Indlånsrente

En indlånsrente er lig med de penge, som du får af din bank, når du har penge stående på en bankkonto. Det modsatte af en indlånsrente er en udlånsrente. Det er de penge, som du betaler banken for at låne penge hos dem.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 07/02/2024


Hvad er en indlånsrente?

Indlånsrenten er de penge, som din bank betaler dig for at have penge stående hos dem. Har du penge stående på en bankkonto, vil der altid være en indlånsrente tilknyttet den enkelte konto. Du kan med andre ord sige, at det er den pris, banken giver dig, for at du opbevarer eller låner dem dine penge.

Er der en høj indlånsrente, kan dine penge ligefrem vokse, mens de står i banken. Er renten derimod lav, vil dine penge ikke formere sig betydeligt. Så kan det bedre svare sig at investere dine penge, hvis du gerne vil have dem til at vokse, mens de venter på at blive brugt.

Som mange danskere har oplevet (særligt under og efter corona), kan indlånsrenten også gå i minus. Det vil sige, at du faktisk betaler din bank for at opbevare dine penge.

Hvis du har en negativ indlånsrente, vil du som tiden går have færre og færre penge på din konto, hvis du ikke gør noget – eller renten ændrer sig. Her kan det måske være bedre at investere pengene i aktier eller andre ting. Investeringer indebærer selvfølgelig også en risiko for at tabe penge.

Hvor meget får man i indlånsrente?

Det er meget forskelligt, hvor meget du kan få i indlånsrente. Renten ligger typisk omkring 0%, mens nogle særlige opsparingskonti i bankerne tilbyder en højere rente. Det kan fx være en opsparingskonto, hvor du låser indskuddet i en periode.

Indlånsrenten kan variere meget fra bank til bank og (særligt) fra produkt til produkt. Derfor kan du forvente renter på alt fra 0-5%. Det kan altså sagtens betale sig at undersøge renten, da der kan være mange penge at spare.

Du kan i bankernes prisoversigter se, hvad deres aktuelle indlånsrenter er. Det er også muligt at forhandle med banken, men du skal sjældent forvente det store.

Hvordan er niveauet for indlånsrenter?

Før i tiden var der gode indlånsrenter at hente i bankerne. Det var et konkurrenceparameter, som bankerne brugte for at få nye kunder. Sådan er det ikke i dag.

Indlånsrenterne er generelt meget lave. Det betyder, at du ikke kan sætte penge i banken og ti år senere forvente at hæve et meget større beløb.

Nogle steder er der endda en negativ indlånsrente. Det vil sige, at det ligefrem koster penge at have penge stående i banken. Det er virkeligheden for flere erhvervskunder i form af virksomheder, der gerne vil have penge til at stå på en bankkonto.

Ovenstående er en oversigt over indlånsrente fra Nationalbanken

Tabellen viser, at der fra 2014 til 2022 har været en tydelig nedgang i indlånsrenten. Dog er den steget kraftigt i 2023, og indlånsrenten endte med at være den højeste i 10 år.

Se evt. Nationalbankens officielle rentesatser.

Det “modsatte” af en indlånsrente er en udlånsrente.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram