I et land uden høje bjerge besluttede skibonitten Rasmus Kragh sig for, at han skulle være bjergbestiger. Ikke bare på hyggeniveau. Han ville gå all in og nå toppen af verdens højeste bjerg – uden kunstig ilt.
Efter succesfulde ophold i hæren og hos jægerkorpset og med en fortid som eliteløber ville Rasmus udfordre sig selv i et nyt og råt element, hvor han kunne sætte sine mange kompetencer i spil og flytte sine grænser til et endnu højere niveau.
Men turen til verdens top uden kunstig ilt skulle ikke være en engangsforestilling. Ikke bare være et enkelt skud adrenalin. Det skulle skabe fundamentet for en erhvervskarriere. Ikke i traditionel forstand – Rasmus ville være professionel sportsmand med bjergene som sin arena. Men det skulle vise sig ikke at være helt ligetil, for professionel bjergbestiger rimer dårligt på Danmark.
– Da jeg landede et sponsorat på 20.000 kroner, før jeg overhovedet var gået i gang, uden at jeg havde andet at tilbyde end min vanvittige passion, tænkte jeg, det var muligt at bruge det her som min egen affyringsrampe. Måske kunne min måde at arbejde med mine drømme på og realisere dem tjene som inspiration for andre og motivere dem – også selvom de ikke selv havde bjergbestigning i blodet.
Om Rasmus Kragh:
- Er født den 3. april 1989 i Skive
- Blev den første dansker til at bestige Mount Everest uden kunstig ilt
- Er stifter af virksomheden Rasmus Kragh ApS, hvor han bruger Dinero til at holde styr på økonomien.
Tæt på døden
Først skulle han dog lige en tur op ad Mount Everest. Helt op på toppen. 8.848 meter over havets overflade. En mission, der nærmer sig det umulige. Og det lykkedes heller ikke i første eller andet forsøg.
Men den 23. maj 2019 – fire år og tre forsøg efter, at han første gang forsøgte at overvinde bjerget – lykkedes det. Rasmus skrev sig ind i historiebøgerne som den første dansker nogensinde til at bestige verdens højeste bjerg uden kunstig ilt. En enestående præstation.
Men det var ikke uden konsekvenser og bump på vejen.
Under sit første forsøg i 2017 var Rasmus tæt på at blive slået ihjel.
En storm rev hans telt fri fra klippesiden og blæste teltet – med Rasmus indeni – henover klipper og sten. Han havde mistet kontrollen til noget, der var større end ham selv. Men på mirakuløs stoppede teltet lige før, det blæste ud over en mere end 1.000 meter dyb afgrund. Den sikre død blev afværget ved et lykketræf og med en stor portion handlekraft.
På sit tredje forsøg i 2019 nåede han toppen, men efter den succesfulde tur op ad bjerget blev han ramt af en stor psykisk nedtur. Nærdødsoplevelser og de mange års ekstreme præstationspres endte med, at Rasmus blev diagnosticeret med en mild grad af PTSD. Derudover stod han med et økonomisk underskud i omegnen af en halv million kroner fra sine to første forsøg på at overvinde bjerget.
Et anderledes iværksættereventyr
Det lyder måske som den rene nedtur. Men turen op var også en optur.
For Mount Everest-eventyret blev startskuddet til et noget anderledes iværksætter-eventyr. Et eventyr, som tog sit udgangspunkt i, at Rasmus var blevet verdensberømt i hele Danmark.
I samarbejde med et kommunikationsteam havde han på sit tredje forsøg gjort bjergbestigning til noget, man kunne følge med i hjemmefra. Under hele ekspeditionen leverede Rasmus og hans team i Danmark radio- og tv-interviews til medierne, de lavede indhold til Rasmus’ sociale medier, og så gik han også alternative og kreative veje. På sit afsluttende topforsøg bar han en GPS-enhed, så interesserede fra hele verden live kunne følge den lille prik på vej mod toppen.
– Min historie blev pludselig håndgribelig for folk, og jeg blev hen ad vejen en dygtig kommunikatør. Da jeg kom hjem, fandt jeg ud af, jeg var en succeshistorie. Det var vanvittigt at se, hvor meget dækning, der havde været, og hvor langt historien var nået ud, siger Rasmus.
Forfatter og foredragsholder
Dermed var scenen for en ny tilværelse som iværksætter sat. Rasmus begyndte at holde foredrag om sin ekstreme præstation, og om hvordan han var gået fra at være en glad amatør med en umulig drøm til at blive professionel sportsudøver, der havde gjort det umulige muligt.
Han skrev bogen Egotrip: Min vej til toppen af Everest. Og det med god succes. Faktisk lykkedes det den bjergbestigende iværksætter at arbejde det økonomiske underskud, som han igennem årene havde oparbejdet i jagten på at realisere sin drøm, helt væk.
I dag er han der, hvor han håbede på, da han begyndte at træne op til turen op ad Mount Everest tilbage i 2015. Han har skabt en økonomisk bæredygtig virksomhed, blandt andet som foredragsholder for erhvervslivet.
– Der er meget menneskelig lærdom i sådan et projekt, og jeg har lyst til at arbejde målrettet med min historie og bruge den til at skabe værdi for mennesker og virksomheder. Uanset om man er på bjerget eller ledelsesgangen, så handler det ikke om at være Superman, men om at turde vise sin sårbarhed, arbejde med sin sårbarhed og finde styrke i sin sårbarhed. Det er der, man kan finde de sidste procenter. Og det er faktisk befriende at være menneskelig, også som leder, siger Rasmus.
Samtidig arbejder han på et rådgivningsprojekt til atleter og andre med ambitioner:
– Jeg kan ikke lære nogen at lave et godt smash på badmintonbanen – det er jeg ikke den bedste til, men jeg kan lære dem meget andet om motivation, målsætninger og selvledelse, og jeg kan hjælpe dem med at tænke 360 grader rundt om sig selv og deres ambition. Det handler om at se det hele som en helhed og skabe balance i det som menneske. Som følge deraf kommer resultaterne, og det bliver økonomisk bæredygtigt og langtidsholdbart, så man som atlet ikke kun tænker på det enkelte resultat, men på den langsigtede præstation, siger Rasmus.
– På bjerget lærte jeg at kontrollere det ukontrollerbare, simpelthen ved at gå metodisk til værks og fokusere på de enkelte delelementer jeg skulle mestre. Ét skridt ad gangen. Man kan ikke kontrollere det enkelte resultat, men hvis man vil, kan man tage kontrollen over sin egen præstation. Og det gælder for alle bjerge her i livet, uanset hvem man er.
Det farligste bjerg i verden
De fleste kan nok blive enige om, at det er ret ekstremt at bestige Mount Everest – og så endda uden kunstig ilt. Men Rasmus er ikke færdig endnu. Når han er skadesfri, vil han igen ud i det rå element.
– Jeg vil gerne sætte mine stærkeste kort i spil. Min mentale styrke og min fysik. Først som ultraløber i bjergene, men måske også på K2, som er verdens andenhøjeste bjerg, og af mange betragtes som verdens farligste. Jeg vil ikke sætte en dato på det endnu, og jeg vil gerne fokusere på at få alt det andet i min karriere op at køre først, men jeg kommer tilbage i en stærkere version, sætter baren endnu højere og lykkes også med det, siger Rasmus.
Rasmus’ 4 gode råd til dig, der springer ud som selvstændig
- Kom i gang. Det første skridt er altid det sværeste. Lad være med at tro, du kan tænke dig til succesen. Du kan også tænke tingene til døde, før de overhovedet er kommet i gang. Du skal handle. Sæt en retning, tro på den, og tag det første skridt. Herefter er de næste skridt nemmere at tage.
- Alle ambitioner har en pris. Vær bevidst om det fra starten af. Vær ærlig overfor dig selv og dem omkring dig: ”Hvad skal der til for at lykkes, og er jeg villig til at gøre det som kræves?” At forfølge og realisere et stort mål er også hårdt for dem omkring dig – skab balance og forståelse omkring din ambition, og få dem med på holdet fra starten af. Det gør det hele meget nemmere og federe, og du skal ikke konstant døje med den dårlige samvittighed over ikke at slå til.
- Indse, at du ikke er den bedste til alt. Du hverken kan eller skal være det. Du kan ikke bestige dit bjerg alene. Du har brug for et hold. Find ud af, hvad der kræves for at nå toppen, og sammensæt så et hold af de rette kræfter og ressourcepersoner. Motivér dem, lyt til deres råd, og giv dem frihed og medejerskab. Fokusér din energi på det, du selv er bedst til, og få andre til resten.
- Spørg dig selv, hvorfor du vil det her? Hvad er det, der gør dig glad, giver dig kriller i maven og føles meningsfuldt? Er du udelukkende drevet af ydre motivation og tanken om at tjene penge, eller er der en dybere indre motivation, drevet af en mission om at gøre verden til et bedre sted? Begge dele kan være gode kilder til motivation, men jeg tror, det er utroligt vigtigt tidligt i sin proces at blive bevidst om, hvorfor man gør det. At skabe en succes kræver alt af dig – og mere til, og jeg har personligt selv brug for at føle, at det, jeg gør, er noget meningsfuldt, som rækker ud over mig selv og mit eget ego. Ellers mister jeg ganske enkelt motivationen.
Del din historie!
Er du selvstændig, og er din historie sjov, skør, anderledes eller mega sej? Så skriv til os – vi er hele tiden på jagt efter de gode historier fra virkelighedens iværksætterliv.