Værditab – Hvad er det?

Værditab er en nedsættelse af et produkts værdi. Det kan bla. skyldes, at produktet er blevet slidt, eller at mode og marked ændrer sig, hvilket efterlader produktet med en forringet værdi

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 11/03/2022


Hvad er værditab?

Værditab dækker over, at en genstand mister noget af sin værdi, fordi efterspørgslen på produktet nedsættes. Der er altså kort og godt tale om, at en vare falder i værdi.

Værditab er især almindeligt for biler. Når du køber en bil, slider du både på dæk, motor, inventar og andet. Og med det samme du kører fra bilforhandleren med din nye bil, vil den automatisk falde i værdi, fordi den i det sekund ikke længere er spritny. For biler er især slid en afgørende faktor for værditab, men det samme er ændringer i mode og marked.

Når du slider, værditab du lider

Alle produkter eller genstande, der udsættes for slid, vil automatisk falde i værdi. Det gælder både cykler, biler, både, boliger, elektronik og beklædning. Stort set alt, du omgiver dig med i det daglige. Sliddet vil dermed betyde, at genstanden mister sin værdi.

Hvis du eksempelvis flytter ind i et nyt hus med nyt badeværelse og køkken, vil du med tiden slide på rummenes inventar – og så falder værdien typisk i forhold til et spritnyt bad eller køkken.

Slid er altså en primær årsag til, at genstandes værdi forringes. Men faktisk findes der eksempler på, at slid også kan forøge værdien. Det gælder eksempelvis særligt for gamle danske møbelklassikere. Hvis du har en gammel PH-lampe eller en stol fra Arne Jacobsen med lidt slid, anses det for patina inden for møbelbranchen. Og det kan i stedet have en værdiforøgende effekt.

Når markedet ændrer sig, taber du værdi

Markedet kan hurtigt ændre sig. Og særligt når det gælder aktier og boliger, kan markedet være skyld i, at dine aktier eller din bolig mister værdi.

Hvis du har købt aktier i en virksomhed, der præsenterer et dårligt regnskab, vil det som udgangspunkt betyde en værdiforringelse af dine aktier. Værdien på en aktie er derfor enormt afhængig af markedet og virksomhedens resultater.

Det samme gælder boliger. Boligmarkedet går op og ned, og i en periode med usikkerhed og prisfald på boligmarkedet vil din bolig altså også tabe værdi.

Når moden skifter, taber du værdi

Ét af de steder, hvor værdien er hurtig omskiftelig, er på modefronten. Det gælder i bund og grund om udbud og efterspørgsel. Er et bestemt stykke tøj eller en stol på mode, er der også stor efterspørgsel efter de varer. Og de er således i høj kurs.

Eksempelvis er bestemte danske møbelklassikere i høj kurs, fordi de er populære og moderne i boligindretningen. Der er altså stor efterspørgsel på møblerne, og det sætter prisen i vejret.

Er der til gengæld ikke megen efterspørgsel, vil der være mange flere af den samme genstand på markedet, og det forårsager en lavere pris og dermed et værditab.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram