Spring til indholdet

Læsetid: 3 minutter

Amortisationsplan

En amortisationsplan er en plan for afviklingen af et lån. En amortisationsplan kan også oversættes til en oversigt over afbetaling på lån, og det er altså, hvor meget du skal betale i afdrag og renter samt hvornår.

Amortiseringsplan i forbindelse med lån med mulighed for amortisationstabel

I denne artikel kan du læse tre om amortisationsplaner og i bunden har du mulighed for at downloade en amortisationstabel, som du kan bruge i Microsoft Office Excel, og dermed selv lave en amortiseringsplan for dit lån.

Hvad er en amortisationsplan?

Helt konkret taler vi om afvikling af et lån, når vi bruger termen amortisationsplan. I en amortiseringsplan kan du se tidspunktet og beløbet, du skal betale. I en plan som denne er det altså muligt at overskueliggøre, hvordan renterne og afdragene afvikles over tid og i sidste ende; hvor meget restgælden nedskrives.

Du kan med fordel benytte regnearksprogrammet Excel, til at lave en amortisationstabel. Den indeholder en række ting. Blandt andet:

  • Restgæld
  • Ydelse
  • Rente
  • Afdrag

Hvordan opstiller du en amortiseringsplan?

Det er ganske let at opstille amortisationsplanen, hvis du har integreret Excel på PC’en. Det er let at opstille en amortiseringsplan for et vilkårligt lån med en vilkårlig rente, der eksempelvis kunne have op til 10 ydelser.

  •      Renten =  Restgæld * r (obs.: r = renten i decimaltal). Med det regnestykke finder du den samlede rentebetaling for lånet.

En amortisationsplan kan desuden laves uafhængigt af lånetypen, og det er en rigtig god idé at have en amortisationsplan, hvis du aktuelt afvikler på et lån. Uanset om det er et annuitetslån eller et hvilket som helst andet lån.

Hvad er formålet med en amortisationsplan?

Flere formål og fordele ved amortisationsplanen er allerede nævnt herover, blandt andet det helt konkrete formål; nemlig at overskueliggøre lånets forløb så du minutiøst er inde i forløbet og alle nævneværdige detaljer omkring afviklingen af lånet.

Nogle enkelte benytter en amortisationsplan, før de tager et lån. Her har planen nemlig også et smart formål. De forskellige banker og pengeinstitutter, der låner penge, har alle en rente, som de tager, når de yder et lån. Amortisationsplanen er særligt smart her, idet du specifikt kan se, hvor meget af afdraget der går til at betale renter, og hvor meget der i virkeligheden går til at afdrage gælden.

En anden fordel ved amortisationsplanen er det, at du kan følge med i, hvor stor restgælden er på et givet tidspunkt, og hvornår gælden vil være afviklet. Hvis du har flere lån og eventuelt går med tanker om at optage et nyt lån, så kan du med fordel opstille en amortisationsplan og danne dig et overblik over, hvornår et godt tidspunkt for et nyt lån ville være.

Med en amortisationsplan er du godt sikret i forhold til overblik over afviklingen af lånet.

Download amortisationsplan skabelon (amortisationstabel)

Skabelon til amortisationsplan: Få en gratis skabelon til at lave en amortisationstabel. Du tilmelder dig samtidigt Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel/skabelon har kun til formål at orientere og skal ikke ses som juridisk rådgivning.

Spørgsmål & svar

Hvad er en amortisationsplan?

Det er en plan for afvikling af et lån. En amortisationsplan gør det langt nemmere at få et overblik over, hvad du skal gøre for at indfri lånet.

Hvordan laver man en amortisationsplan?

Du kan downloade en skabelon gratis på siden, hvis du klikker dig ind. Det er helt klart nemmest at arbejde ud fra en skabelon, fremfor at lave det hele fra bunden.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Sidst opdateret: 11/08/2020

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?