Spring til indholdet

Sidst opdateret: 06/02/2019

Indlånsrente

En indlånsrente er lig med de penge, som du får af din bank, når du har penge stående på en bankkonto. Det modsatte af en indlånsrente er en udlånsrente. Det er de penge, som du betaler banken for at låne penge hos dem.

Hvad er en indlånsrente?

Har du penge stående på en bankkonto, vil der altid være en indlånsrente tilknyttet den enkelte konto. Indlånsrenten er de penge, som din bank betaler dig for at have penge stående hos dem. Man kan med andre ord sige, at det er den pris, som banken giver dig, for at du opbevarer eller låner dem dine penge.

Er der en høj indlånsrente, kan dine penge ligefrem vokse, mens de står i banken. Er indlånsrenten derimod lav, vil dine penge ikke formere sig betydeligt. Så kan det bedre svare sig at investere dine penge, hvis du gerne vil have dem til at vokse, mens de venter på at blive brugt.

Det modsatte af en indlånsrente er en udlånsrente.

Hvad er en udlånsrente?

Mens en indlånsrente dækker over de penge, som du får fra banken, når du har penge stående på din bankkonto, så er udlånsrenten det modsatte. Det er de penge, som du betaler til din bank, når du låner penge af dem.

Optager du eksempelvis et boliglån i banken, så vil der være tilknyttet en udlånsrente. Det er de penge, som du skal betale for at låne pengene i din bank. Lige så vel som bankerne betaler dig for at ‘låne’ dine penge, så skal du altså også betale dem for at låne deres penge.

Hvordan er niveauet for indlånsrenter?

Før i tiden var der gode indlånsrenter at hente i bankerne. Det var et konkurrenceparameter, som bankerne brugte for at få nye kunder. Sådan er det ikke i dag anno 2019. Indlånsrenterne er generelt meget lave. Det betyder, at du ikke kan sætte penge i banken og ti år senere forvente at hæve et meget større beløb.

Nogle steder er der endda en negativ indlånsrente. Det vil sige, at det ligefrem koster penge at have penge stående i banken. Det er virkeligheden for flere erhvervskunder i form af virksomheder, der gerne vil have penge til at stå på en bankkonto.

Hvordan er niveauet for udlånsrenter?

Renteniveauet er tilsvarende lavt for udlånsrenterne anno 2019. Det giver til gengæld dig som bankkunde en fordel. Det koster ikke særlig meget at låne penge i dag, hvor du kan tegne lån med en rente helt ned til 1 %. Ser vi 30 år tilbage i tiden, lå udlånsrenterne på helt op til 30 %. Til gengæld lå indlånsrenterne så også på et højere niveau dengang.

Der er en verden til forskel på forrentning og udlån af penge i dag og for 30 år siden.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

Så mange har tilmeldt sig

0

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?