”Mange synes sikkert, at folk som mig burde forbydes at have et firma”

Fra konkurs til succes – og fra rengøring til online marketing. Jimi Hove fra OnlineMarketingBureauet har skabt en bæredygtig forretning trods tidligere skattegæld, konkurs og angst for regnskab. Bliv klogere på iværksætteren, der henter inspiration fra både Thorborg og Mother Theresa.


Personen bag:

Hvem: Jimi Hove, 49 år
Hvad: OnlineMarketingBureauet.dk fra 2015
Hvor: Viborg og København

Hvad laver din virksomhed?

Online marketing i form af SEO, Google Ads, Facebook-, YouTube- og LinkedIn-annoncering.

Arbejder du fuldtid i din virksomhed, eller har du arbejde ved siden af dit job med online marketing?

Jeg arbejder fuld tid, som for vores vedkommende er 32 timer per uge.

Hvorfor køre 32-timers arbejdsuge?

Det handler om at være skarp, træffe de bedste beslutninger første gang, man træffer dem, og ikke lave 4-5 fejl, før man når frem til den rette løsning. Desto mere træt i hovedet man er, desto flere fejl laver man. Hvis du ser på professionelle fodboldspillere, så er overtræning et seriøst problem i klubberne. Spillerne får skader og er ikke på toppen, når de skal være det i en vigtig kamp. Derfor er restitution efterhånden ligeså vigtigt i de kredse som selve træningen. Og derfor giver det, i min optik, god mening at arbejde færre timer om ugen.

Hvornår fandt du ud af, at du ville være selvstændig?

Det gjorde jeg for 25 år siden, da jeg startede mit første rengøringsfirma. Penge og frihed motiverede mig. Jeg var begyndt at vaske trapper i et andet firma, og jeg kunne se, at ejeren tjente ret gode penge uden at gøre den store indsats for det (udover at det er hårdt at vaske trapper). På det tidspunkt drømte jeg om at leve af at spille rockmusik – så jeg tænkte, at et lille rengøringsfirma kunne gøre, at jeg ikke behøvedes arbejde så mange timer, så jeg bedre kunne fokusere på min musikdrøm.

Hvor lang tid tog det dig at starte?

Ejeren af trappevaskerfirma sagde, at han gerne ville give mig min første kunde, da han hørte, at jeg ville starte selv. Så jeg fik en stor ejendom af ham til 16.000 kroner eksklusiv moms per måned, som jeg arbejdede på to timer om dagen. Det var en fantastisk kunde, og det var starten på mit firma. Der var altså meget kort fra tanke til handling, hvilket der nok i det hele taget er – og det er nok ikke altid godt.

Hvad var den største udfordring ved at starte?

Der var sådan set ikke nogen til at starte med. Alt gik nemt, men udfordringerne kom senere, da jeg skulle lave regnskab. Jeg er uhyggeligt ringe til regnskab. I flere år forsøgte jeg at lære bogholderi, men det forsvandt ud af mit hoved. Samtidigt havde jeg svært ved at finde en bogholder at tale med, som forstod, hvor lidt jeg forstod.

Var du nogensinde ved at give op?

Det burde det have gjort, når man tænker på, hvor meget skattegæld og øvrige problemer, jeg har haft med regnskab. Men jeg er typen, der tænker, at der nok kommer en løsning. Jeg ventede bare ALT for længe med at give regnskabet videre til en bogholder.

Mange synes sikkert, at folk som mig forbydes at have et firma, og jeg vil til dels give dem ret. Men det handler om at finde de rette værktøjer og folk, der kan hjælpe én.

I mange år tænkte jeg: ”Hvor svært det kan være? Jeg er en klog mand, det kan simpelthen ikke passe, at jeg ikke kan finde ud af basalt bogholderi”. Men det kunne jeg ikke – og det kan jeg stadig ikke 25 år efter. Mange synes sikkert, at folk som mig burde forbydes at have et firma, og jeg vil til dels give dem ret. Men det handler om at finde de rette værktøjer og folk, der kan hjælpe én.

Nu har jeg betalt min skattegæld, og jeg er med til at skabe en sund og positiv vækst for gode, danske virksomheder igennem vores online marketing, så jeg synes alligevel, at jeg har været en gevinst for samfundet som selvstændig.

Når det er sagt, så havde jeg et issue for lidt over et år siden med en bogholder, som havde sjusket med mine regnskaber. Dér var jeg klar på at smide håndklædet i ringen. Heldigvis dukkede Lotte, som nu er ansat her, op. Hun har hjulpet mig med at få vendt det hele om i samarbejde med supporten i Dinero, som jeg har brugt i tre-fire år.

Så hvordan kravlede du over din udfordring med regnskab?

Jeg overgav alt mit bogholderi til en person, der har styr på det. Og så gav jeg slip. Derudover betyder det noget, at der findes værktøjer som Dinero, som netop er lettilgængelige og kan oversætte, så jeg kan fokusere på at være selvstændig inden for online marketing.

Tror du, mange selvstændige føler, at “man” skal kunne forstå bestemte begreber for at ”være med i hulen” som iværksætter?

Jeg tror ikke, det var så meget andres forventninger, som det var mine egne. Jeg har altid fået at vide, at jeg er klog. Måske derfor kunne jeg ikke acceptere, at bogholderi bare ikke var min ting. Jeg hang fast i det der med, hvor klog jeg var.

Hvad vil du sige til andre, som døjer med samme udfordring?

Jeg håber, at der kun findes få mennesker så tilbagestående som mig, når det omhandler bogholderi. Men til dem, der sidder derude og alligevel har det sådan, vil jeg sige: Kom videre. Hav tillid til, at andre kan tage sig af det. Når dit firma kører, har du overskud til at sætte dig ind i det, men indtil da: Få andre til det. Og hold øje med, om din bogholder holder sine aftaler. Hvis din bogholder er uansvarlig, får du et kæmpe problem.

Hvad er det bedste ved at være selvstændig?

Selv i de største virksomheder er der et loft for, hvor langt op af stigen du kan komme. Det er der ikke som selvstændig.

Friheden. Der er ikke noget loft for, hvad du kan. Selv i de største virksomheder er der et loft for, hvor langt op af stigen du kan komme. Det er der ikke som selvstændig. Det kan også handle om, at man kun vil arbejde få timer om ugen og udleve en drøm, der ikke kaster mange penge af sig, ved siden af. Det er frihed.

Hvem eller hvad inspirerer dig?

En enlig mor med et handicappet barn, som arbejder fuldtid, men som alligevel insisterer på, at livet er godt. En person, der på grund af social arv nærmest er dømt til at vokse op som misbruger, voldsperson og førtidspensionist, men som alligevel kæmper sig til uddannelse, job, selvforsørgelse og et godt humør. Udover det så har jeg fundet megen inspiration hos Napoleon Hill, Andrew Carnegie, Henry Ford, Elon Musk, Bill Gates, Warren Buffet, Lars Larsen, Martin Thorborg og Jacob Riisgaard. Men også hos Jesus, Buddha, Martin Luther King, Gandhi, Mother Theresa, Nelson Mandela, William Paul Young, Kim Larsen og andre, som jeg har mødt privat.

Jimis råd til nye iværksættere:

1: Indse dit svage punkt hurtigst muligt og få hjælp til det. Du har altid et svagt punkt, og det vil du altid have.

2: Hav tålmodighed og tab aldrig målet af syne. Du kan lave dårlige planer, og det kommer du sikkert til, men dem kan du lave om. Men går du for meget på kompromis med dine drømme, vil du fortryde det den dag, du dør. Meget kan lade sig gøre på 10-20 år. Hvis du tror alt kan lade sig gøre på 5-10 år, og at det bliver nemt, så får du nogle grimme overraskelser.

3: Skab værdi til verden – ikke bare dine kunder, men resten af samfundet, naturen osv. På den måde sikrer du dig mere langvarig succes.

Hvordan det? Der er immervæk langt fra Thorborg til Mother Theresa?

Martin betød en del for mig at spejle mig i lige da jeg startede op. Han fortalte også i sin tid, at han ikke kunne finde ud af debet og kredit. Jeg kan godt kan lide, at han er sig selv.

Desuden ved jeg, at han har hjulpet flere sårbare, meget små iværksættere med opmuntring og andet. Han har et hjerte for dem på bunden – så på den måde minder han da lidt om Mother Theresa. Og desto ældre han bliver begynder han også at ligne hende 😉

Hvis din virksomhed får stor (eller større) succes – hvad drømmer du så om? 

Jeg er godt tilfreds med, hvor vi er nu i mit firma, der fokuserer på online marketing – men får vi mere indkomst, vil jeg geninvestere i firmaet og senere investere i bæredygtigt landbrug. Jeg er næsten sikker på, at det bliver de nye Tesla-aktier.

Jeg vil have det godt med, at mine penge er med til at skabe en sund verden, samtidig med at jeg tjener på det.

Hvad er din yndlingsfunktion i Dinero?

Supporten og Dineros abonnementsfunktion, som automatisk sender fakturaer ud. Det tog mig tre år at finde ud af, at Dinero kunne det. Så non-funktionel er jeg, når det handler om bogholderi.

Louisa Henchel Vinther
Louisa H. Vinther Dinero
Louisa er Dineros Communications Manager. Her arbejder hun hver dag med at lave kampagner, tænke i brugeroplevelser og udtænke indhold, der gør regnskabslivet som iværksætter bare en tand lettere.

Skriv en kommentar

0 kommentarer

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram