Sådan bogfører du et køb med kunstnermoms

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 05/03/2024


Har du modtaget en faktura, hvor der er pålagt kunstnermoms på 5%? Så se med i guiden her, hvor vi gennemgår, hvordan du får det bogført korrekt.

Nedenfor ses et eksempel på en faktura, hvor der er 5% kunstnermoms. Hvis du forsøger at bogføre det i et købsbilag, vil du opleve, at momsbeløbet ikke stemmer, netop fordi der som udgangspunkt regnes med 25% moms. Udgiften skal derfor bogføres i kassekladden – og ikke i det klassiske købsbilag.

Et eksempel på en faktura med kunstnermoms

Sådan gør du

Klik på Bogføring Kassekladde for at komme til kassekladden. Vi skal have bogført et bilag bestående af tre linjer. Klik derfor på det grønne plus helt ude til højre for at tilføje to ekstra linjer, og udfyld linjerne således:

Første linje: Her vælges den konto, købet skal bogføres på. I dette eksempel er maleriet købt til brug i virksomheden, og derfor vælges konto 8040. Beløbet, der fremgår på fakturaen ekskl. moms, skrives her.

OBS Det er vigtigt, at du retter momskoden til Ingen, da momsen skal bogføres manuelt i linje 2. Se nedenstående billede.

Anden linje: Her vælges konto 64060 købsmoms, og momsbeløbet, der fremgår på fakturaen, skrives her.

Tredje linje: Sidste linje er selve betalingen. Her vælges den konto, du har betalt fra – er pengene trukket fra bankkontoen, da vælges konto 55000 Bank. Notér beløbet, du har betalt, med minus foran.

Eksempel på hvordan det skal sættes op i kassekladden
(Klik på billedet for at forstørre det)

Når du har udfyldt de tre linjer og tilføjet en beskrivelse på hver linje, kan du vedhæfte fakturaen ved at klikke på papirclipsen ude til højre.

Hvis balancen er 0, og du har sørget for at fjerne momsen på den første linje, så har du gjort det helt rigtigt, og du kan bogføre udgiften ved at klikke på Bogfør kassekladde.

Sådan! Nu er du klar til at bogføre dine udgifter med kunstnermoms 🙌🏼

Tips & bonusinfo

  • Har du først betalt senere, da vælges konto 63000 ‘Kreditorer, ubetalte regninger’ i stedet for 55000 ‘Bank’ i den tredje linje. Herefter skal der laves et betalingsbilag, når du betaler din regning. Det kan også gøres i kassekladden, hvor du under konto vælger 55000 ‘Bank’, skriver beløbet med minus foran, og vælger 63000 ‘Kreditorer, ubetalte regninger’ under modkonto.
  • Skal du i stedet fakturere med kunstnermoms? Se, hvordan du laver en faktura med kunstnermoms i Dinero her.
Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram