette lån skal betales tilbage.

Sådan bogfører du banklån i Dinero

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram