Lønkompensation

Få svar på, om du kan få lønkompensation til din virksomhed, og hvordan du søger.


Bemærk:
Indholdet i denne vejledning er fra tidligere kompensationsordningen og opdateres ikke længere. Har du spørgsmål omkring de nye kompensationsordninger anbefaler vi at holde øje med virksomhedsguiden.dk.


For at undgå flest mulige fyringer har regeringen og arbejdsmarkedets parter indgået en midlertidig ordning for lønkompensation til fyringstruede medarbejdere under coronakrisen. De kan i stedet sendes hjem med løn.

LÆS OGSÅ: Kompensation for faste udgifter

Aftalen er en af flere kompensationsordninger/-pakker, der kan give en økonomisk hjælp til selvstændige. I indlægget her får du et overblik over de betingelser, der skal være opfyldt for, at du kan bruge ordningen i din virksomhed. Vi guider dig også til, i hvor stor grad du kan forvente kompensation.

Kan jeg få lønkompensation til min virksomhed?

Ordningen dækker din virksomhed, hvis du står til at skulle fyre mindst 30 procent af dine medarbejdere – eller hvis du står til at fyre mere end 50 medarbejdere som følge af coronavirus.

Og så tænker du nok: Hvad hvis jeg kun har én medarbejder? Så kan du også få del i kompensationen – for så er det mere end 30 procent af dine medarbejdere, du står til at skulle fyre.

Vil du bruge ordningen og modtage lønkompensation, skal du sende de pågældende medarbejdere hjem med fuld løn. Medarbejderne må altså ikke arbejde for dig, hvis du skal have lønkompensation. 

Derudover skal du vide:

  • Du må ikke sende medarbejderne hjem uden løn. 
  • Du må ikke fyre medarbejdere for at spare penge i virksomheden i den periode, hvor du modtager lønkompensation.
  • Din virksomhed kan maksimalt få lønkompensation i tre fire fem og en halv måned, fordi ordningen gælder fra 9. marts til 8. juni 8. juli 29. august 2020.

Hvor meget kan min virksomhed få i kompensation?

Hvis du opfylder betingelserne for ordningen, kan du i tre fire fem og en halv måneder få følgende kompensation:

Kompensation for fastansatte og timelønnede

Hvad betyder det for mine medarbejdere?

De medarbejdere, du får kompensation for, skal tage fem dages ferie og/eller afspadsering i perioden. Har medarbejderen ikke ferie eller afspadsering til gode, skal han/hun bruge dagene fra det nye ferieår eller betale for dagene selv som fridage uden løn.

LÆS OGSÅ: Kompensation for manglende omsætning

Lønkompensationen dækker altså ikke de fem dage for virksomheden, uanset hvordan dagene fordeles. Søger du kompensation for mindre end tre måneder, skal medarbejderen tage tilsvarende færre dages ferie.

Hvordan lønkompensation fungerer i praksis

Hvordan gør man med ferie?

Lønkompensation kan godt modtages for en kortere periode end alle tre måneder. Hvis der fx modtages lønkompensation for to måneder, skal medarbejderen holde 3,34 dages ferie/afspadsering.

1 måned er 1,67 dage. 2 måneder er 3,34 dage. 3 måneder er 5 dage.

Din medarbejder bestemmer selv, hvordan de dage skal holdes og vælger også selv, om det skal være fridage uden løn, afspadsering eller betalt ferie. 

Har medarbejderen allerede holdt ferie eller fridage efter 9. marts, er de dage gældende. Det samme gælder, hvis din virksomhed har varslet nedlukning i perioden for lønkompensationen. 

LÆS OGSÅ: Sygedagpengerefusion og coronavirus

Sørg for at lave en skriftlig aftale sammen med din medarbejder, der viser, hvordan og hvornår i perioden, dagene afholdes. Kan I ikke blive enige, placerer du som arbejdsgiver dagene.

Vil du blive endnu klogere på lønkompensation?

Så kig over til vores gode venner hos Visma Dataløn, som har lavet deres eget univers – også med indhold omkring lønkompensation. Send mig derover!

Mest stillede spørgsmål til dette indlæg

Du kan søge lønkompensation på virk.dk.

Se vores vejledning til, hvordan du udfylder din ansøgning ved at klikke her.

Følg vores vejledning til, hvordan du udfylder ansøgningen om lønkompensation ved at klikke her.

Ja. Du kan få lønkompensation, hvis du skal fyre mindst 30 procent af dine medarbejdere. Har du én ansat, svarer det til 100 procent – og derfor kan du få kompensation.

Ja, det kan du gøre med én dags varsel. Dermed stopper du samtidig retten til lønkompensation. Den modtagne kompensationen skal derfor tilbagebetales efterfølgende.

Det korte svar er: Hurtigst muligt. Virk.dk har ikke oplyst, hvor lang behandlingstid de har på ansøgninger.

 

Ja. Du modtager lønkompensation i én overførsel til virksomhedens NemKonto, hvis Erhvervsstyrelsen godkender din ansøgning.

Alle almindelige medarbejdere er omfattet af ordningen. Det samme gælder også eventuelt deltidsansatte, studerende og fleksjobbere samt medarbejdere, der er syge eller på barsel. Desuden gælder det også for elever og lærlinge. Du kan ikke få lønkompensation for dig selv som ejer af virksomheden.

Nej, det må du ikke.

På grund af den særlige situation kan medarbejderne vælge feriedage, der ellers normalt først er tilgængelige fra maj-september 2020. Hvis det er tilfældet, skal du skrive dagene ned efter 1. maj, så de ikke kan “genbruges”.

Løsningen for den manøvre er dog endnu ikke fastlagt hos FerieKonto.

Ja. Ordningen kan også bruges, hvis du og din medarbejdere har aftalt lønnedgang – men aftalen skal være på plads, før du søger om lønkompensation. Er der aftalt en lønnedgang, slipper medarbejderen for at holde ferie eller betale de fem dage selv, fordi vedkommende i stedet får en ny, lavere løn.

Vær opmærksom på, at din ret til lønkompensation stopper, hvis du sænker lønnen for en medarbejder, efter du har søgt om lønkompensation. Så får du altså ikke lønkompensation for resten af perioden.

Kompensationen beregnes ud fra et gennemsnit af enten de seneste tre måneder eller seneste 12 måneders løn. Det højeste af de to tal er det, du får 90% kompensation for (maks. 30.000 kroner)

Tallet bliver beregnet automatisk ud fra de lønindberetninger, der er lavet til e-indkomst.

Bemærk: Alt indhold på denne side er vejledende. Det er skrevet efter bedste evne og med de oplysninger, vi på nuværende tidspunkt har adgang til.

Rasmus Nielsen
Rasmus Nielsen Dinero
Rasmus er en sand "professor" i regnskab og laver videoer og afholder kurser om både regnskabsemner samt Dinero.

Skriv en kommentar

18 kommentarer

  1. Hvis man ejer virksomheden, en salon og er ansat som frisør. Man er nu tvunget lukket i 9 uger. Derfor tænker man ud af posen Som i værksætter og for at at få hjulene til at dreje alligevel. Kan man så ansætte sig selv på ny nu som webmaster? Samtidig lejer man sin ene ansat ud nu i en helt anden branche, og virksomhed og med ny jobfunktion fordi man er tvunget lukket og prøver at skabe vækst samt grobund for fortsat eksistens. Ejer er nu en ny job stilling som wabmaster og design af webside og Ikke i salonen som jo er tvunget lukket. Hvad er man så juridisk?

    1. Hej Sabina

      Jeg er ikke helt sikker på om jeg forstår dit spørgsmål – Som ejer kan du udfylde alle jobpositioner, du er stadig ejeren, og i forhold til lønkompensation kan ejeren ikke få noget. Din medarbejdere skal desuden være hjemsendt uden løn for at kunne blive kompenseret. Hvis du har lejet dem ud, betaler du dem fortsat løn vil jeg antage, mod du får nogle penge retur for deres ydelser. Så der er heller ikke noget der at komme efter, men en smart måde at holde omsætningen i gang.

  2. Ja jeg har modtaget et brev hvori de skrive der skal lave en bekræftelse af en uafhængig godkendt revisor.

    1. Det må vi lige vende herinde, og så skriver vi noget ud, hvis det bliver en aftale vi har mulighed for at lave.

      Er det noget du skal udarbejde nu, eller er det når der skal laves årsregnskab senere? Hvis du har lyst, må du meget gerne sende det brev til mig, på rasmus.nielsen@dinero.dk – Så vil vi helt sikkert kigge nærmere på, om der er noget vi kan gøre!

  3. Jeg har modtaget bekræftelse fra Erhvervsstyrelsen på lønkompensation men dette skal bekræftes af en uafhængig revisor, er det noget som tilbuddet også dækker med revisorerklæring

    1. Hej Mahmoud

      Det er det ikke nej, det tilbud vi har lavet er på dækning af faste udgifter. Hvad har de specifikt sagt de skal bruge revisorerklæring på? Har du modtaget et brev fra dem?

  4. Hej Hvad gør man, når man stå i bank et skifte og ikke har en nem konto. Er det muligt at få hjælpepakke på check eller på en fra bestyrelsens private nem konto Mvh en konkurs true virksomheder (værtshus)

    1. Hej Ganja

      En virksomhed skal som udgangspunkt have en Nem Konto tilknyttet for at kunne få udbetalt penge fra det offentlige – Er det en personlig ejet virksomhed? For så kan du muligvis bruge din private konto som nem konto. Er det et selskab, er der nok desværre ikke andet at gøre end at vente på kontoen er kørende. Ryk evt. den nye bank.

  5. Hej Jeg er sendt hjem på Løn kompensation fra mit fuldtidsarbejde, (Timelønnet) Da stort set alle ordre er annulleret. Dog havde jeg lige startet cvr og havde fået andet arbejde ind den vej. Mit cvr er udelukkende oprettet for at hjælpe venner og familie der har brug for en daglejer indimellem (landbrug). Så en omsætning under 100.000 om året. Må jeg blive ved med at arbejde i ejet cvr nummer, når jeg er hjemsendt fra mit normale job, som jeg stadig står til rådighed for med en dags varsel?

    1. Hej Anders

      Det må du gerne ja. De to ting overlapper ikke hinanden, og så længe du står til rådighed og ikke arbejder på dit fuldtidsarbejde, så er der ingen problem i det.

  6. Er der dækning til en virksomhed i vækst? Vi har brugt mange omkostninger på at kunne være klar til at gå live med vores nye online koncept, men det kommer til at trække ud da vores produkter er forsinket – og derfor får vi ikke den omsætning vi havde planlagt – hvilket udfordre vores likviditet/cashflow. Vi har samme omsætning som I de tidligere måneder – men da vi har gearet op i forhold til omkostninger er vi udfordret. Noget sted – vi kan hente kompensation i hjælpe-pakkerne?

    1. Hej Marianne

      Hvis i ikke har en tidligere omsætning, som der er et fald i forhold til, bliver det måske svært at få dækning jævnfør de umiddelbare hjælpepakker. Hvis i har mulighed for at geare ned igen, vil det måske være optimalt for nu, indtil vi ved om der bliver særlige muligheder i sådan en situation. Mig bekendt skal der have været et dokumenteret omsætningsfald (med undtagelse af lønkompensation) – I har naturligvis mulighederne for at låne til meget favorable vilkår. Kig evt. på de muligheder.

  7. Hvis virksomheden er ejet af et Holding selskab, hvor ejeren af Holding selskabet, tilfældigvis også er ansat i virksomheden. Kan han så får lønkompensation pga. mulig nedlukning?

    1. Hej Erik

      Jeg vil skyde på nej, for du kan som reel ejer nok ikke være defineret som fyringstruet. Som reel ejer vil du nok falde under kompensationen for selvstændige i stedet. Se mere her: https://dinero.dk/corona/kompensation-for-manglende-omsaetning/

  8. Hvis en 2 mands virksomhed er ejet med 50% til hver og den ene bliver sendt hjem pga af manglende ordre, kan man så få lønkompensation for denne ene medarbejder?

    1. Hej Rikke

      Lønkompensation gælder ikke ejere, så nej. Dækning af omsætning derimod kan hjælpe begge ejere ja! https://dinero.dk/corona/kompensation-for-manglende-omsaetning/

  9. Jeg har en fleksjobber som er i særligt udsat gruppe pga mild form for leukemi. Derfor hjemsendt. Kan jeg søge lønkompensation for den andel jeg betaler i løn til denne medarbejder.

    1. Hej Henrik

      Mig bekendt må du ikke modtage andre offentlige tilskud til den ansatte du modtager kompensation for. Det står i den vejledning erhvervsstyrelsen har udsendt.

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram