Indtast medarbejderens navn og CPR-nummer og klik på “Hent lønoplysninger”. Systemet henter automatisk den gennemsnitlige løn, som din medarbejder har modtaget i din virksomhed.
Er din medarbejders løn noget andet end det hentede (fx hvis der er aftalt lønstigning eller nedgang siden sidste løn indberetning), skal du manuelt indtaste den korrekte månedsløn.
Det er altså vigtigt at få tastet den løn, som den ansatte skulle have haft i kompensationsperioden, det er den løn, du kan få kompensation for.
Melder formularen en fejl, har du tastet enten CPR-nummer eller navn forkert.
Under ansættelsesforhold skal du vælge, om medarbejderen er ansat som funktionær, ikke-funktionær eller elev/lærling.
- Vælg funktionær, hvis medarbejderen fx får en fast månedlig løn.
- Vælg ikke-funktionær, hvis medarbejderen fx er timelønnet
- Elev/lærling gælder også voksenlærlinge.
Herefter skal du angive det forventede antal timer pr. uge. Du kan vælge at din medarbejder arbejder fuldtid, eller et timeantal. Har du en timeansat vælger du det timeantal den ansatte normalt har, og som du fortsat udbetaler løn for.
Som det næste skal du vælge perioden medarbejderen er sendt hjem med løn. Det vil være forudfyldt hvis du har valgt samme dato for alle, men kan vælges frit, hvis du har sagt du vil vælge pr. medarbejder.
Til sidst på denne side skal du angive hvis der er dage i perioden som du søger kompensation for, hvor virksomheden ikke er berettiget til kompensation.
Det kan være dage hvor det på forhånd vides, at medarbejderen:
- Kaldes på arbejde
- Har tjenestefrihed uden løn (fx selvbetalte feriedage)
- Skal på uddannelse
- Har evt. planlagte sygedage
- Har dage omfattet af anden ordning, som udløser offentligt tilskud
Klik til sidst på beregn kompensation. Du får herefter vist hvilket beløb du vil modtage i kompensation for hele perioden.
Hvis du har flere medarbejdere så kan du klikke på tilføj.
Ellers er du nu klar til at trykke næste.