Hvad er FerieKonto?

FerieKonto bliver brugt til administration af feriepenge. Når de enkelte arbejdsgivere betaler løn til medarbejderne, indbetaler de deres feriepenge til FerieKonto. Når medarbejderne holder ferie, får de deres feriepenge udbetalt fra FerieKonto. Det offentlige står bag systemet FerieKonto.

  • Læsetid: 9 min.

  • Sidst opdateret 01/06/2022

Med Dinero Pro regnskabsprogram, kan du sende én gratis lønseddel hver måned. Til dig selv i dit ApS eller til en medarbejder i din enkeltmandsvirksomhed.

FerieKonto er et system, der bliver brugt til administration af feriepenge.

Det er det offentlige, der står bag feriekassen, som langt de fleste arbejdsgivere gør brug af. Når du som arbejdsgiver skal lave løn til dine medarbejdere hver måned, går en fast procentsats af deres løn til feriepenge.

De penge udbetaler du ikke til dine medarbejdere i første omgang. Du sender dem i stedet afsted til FerieKonto. De har dem i deres varetægt, indtil den enkelte medarbejder skal til at holde ferie. Når en medarbejder holder ferie, udbetaler FerieKonto feriepenge til vedkommende.

Dine medarbejdere skal selv søge om at få deres feriepenge udbetalt. Det behøver du ikke at blive rodet ind i.

Hvordan fungerer FerieKonto?

Som arbejdsgiver er det nemt at bruge FerieKonto som administrator af dine medarbejderes feriepenge.

  1. Du sender feriepengene afsted til FerieKonto, hver gang du laver løn
  2. Dine medarbejdere går ind på borger.dk og ansøger om deres feriepenge fra FerieKonto (når de skal holde ferie)
  3. FerieKonto sørger for at udbetale feriepengene

Det er arbejdsgiveren, der skal indberette oplysninger om medarbejderens ferie i eIndkomst, og derefter indbetale pengene til FerieKonto.

Hvordan afregner jeg til FerieKonto?

Når du betaler løn til dine medarbejdere, afregner du med FerieKonto. Det foregår helt automatisk, hvis du anvender et system som Dinero Løn, hvor du kan lave én gratis lønseddel om måneden.

Der er frister for, hvornår du skal afregne til FerieKonto. Når du afregner til FerieKonto, skal dette ske med det samme.

Er det obligatorisk at anvende FerieKonto?

Nej, det er det ikke.

Du bestemmer selv, om du vil bruge systemet FerieKonto i din virksomhed. Du kan også vælge selv at holde pengene, indtil dine medarbejdere holder ferie, eller du kan vælge en anden udbyder. Vælger du at holde feriepengene selv, kræver det, at du har en overenskomst med en feriegarantiordning. 

FerieKonto er dog et oplagt og sikkert system at bruge.

Tjek saldo – hvor mange feriedage har du til gode?

Vil du gerne tjekke op på, hvor mange feriedage du mangler at bruge?

Så behøver du ikke tage fat i din arbejdsgiver, hvis dine feriepenge bliver administreret via FerieKonto. Du kan nemt tjekke din feriekonto ved at logge ind på borger.dk.

Her kan du altid se en status eller en saldo på din feriekonto.

Hvornår kan du se dine feriepenge på FerieKonto?

Det kan du umiddelbart efter, at den månedlige lønkørsel er gået igennem.

Fra din arbejdsgiver har indbetalt og indberettet dine feriepenge, til du kan se dem på din saldo, vil der gå cirka tre dage 

Er der sket en fejl, og er dine feriepenge ikke kommet med? Så er det din arbejdsgiver eller FerieKonto, du skal tage fat i.  

Er der ingen penge på feriekontoen?

Har du ikke optjent ferie, vil der ikke være feriepenge at finde på din feriekonto. Og har du brugt alle årets feriedage, er der ikke mere at tage af. Du kan sikkert stadig holde ferie, hvis du laver en aftale med din arbejdsgiver. Men så bliver det bare for egen regning.

Hvorfor kan jeg ikke se mine feriepenge på FerieKonto, selvom jeg har optjent ferie? Har du optjent ferie gennem dit arbejde, men fremgår de ikke, når du logger ind for at tjekke din saldo? Så er sagen en anden. 

Der er ingen grund til at gå i panik. Der er sikkert bare sket en fejl, og den er heldigvis til at rette op på igen. Tag fat i din arbejdsgiver. Så får han eller hun rettet op på fejlen.

Indberetning af feriepenge til FerieKonto – gør det nemt for dig selv

I forhold til dine medarbejderes feriepenge er der to ting, du skal handle på. Du skal indberette feriepenge, og du skal indbetale feriepenge. Indberetning skal ske til Skattestyrelsen, mens indbetalingen skal ske til en feriekasse som eksempelvis FerieKonto.

Den nemmeste måde at håndtere dine medarbejderes feriepenge på er ved at gøre brug af et lønsystem, hvor indberetningen sker helt automatisk.

Indbetaling af feriepenge – sådan gør du

Dine medarbejdere optjener 12,5 % af deres løn i feriepenge. Det svarer til 2,08 feriedage per måned. De 12,5 % skal lægges til side, så dine medarbejdere kan få udbetalt feriepenge, når de holder ferie. En nem måde at administrere feriepenge på i din virksomhed er ved at lave en indbetaling til FerieKonto. 

Og hvordan ser det så ud med frister? 

Slutter en medarbejders lønperiode den 15. i en måned, skal du indberette og indbetale ved udgangen af måneden. Slutter lønperioden først ved udgangen af måneden, har du indtil den 15. i den næstkommende måned til at få indberettet og indbetalt til FerieKonto.

Hvem indbetaler til FerieKonto?

Det gør arbejdsgiver.

Som medarbejder skal du ikke gøre noget i forhold til indberetning eller indbetaling af dine feriepenge. Det er arbejdsgivers opgave.

Alle medarbejdere har ret til at spare op til ferie. Derfor skal der laves et ferieregnskab for hver enkelt medarbejder – uanset hvor få eller hvor mange timer vedkommende er ansat. 

Hvornår skal feriepenge være indbetalt til FerieKonto?

Hvis du gør brug af FerieKonto som feriekasse, er der en frist, du skal være obs på at overholde. 

Det er henholdsvis ved udgangen af måneden (hvis lønperioden går til den 15.)  eller den 15. i den næste måned (hvis lønperioden går til udgangen af måneden).

Udbetaling fra FerieKonto – sådan ansøger du om feriepenge

Når du har aftalt med din arbejdsgiver, at du kan holde fri, kan du gå ind og søge om at få udbetalt dine feriepenge.

Det er enkelt at søge om at få udbetalt feriepenge fra FerieKonto.

Har du dit NemID ved hånden, logger du dig ind på borger.dk. Herinde kan du se, hvor mange feriepenge du har til gode, og sende en ansøgning afsted om udbetaling fra FerieKonto. Det tager ikke mange minutter.

Dine feriepenge bliver sat ind på din NemKonto.

Hvornår kan du få udbetalt feriepenge fra FerieKonto?

Du kan få udbetalt feriepenge, når du skal holde ferie. 

Der er en ekspeditionstid på få dage, når du sender en ansøgning om feriepenge afsted. Udbetalingen finder sted til din NemKonto.

Er der mindre end fire uger til din første feriedag, får du pengene i løbet af fire bankdage. Er der mere end fire uger, til du skal holde ferie, får du pengene fire uger før den første feriedag. 

FerieKonto og udbetaling uden at holde ferie – går den?

Nej, den holder ikke. Du kan ikke få feriepenge, mens du også modtager løn.

Du skal holde ferie, når du får feriepenge. Ellers kan du risikere, at du skal betale dine feriepenge tilbage.  

FerieKonto og automatisk udbetaling – kun ved mindre beløb

Har du optjent 1.500 kr. eller mindre i feriepenge, vil du automatisk få pengene udbetalt.

Pengene vil blive sat ind på din NemKonto.

Er der betalt skat af feriepenge på FerieKonto?

Ja, det er der.

Du betaler skat af dine feriepenge, inden de bliver sat ind på FerieKonto. 

Det vil sige, at de penge, du kan se på din feriekonto, er lig med det beløb, der ryger til udbetaling. Du skal med andre ord ikke betale skat eller andet af de feriepenge, der er sat ind på FerieKonto.

Få et overblik over FerieKonto og de mange regler

Der er masser af regler, når det kommer til optjening og udbetaling af feriepenge. Og nogle er nemmere at finde hoved og hale i end andre.

For at give dig et overblik har vi samlet nogle af de vigtigste regler her. 

FerieKonto og den nye ferielov – hvad har den af betydning?

I september 2020 trådte en ny ferielov i kraft.

I den nye ferielov er der tre overordnede elementer:

  1. Optjening af ferie
  2. Afholdelse af ferie
  3. Overførsel og udbetaling af ferie

Optjening af ferie

Med den tidligere ferielov var det sådan, at du optjente og afholdte ferie forskudt. 

Du optjente ferie fra januar til december og afholdte først ferien året efter fra maj og et år frem i tiden. Det gav det problem, at du som ny på arbejdsmarkedet kunne gå i 16 måneder, før du havde optjent ferie.

Med den nye ferielov er der nu blevet indført samtidighedsferie. 

Det betyder, at du nu optjener og afholder ferie løbende gennem året. Er du ny på arbejdsmarkedet, begynder du at optjene ferie med det samme, så du også kan holde ferie med løn inden for det første års ansættelse. 

Afholdelse af ferie

Du kan holde ferie løbende gennem året, og du har ret til tre ugers sammenhængende ferie på et år. Også kaldet din hovedferie. 

Du har som lønmodtager ret til at afholde minimum fire ugers ferie på et kalenderår.

Overførsel og udbetaling af ferie

Bruger du kun fire ugers ferie, men har du sparet op til fem ugers ferie? 

Så kan du få udbetalt den resterende del. Du kan også lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du får lov til at overføre din restferie til den næste ferieperiode (det næste år).

Indefrosne feriepenge – hvad er det?

I forbindelse med indførelsen af den nye ferielov dukkede begrebet “indefrosne feriepenge” op.

I overgangsperioden mellem den gamle og den nye ferielov kunne arbejdsgiverne komme i klemme ved, at de risikerede at skulle udbetale 10 ugers ferie per medarbejder.

Derfor valgte regeringen at indefryse tre ugers ferie per medarbejder – af hensyn til virksomhederne. 

I foråret 2021 fik alle lønmodtagere tilbuddet om at hæve deres indefrosne feriepenge. De, som valgte ikke at gøre det, får deres penge udbetalt den dag, de forlader arbejdsmarkedet for at gå på pension.

Ikke afholdt ferie – hvad sker der med dine feriepenge

Har du ikke nået at afholde alt det ferie, du har sparet op til? Så mister du ikke uden lige dine feriepenge.

Har du afholdt fire ugers ferie, kan du få den resterende del udbetalt. Er det okay med din arbejdsgiver, kan I også aftale, at den resterende del af din ferie bliver overført til næste ferieår. 

Kan du overføre ferie fra din FerieKonto?

Ønsker du at overføre ferie fra et ferieår til et andet? Så skal du tage snakken med din arbejdsgiver.

Er det okay med ham eller hende at overføre ferie, er der ikke noget i vejen for, at du kan få lov til at overføre nogle dages eller ugers ferie til det kommende ferieår.

FerieKonto og ATP – hvordan hænger de to sammen?

Det er det offentlige, der står bag ordningen FerieKonto. Og selve FerieKonto-systemet administreres gennem ATP. 

ATP består af to dele: En pensionsdel og en administrationsdel.

Det er fra den administrative del af ATP, feriepenge og FerieKonto bliver administreret. 

Oftest stillede spørgsmål

Er der mindre end fire uger til din ferie, udbetaler FerieKonto dine feriepenge inden for fire bankdage. Er der mere end fire uger, får du pengene fire uger før den første feriedag.

Du skal ikke betale skat af de feriepenge, du har stående på FerieKonto. Der er allerede betalt skat af pengene. Du får udbetalt det beløb, der står på FerieKonto.

Når din arbejdsgiver har indberettet og betalt dine feriepenge, vil de inden for få dage optræde på din feriekonto. Du skal logge ind via borger.dk.

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til Hvad er FerieKonto?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram