Nattesøvn. En sjældenhed blandt nybagte forældre – og måske endnu mere efterspurgt i de familier, hvor amningen må erstattes af modermælkserstatning, og hvor kolde gulve, tændt lys og trissen ud i køkkenet presser søvnbarometret endnu længere i bund.
Derfor er Sofie Krogh, Josefine Frandsen og Janni Wolff i gang med at skabe PrepBottle; en særligt udviklet sutteflaske, som med twist og et ryst gør det muligt for nybagte forældre at have flasken klar til deres baby på 10 sekunder – uden at stå op. Produktet tapper ind i et tabu og har potentiale til at hjælpe mange mennesker i en helt særlig målgruppe. Netop derfor modtager de Dineros Iværksætterlegat 2020.
I Danmark har vi en anderledes ammekultur end i andre europæiske lande. Vi vil gerne amme, og der er mange følelser forbundet med det, når det ikke lykkes
Fra termokande til tegnebræt
– Jeg blev mor for fem år siden, og jeg ammede ikke. Ved siden af min seng havde jeg en termokande med varmt vand til at blande i modermælkspulveret, så jeg ikke skulle op, hver gang mit barn var sultent.
Sådan lyder det fra en af hjernerne bag firmaet Proparent og produktet PrepBottle, Janni Wolff, der dengang i 2018 læste innovation og entrepreneurskab sammen med Sofie og Josefine. De tre studiekammerater begyndte at udvikle på sutteflasken, som en hjælp til de mange nybagte forældre, der hver dag opgiver amning.
Data viser nemlig, at næsten halvdelen af nyfødte efter fire måneder får modermælkserstatning (Amning – Temarapport og årsrapport – Børn født i 2014, s. 7). Og med omkring 60.000 årlige fødsler i Danmark er antallet af potentielle kunder dermed stort – ikke mindst fordi emnet er følsomt:
– I Danmark har vi en anderledes ammekultur end i andre europæiske lande. Vi vil gerne amme, der er mange følelser forbundet med det, når det ikke lykkes – for ikke at tale om søvnunderskuddet, når man så skal op og blande eller varme erstatningen, forklarer Janni. Og det måtte der findes en løsning på.
- Hvem: Janni Wolff, Sofie Krogh og Josefine Frandsen
- Hvad: Firmaet Proparent og produktet PrepBottle
- Hvornår: Startet i 2018 som studieprojekt, satser på at lancere til foråret 2021.
- Dinero-legatet skal bruges på: En CE-godkendelse
- Barsler også med: Andre produkter, der skal gøre klassiske babyprodukter mindre og lettere.
Vandet holdes 41 grader varmt, og når behovet opstår, udløser du pulveret med et twist, ryster flasken og har 37 grader varm mælk klar på under 10 sekunder. På den måde kommer du tæt på den almindelige ammesituation
Twist dig til mere søvn
Efter længere tids udvikling, positiv feedback fra fokusgrupper og hjælp fra professionelle mangler PrepBottle kun en CE-godkendelse, som tekniske produkter skal have for at komme ud på markedet. Og faktisk er det det eneste produkt på markedet med indbygget varmelegeme i coveret:
– Vandet holdes 41 grader varmt, og når behovet opstår, udløser du pulveret med et twist, ryster flasken og har 37 grader varm mælk klar på under 10 sekunder. På den måde kommer du tæt på den almindelige ammesituation, som mange ønsker, og så slipper du for vandbad eller for at blande for lang tid i forvejen, hvilket kan skabe bakterievækst, forklarer Janni om flasken.
Oveni hatten kan du tage flasken med på tur, fordi den kan holde varmen i tre timer. Og efterspørgslen har da også været til at tage og føle på, siger Janni:
– Vi har kun fået positive tilbagemeldinger, og hver uge er der nogen, der spørger, hvornår flasken kan købes.
De spændte forældre må dog vente til efter CE-godkendelsen, hvor man kan begynde at teste – man må nemlig ikke sende en 3D-prototype på markedet. Firmaet og deres samarbejdspartner forventer at have flasken på markedet til foråret 2021.
”Shit, det er et fedt miljø”
Også selve livet fra studie til selvstændig har været fedt, selvom det har krævet ofre:
– Det er fedt at lave noget, der kan gøre en forskel. Som selvstændig ved man jo ikke, hvad der sker. Økonomisk er det et kæmpe issue, men det er lykkes os at rejse 800.000 kroner til projektet, og det kommer til at koste os minimum 200.000 kroner i værktøjer, før vi kan lave flaskerne. Dertil kommer godkendelser, komponenter og produktionen, forklarer Janni.
Og netop derfor er de tre kvinder svært glade for de legater og rådgivning, som de undervejs har søgt og fået fra bl.a. Innovationsfonden, Fonden for Entreprenørskab, Erhvervshus Midtjylland – og altså nu Dineros Iværksætterlegat.
De tre iværksættere har da også brugt lang tid på at finde de rette rådgivere og samarbejdspartnere til rejsen hen mod deres hjertebarn. Det har blandt andet lært dem at begrænse sig, frasortere idéer om for eksempel at udvikle modermælkspulver som espressokapsler – og så at turde tage action:
– Som iværksætter skal man selv opsøge hjælpen – men når man så gør det, popper der muligheder op. Der er stor villighed til at hjælpe, og folk gør altså ting gratis! Shit, det er et fedt miljø at komme ind i, lyder det fra Janni.