Spring til indholdet

Sidst opdateret 05/03/2019

Artikel kun for Dinero Pro

Periodisering – Sådan periodiserer du indtægter/udgifter

Har din virksomhed fået betaling eller betalt for en faktura, der vedrører flere regnskabsår, kan det være nødvendigt at fordele betalingen på de regnskabsår, som den vedrører. Dette kaldes periodisering- og man periodiserer for at skabe et så korrekt billede af sit resultat, som overhovedet muligt i de givne regnskabsår.

For god ordens skyld tager vi i denne guide udgangspunkt i et eksempel, hvor man vil periodisere en udgift. I dette eksempel har vi skrevet en 3-årig kontrakt på en operationelt leaset bil til firmaet. Selve udgiften skal deles i tre og periodiseres ud på alle tre regnskabsår. Betalingen for leasingaftalen udgør i dette eksempel 21.000 kr. ekskl. moms – delt i tre giver det 7.000 kroner.

Inkl. moms skal der på første faktura dato betales 26.250 kr.

Når man periodiserer hører momsen altid til på fakturadato. Dermed har vi i ovenstående eksempel det fulde momsfradrag, når vi første gang bogfører udgiften. Desuden er banken kun involveret i den første postering – hele udbetalingen laves nemlig typisk på én gang. Det er således kun udgiften, der vedrører flere regnskabsår.

I guiden har vi taget udgangspunkt i at periodisere en udgift. Skal du periodisere en indtægt er det præcis de samme metoder, du skal bruge. Du skriver din faktura, som du normalt ville gøre – og så bytter du konto 6000 – billeje ud med den konto, som du har bogført din indtægt på. Det kunne fx være konto 1000 – salg af varer/ydelser m/moms. Husk også at beløbet ikke skal stå i plus – men i minus.

Nu skulle du gerne være klædt på til at kunne periodisere i Dinero 🙂

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Så mange har tilmeldt sig

0

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?