Budgetkonto

En budgetkonto er en konto hos en bank, hvor et fast beløb indsættes hver måned. Dette faste beløb svarer til de faste månedlige udgifter. Ved at bruge en sådan konto, kan du gøre administrationen af din privatøkonomi væsentligt lettere, at styre.

  • Læsetid: under 2 minutter

  • Sidst opdateret 26/08/2021


Hvad er en budgetkonto?

En budgetkonto er altså en konto til dækning af faste månedlige udgifter. Dermed hjælper budgetkontoen dig med at bevare overblikket over dine udgifter og dermed dit rådighedsbeløb., Derfor slipper du altså for at tro, at du har flere penge til rådighed, end det er tilfældet. Budgetkontoen er beregnet til, at der udelukkende indsættes beregnelige og faste udgifter herpå. Det betyder, at en lang række ting, som eksempelvis julegaver, ikke indgår på budgetkontoen.

Om udgifterne er månedlige, til betaling hvert kvartal eller årlige er irrelevant. De indgår nemlig alle på budgetkontoen, da det er faste udgifter.

Hvordan udregner du dine faste udgifter?

Indledningsvist udregner ud, hvor meget du betaler i faste udgifter over et helt år. Når du har fået et tal, divideres dette tal med antallet af måneder på et år, altså 12, og hermed har du så et præcist tal, der viser dine gennemsnitlige udgifter. Dermed er de faste udgifter altså udregnet, og herfra er det ganske simpelt at få oprettet en budgetkonto, hvis det er det, som du ønsker.

Hvordan opretter jeg en budgetkonto?

Når du har udregnet dine faste udgifter, er næste skridt at oprette en budgetkonto hos en bank. Budgetkontoen fungerer som en standard bankkonto, hvilket betyder, du fortsat har den standard indlånsrente. Størstedelen af alle banker tilbyder, at du kan oprette en budgetkonto i dit eget navn eller sammen med en kæreste, hvis det foretrækkes.

Når du har besluttet dig for, hvilken bank det skal være, aftales det med banken, at der hver måned skal indsættes et beløb fra din lønkonto, som svarer til det faste beløb til udgifter, som du allerede har udregnet. Banker står typisk til rådighed, hvis du har brug for hjælp til disse udregninger.

Hvad er fordelene?

Fordelene ved en budgetkonto er mange. Når du har en budgetkonto, bliver der sat penge af, hver måned, så du kan overholde din betalingsaftaler. Det er nemlig muligt, ligesom med en normal lønkonto, at oprette faste betalingsaftaler.

Som nævnt tidligere kan budgetkontoen helt basalt overskueliggøre, hvor mange penge du har til rådighed, når alle regningerne er betalt. Det er godt at have styr på økonomien og budgettet, dette er  fordelen, du får, ved at have en budgetkonto.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram