Ny ferielov: Det betyder den for din virksomhed

Den nye ferielov lurer lige om hjørnet. I den forbindelse deler DataLøn deres gode råd til, hvordan man bedst kan forberede sig ude i virksomhederne.


Du har måske hørt, at vi får en ny ferielov næste år, som piller ved optjeningen og afholdelsen af ferie. Men ved du også, at den giver ekstra arbejde allerede i år, hvis du har medarbejdere ansat?

Når dine medarbejdere optjener ferie i dag, kan de først holde ferien i det næste år. Men når den nye ferielov træder i kraft den 1. september 2020, kan de holde den optjente ferie allerede i den efterfølgende måned.

Vi får nemlig det, der bliver kaldt “samtidighedsferie”.

Samtidighedsferie

Den nye ferielov ændrer ikke på antallet af feriedage, og dine medarbejdere optjener fortsat 25 dage. Det nye er, at de får hele 16 måneder til at holde ferien i stedet for de 12 måneder, de har i dag.

Den nye ferielov indfører nemlig en ny ferieafholdelsesperiode, som går fra den 1. september til den 31. december året efter.

DataLøn hjælper dig automatisk
Det lyder måske som en masse bøvl for dig og din virksomhed – men der er heldigvis hjælp at hente.

Nogle lønsystemer, fx DataLøn, følger automatisk med, når regler og love bliver ændret. Det gør det nemt for dig, fordi du slipper for at bekymre dig om, hvordan du lever op til de nye regler – det sker nemlig af sig selv. I stedet kan du koncentrere dig om den overgangsperiode, som kommer, før den nye ferielov træder i kraft.

Et års feriepenge indefryses
Den 1. september i år starter en overgangsperiode, som løber et helt år; altså til den 1. september 2020. I det år indefryses alle de feriepenge, dine medarbejdere optjener.

Ellers vil dine medarbejdere nemlig kunne holde 2 x 25 feriedage, når vi går over til den nye ferielov – de optjente fra året før og dem, som de optjener løbende, når vi får samtidighedsferie. Og det er der nok ikke så mange virksomheder, der vil synes godt om.

I stedet bliver de feriedage, som medarbejderne optjener i overgangsperioden, sat ind på en form for pensionsordning. Medarbejderne får dem dermed først udbetalt, når de går på pension eller af anden årsag forlader arbejdsmarkedet – men grundet corona-situationen har man besluttet, at op til tre ugers indefrosne feriepenge kan udbetales fra oktober 2020. I beregneren her kan du se, hvad du kan få udbetalt.

To muligheder

Og hvad skal du så gøre? Der er to muligheder.

Ændringen betyder, at der bliver oprettet en fond ved navn Lønmodtagernes Feriemidler, som skal tage sig af forrentning og udbetaling af de indefrosne feriepenge. Som udgangspunkt skal du derfor indbetale medarbejdernes feriepenge fra overgangsperioden til fonden.

Men holder dine medarbejdere ferie med løn (og er ansat i virksomheden den 1. september 2020), kan du faktisk vælge at beholde feriepengene i din virksomhed. Så skal du bare være opmærksom på, at du skal forrente pengene hvert år, så forrentningen følger DA’s strukturstatistik for den faktiske lønudvikling.

Beholder du de indefrosne feriepenge i virksomheden, bliver du desuden kontaktet en gang om året af Lønmodtagernes Feriemidler. Her skal du svare på, om din virksomhed fortsat vil skylde pengene til fonden, eller om du vil indbetale dem nu.

Feriekonto
Hvis det er Feriekonto, der udbetaler feriepenge til dine medarbejdere, kan du ikke vælge at beholde dem i din virksomhed; så skal de indbetales til fonden.

Du skal dog ikke selv gøre andet end det, du plejer. Det er Feriekonto, der sørger for at overføre pengene til fonden, når du har indbetalt dem til Feriekonto, som du er vant til.

Få mere information om den nye ferielov
dataløn.dk/ferielov kan du læse meget mere om den nye ferielov. Her finder du artikler, videoer og to guides til download – én til dig og én til dine medarbejdere.

Gæsteindlægsforfatter
Gæsteindlæg
Du har lige læst et gæsteindlæg fra en ekstern ekspert. I Visma Dinero er vi eksperter inden for regnskab og bogføring, men vi har også spændende indlæg fra andre med stor erfaring og ekspertise om relevante emner.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram