– Simon og jeg ville egentlig have solgt vand og jordbær på stranden over sommeren. Det måtte vi så ikke pga. noget jura med beskyttelse af strandlinjen. Til gengæld skabte vores idé opmærksomhed, som gjorde, at vi fik tilbudt den her mulighed.
Sådan lyder det fra Emil Larsen, der, sammen med sin 19-årige lillebror Joakim Larsen og den jævnaldrende barndomsven, 21-årige Simon Østergaard, for nylig har overtaget roret som forpagter af en mere end 50 år gammel minigolfbane i hjemstavnen, Nykøbing Sjælland.
Satsningen er fuld af visioner for stedet, der blandt andet har fået et urbant loungeområde lavet af europaller, er blevet malet og har fået opfrisket skilte. Trods hårdt arbejde er de tre drenge ikke i tvivl om, at deres beslutning giver mening.
Iværksætteri i blodet
Som det fremgår af artiklens indledning skal startskuddet på minigolf-eventyret ikke findes i en særlig passion for netop minigolf, men snarere i en række tilfældigheder krydret med en stor portion skabertrang:
– Det ligger i vores blod at være entreprenante. Altså; Vi snakker business hele tiden, og vi har altid haft lyst til at være vores egne herrer – så vi kunne lige så godt have solgt jordbær, men nu blev det så den her mulighed, der bød sig, uddyber Emil.
Og imens selve beslutningen om at overtage den gamle bane var nem, fuld af visioner og med opbakning fra venner og familie, har det efterfølgende arbejde krævet knofedt – både mentalt og fysisk.
Emils 3 gode råd:
- Bare gør det – så løser du udfordringer hen ad vejen med lidt omtanke
- Skriv mails, mails, mails. Nogle mennesker tager dig mindre seriøst uden noget på skrift.
- Stifter du selskab med venner, så tag en god snak med dem inden. Man kan se nye sider af hinanden, når man går rundt i ukendt farvand.
– Nogle gange har jeg haft lyst til at smide håndklædet i ringen. Men så tænker jeg: Nej, lad mig nu bare lige lære noget af det her, erkender Emil.
Byg vingerne, mens du flyver
Og læring har der vist været rigeligt af for drengene, der arbejder 14-16 timer i døgnet, selv har skullet finde ud af alt undervejs – lige fra registrering af bilag til størrelsen på kioskens softice.
Foruden praktisk arbejde, kundebetjening, udskiftning af møbler og opbygning af nyt image har drengene nemlig prøvet kræfter med en helt ny verden af administration, ventetid og indhentelse af tilladelser, som er kommet hen ad vejen og har spærret for fx at kunne servere alkohol. Men også det tager de i stiv arm:
– Vi fik først vores alkoholbevilling i forgårs. Men hvad er det, man siger? Sometimes you’ve got to jump off the cliff and build your wings on the way down. Vi antog altså, at det nok skulle gå.
Skal han pege på en særlig udfordring, nævner han afhængigheden af eksterne parter. Og det har gjort ham enormt god til særlig én disciplin:
– Vi er blevet rigtig gode til at skrive mails. Alt skal være på mail, har jeg lært.
Fremtidsplaner og bane 7
Med gang i biksen og store visioner for den gamle turistattraktion er det da også kun til fyraften, de tre barndomsvenner selv får tid til at prøve banen. Det sker med en obligatorisk tur på bane syv, der har en træls hældning. Reglen er simpel: Rammer en af dem i hul, uden at de to andre klarer den, skal de to andre overføre 50 kroner til bødekassen.
Umiddelbart virker det som det gode liv, og man fristes til at spørge, hvordan minigolfbanen passer ind i fremtidsplanerne hos tre venner, der trods alt kun lige er begyndt på voksenlivet:
– Først var planen bare at dedikere sommeren til det, da alle festivaler osv. alligevel er aflyst. Men Simon og jeg flytter til København og studerer, så nu håber vi egentlig, det kan fungere som et studiejob, hvor vi fremover kan undgå at arbejde om vinteren ved at arbejde rigtig meget i sommerferierne, siger Emil og fortsætter:
– Og i de der øjeblikke, hvor der er totalt god stemning og gang i biksen, og man bliver bekræftet i, at man har skabt noget….Der ved man, at det her bliver den fedeste sommer nogensinde.
Om iværksætterne:
- Emil Larsen, 21 år, skal læse international shipping and trade på CBS
- Joakim Larsen, 19 år, starter i 3.g
- Simon Østergaard, 21 år, skal læse finansbachelor på Cphbusiness
- Alle tre er fra Nykøbing Sjælland.
- Emil, Joakim og Simon bruger til daglig Dinero regnskabsprogram til at styre virksomhedens økonomi.
Del din historie!
Er du selvstændig, og er din historie sjov, skør, anderledes eller mega sej? Så skriv til os – vi er hele tiden på jagt efter de gode historier fra virkelighedens iværksætterliv.