Konkurser og nystartede virksomheder: Hvordan ser det egentlig ud med den økonomiske situation i erhvervslivet i Danmark i denne coronatid? Få overblikket i dette indlæg – og så giver vi også nogle gode råd til, hvordan du klarer dig bedst gennem krisen.
Konkurser under coronakrisen
De danske virksomheder udgør en væsentlig del af det danske samfund og dansk økonomi. Derfor har vi her lavet et overblik over, hvordan konkursudviklingen former sig. Du kan se udviklingen i grafer nedenfor.
Tallene henter vi hos Statstidende. Her kigger vi på konkursdekreter – det vil sige det tidspunkt, hvor en virksomhed tages under konkurs.
Bemærk: Sø- og Handelsretten behandler ikke konkurssager på søn- og helligdage samt mandage.
Daglige konkurser siden den 11. marts
Den 11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen store dele af landet som følge af udbruddet af coronavirus. Derfor tager vi udgangspunkt i denne dato, når vi kigger på udviklingen under coronavirussen.
Bemærk: Der kan være forsinkelser på antallet af konkurser, da Sø- og Handelsretten har været mere eller mindre lukket ned fra den 12. marts til den 26. april. Derfor har Sø- og Handelsretten i denne periode kun behandlet hastesager.
Bemærk også, at Sø- og Handelsretten ikke behandler konkurssager på søn- og helligdage samt mandage.
Månedlige konkurser siden januar 2019
Bemærk: Der kan være forsinkelser på antallet af konkurser, da Sø- og Handelsretten har været mere eller mindre lukket ned fra den 12. marts til den 26. april. Derfor har Sø- og Handelsretten i denne periode kun behandlet hastesager.
Bemærk også, at Sø- og Handelsretten ikke behandler konkurssager på søn- og helligdage samt mandage.
Nystartede virksomheder
Det er vigtigt at holde øje med konkurser blandt de eksisterende virksomheder – men det er samtidig interessant at holde øje med, om der bliver etableret nye virksomheder. Du får overblikket nedenfor.
Tallene henter vi i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR).
Dagligt nystartede virksomheder siden den 11. marts
Nystartede virksomheder månedligt siden januar 2019
Det kan du gøre for at passe på din egen virksomhed 💪
Det er vigtigt, at du har et overblik over samfundsøkonomien – men det er endnu vigtigere, at du har styr på din egen virksomheds økonomi.
Derfor har vi her samlet nogle gode råd til, hvordan du på bedst mulig vis får din egen virksomhed igennem krisen:
Kunder:
- Sørg for, at dine kunder betaler åbne fakturaer, før du laver en ny til dem – har du flere ubetalte fakturaer, bør du få pengene for dem i kassen så hurtigt som muligt.
- Sørg for ikke at give dine kunder for lang betalingsfrist.
- Vær ikke bange for sende en betalingspåmindelse og herefter en rykker, hvis dine kunder ikke betaler regningerne til tiden.
- Hold et vågent øje med dine kunders økonomiske situation – det gælder særligt, hvis de tages under konkurs, rekonstruktion eller lignende. Under punktet “Som Dinero-bruger har du indbygget hjælp til at passe på din virksomhed” nedenfor kan du læse mere om, hvordan du kan holde øje med dine kunder.
- Spred din risiko – pas på med at være for afhængig af for få kunder. Hvis én af dine kunder fx står for 50 procent af din omsætning, gør denne kunde dig særligt sårbar.
Leverandører:
- Det er vigtigt at holde øje med dine kunder, men det er også vigtigt at holde et vågent øje med dine leverandører. For hvis din leverandør får økonomiske problemer, så får du også problemer. I værste tilfælde kan du risikere, at du ikke har nogle varer at sælge.
- Sørg derfor også for (hvis muligt), at du ikke er alt for afhængig af én leverandør.
Som Dinero-bruger har du indbygget hjælp til at passe på din virksomhed
Ovenstående er et billede fra en kreditanbefaling – med andre ord: Det betyder, at du maksimalt bør have 14.000 kroner (inkl. moms) ude at svømme hos den pågældende kunde, før du sender en ny faktura.
Du kan også se, at det anbefales, at du maksimalt giver 14 dages kredit – altså bør du maksimalt give en betalingsfrist på 14 dage til denne kunde.
I Dinero kan du hente en kreditrapport på samtlige danske selskaber, som har offentliggjort minimum et årsregnskab. Lige nu får alle Dinero-brugere fem gratis kreditrapporter. Bruger du endnu ikke Dinero, kan du oprette en gratis bruger lige her.
Sådan finder du kreditrapporterne: Klik dig ind på den relevante kontakt -> Tryk “Kreditvurdering” -> Tryk “Hent kreditrapport”.
Og husk, det er også relevant, at hente en kreditanbefaling på dine leverandører, da de også kan komme i økonomiske uføre, og gøre din virksomhed sårbar.
Men du får faktisk mere end det.
Udover kreditanbefalingen får du også:
- Besked med det samme, når du opretter en faktura eller et tilbud, og
1) din kunde er under konkurs, tvangsopløsning, lukket eller lignende
2) vi anbefaler, at du ikke giver kunden kredit – altså skal du sælge til den kunde, bør du overveje at bede om forudbetaling. Du bestemmer selvfølgelig selv, om du vil følge anbefalingen. - En push-notifikation på vores mobil-app, hvis en af dine kunder eller leverandør pludselig tages under konkurs, tvangsopløsning eller lignende. Vores mobil-app kan du downloade via dette link – den findes til både iPhone og Android.
- Besked med det samme, du opretter en ny kunde eller leverandør, hvis denne er under konkurs, tvangsopløsning, lukket eller lignende.
- Og så til sidst. Du får også besked, når du laver en faktura eller et tilbud, og fakturatotalen overskrider kreditanbefalingen. Og ved du hvad? Vi tjekker sågar også, om du i forvejen har ubetalte fakturaer fra denne kunde.
Kreditanbefalinger i Dinero er leveret af Visma Rating ApS, der er godkendt af Datatilsynet. Kreditanbefalingen er baseret på offentligt tilgængeligt regnskabsdata.