Spring til indholdet

Sidst opdateret: 01/10/2019

Rådighedsbeløb

Termen rådighedsbeløb er et udtryk for, hvor mange penge som du har tilbage, når du har betalt skat, arbejdsmarkedsbidrag og alle dine faste udgifter.

Hvad er et rådighedsbeløb?

Begrebet rådighedsbeløb bruges som en indikator på, hvor mange penge som du har at leve for hver måned. Når du modtager løn fra din arbejdsgiver skal du udover betale skat også betale arbejdsmarkedsbidrag. Du har også en række faste udgifter, som du betaler til hver eneste måned.

Når alle udgifterne er trukket fra, har du et beløb tilbage, som du har at leve for hver eneste måned. Dette beløb kaldes for dit rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet skal bruges til almindelige leveomkostninger som indkøb af mad og tøj og udgifter til eksempelvis tandlægebesøg eller frisør.

Hvad er formålet med at udregne et rådighedsbeløb?

Et rådighedsbeløb er et nøgletal for eksempelvis banker og realkreditinstitutter. Hvis du anmoder om at låne penge i din bank, vil de ikke uden videre sige ja. De vil først gennemgå din økonomi for at danne sig et overblik over, om du har råd til at låne penge.

Her vil de blandt andet tage et kig på dit månedlige rådighedsbeløb for at se efter, hvor meget luft du har i din økonomi. Om der er luft nok til, at det er ansvarligt at tilbyde dig et lån.

Der findes en række tommelfingerregler for, hvor stort et rådighedsbeløb du bør have som henholdsvis familie, enlig eller samlevende. Her spiller antal børn og alder ligeledes ind. Det er disse anbefalingerne, som blandt andet banken vil tage med i betragtning, når de vurderer, om de vil låne dig penge.

Forskellige anbefalinger til forskellige husstande

Rådighedsbeløbet varierer fra husstand til husstand og er i høj grad afhængig af, om der er tale om en familie, en enlig eller et samlevende par.

Der er ikke bare forskel på indtægt i forhold til, hvor mange der har en indkomst i den enkelte husstand. Der er også forskel på, hvor meget, som det anbefales, at en familie eller en enlig har at leve for hver måned.

Hvad dækker faste udgifter over?

De faste udgifter dækker over alle de udgifter, som ligger mere eller mindre fast hver måned eller kvartalsvis i dit budget. Det gælder blandt andet udgifter som husleje, afdrag på gæld, vand, varme, institutionsplads, fagforening, forsikringer med videre.

Modsætningen til de faste udgifter er de variable udgifter. Det er udgifter, der varierer måned for måned, og som eksempelvis går til indkøb af mad, tøj og andre fornøjelser.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?