Udgivet 29/01/2021

Færre konkurser i 2020 end året før

Antallet af konkurser var i 2020 lavere end året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Henrik Alexandersen
Skrevet af Henrik Alexandersen
Læsetid: 4 min.

Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende og synes, at 2020 var et frygteligt år, så forstår vi dig så udmærket.

Restriktioner gjorde det gang på gang svært for mange virksomheder at holde hjulene i gang, og overalt lurede frygten for den helt store økonomiske nedtur. Forhåbentlig går vi lige nu mod lysere tider – og forhåbentlig har du og din virksomhed klaret dig gennem et corona-spækket 2020 uden store skrammer.

Mange har næppe talrige positive højdepunkter at se tilbage på i 2020, men der skete faktisk gode ting. For nyligt kunne vi berette, at der blev stiftet flere virksomheder end året før, og det er selvfølgelig godt nyt for alle os, der hepper på Danmark som iværksætternation.

Og nu er der mere godt nyt: Antallet af konkurser var i 2020 lavere end året før! Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Mange havde nok forventet en stigning i konkurser som en logisk konsekvens af coronavirussens hærgen i hele landet. Men den stigning er udeblevet – hurra for det.

I dette blogindlæg bryder vi tallene ned og ser på, hvordan konkurserne har fordelt sig på landsdele og kommuner. Lad os starte med at kaste et blik på landets 11 landsdele.

Bornholmerne med størst fald

Når man splitter landet op i landsdele, så har alle 11 landsdele oplevet et fald i antallet af konkurser fra 2019 til 2020. Så langt, så godt.

Det største fald skete på Bornholm. På solskinsøen er antallet af konkurser på imponerende vis mere end halveret – og det samme er faktisk sket i København. I tabellen nedenfor kan du se udviklingen i alle landsdele.

Halvering i syv kommuner

Hele 75 af landets kommuner oplevede et fald i antallet af konkurser fra 2019 til 2020.

Det største fald er sket i Samsø Kommune, hvor antallet af konkurser lå hele 100 procent lavere sidste år end året før – antallet faldt fra 4 til 0. Faktisk var der minimum en halvering i antal konkurser i hele otte kommuner: Billund, Frederiksberg, Brønderslev, Struer, Furesø, Bornholm, København og altså Samsø.

I tre kommuner var antallet af konkurser uændret, mens det steg i blot 20 kommuner. Du kan finde alle landets kommuner i oversigten og på danmarkskortet nedenfor. Den blå farve på danmarkskortet indikerer, at antallet af konkurser faldt fra 2019 til 2020. Den røde farve betyder, at antallet af konkurser steg.

Dinero passer på dig

Som selvstændig er noget af det værste, man kan komme ud for, at man har knoklet benhårdt i mange timer eller har sendt varer afsted – og man så slet ikke får betaling for arbejdet eller varerne. Enten fordi din kunde er gået konkurs – eller fordi kunden simpelthen ikke har penge til at betale regningerne.

Og det er mildest talt en forfærdelig oplevelse. Du har gjort dit, og så er det drønfrustrerende ikke at få sin fortjente og nødvendige betaling. Men i Dinero gør vi selvfølgelig vores for at passe på dig. Det gør vi både, når du er i gang med at lave en faktura – og når du er blevet kontaktet af en ny kunde.

Når du har fået en ny virksomhedskunde, så passer vi på dig, og det gør vi med kreditvurderingsværktøjet Visma Rating, som er indbygget i Dinero. Vi har indbygget Visma Ratings kreditrapporter i Dinero, og du får fem kreditrapporter fuldstændig gratis. En kreditrapport er en grundig analyse af et selskabs økonomi. Her kan du blandt andet granske, om virksomheden har en sund økonomi, og om den vækster eller ej.

Men det allervigtigste er, at du får en konkret kreditvurdering, altså et konkret beløb som er Visma Ratings anbefalede kreditmaksimum. Hvis fx en virksomhed har et kreditmaksimum på 15.000 kroner, så betyder det, at du (baseret på en komplet og kompleks analyse af virksomhedens økonomi) anbefales ikke at have mere end 15.000 kroner ude at svømme hos virksomheden.

Når du laver en ny faktura, så passer vi også godt på dig. Og igen er Visma Rating din beskytter. Når du som Dinero Pro-bruger er i gang med at lave en faktura eller et tilbud til en virksomhed, så tjekker Visma Rating hele tiden, om du er ved at overskride det anbefalede kreditmaksimum. Gør du det, så får du en advarsel.

Hvis fx Visma Rating har analyseret sig frem til, at din kunde har en kreditværdighed på 15.000 kroner, og du er i gang med at lave en faktura på 20.000 kroner, så får du en advarsel. Den advarsel kan du vælge at følge og fx bede om forudbetaling af hele eller en del af beløbet – eller du kan ignorere den. Det er helt op til dig. Det er blot en vejledende information, som skal klæde dig på til at kunne agere mest fornuftigt overfor en nye kunde.

Du kan hente kreditrapporter på alle selskaber, som har offentliggjort minimum ét årsregnskab.
Læs mere om kreditvurderinger og kreditrapporter her.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på et dataudtræk fra Danmarks Statistik og omhandler bruttoantallet af konkurser. Det betyder, at alle selskaber, som er gået konkurs i 2019 og 2020, indgår i analysen.

Henrik Alexandersen
Henrik Alexandersen Dinero
Henrik er kommunikationsmedarbejder hos Dinero. Fra sit skrivebord knokler han hver dag for at fortælle de gode historier til såvel Dinero-brugere som verden udenfor på en måde, så vi alle kan læse med.

Skriv en kommentar

2 kommentarer

  1. Da Coronakrisen meldte sin ankomst i foråret 2020 var vi nødt til at trimme omkostningerne for at overleve, men det lykkedes efter en flot indsats fra personalet ikke blot at overleve, men også at lægge grunden til en ny og mere bæredygtig drift. Bl.a. har vi sparet penge ved at benytte Dinero i flere af vore selskaber.

    1. Hej Bo

      Vildt stærkt arbejde og godt lavet. Fedt at Dinero har bidraget positivt i et ellers lidt trist år. 👍

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram