Content management system (CMS)

Et content management system, eller et CMS, er et system, der på en og samme tid kan styre og vise en hjemmesides indhold.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 30/06/2023


CMS systemer

Hvad er et CMS?

Et Content management system er et webprogram, der kører på en webserver, og systemet benyttes til at udgive og løbende styre eksempelvis en virksomheds hjemmeside. Det vil sige, at alt fra billeder til SEO på hjemmesiden styres fra et CMS, og det er faktisk irrelevant, om det kontrolleres i Danmark eller udenfor landets grænser. Det kan styres fra alle steder i verden, med internetadgang, da det styres fra en internetbrowser.

Når du arbejder i et CMS, styrer du eksempelvis dine tekster i en teksteditor.

Hvordan virker det?

Det smarte ved et CMS er, at indholdet altid er adskilt fra præsentationen i den forstand, at designet i teorien kan udskiftes hvert sekund, uden det har indflydelse på hjemmesidens tekster og eventuelt andet indhold. Det forbliver det samme, uanset hvor mange gange du skifter det og leger med det visuelle. En adskillelse som denne betyder også, at der altid er mulighed for at opdatere sit CMS, ligeledes uden det har indflydelse på hjemmesidens tekst samt andet indhold.

Fordele ved et Content Management System

Før du investerer i noget nyt, har vi her, hvilke reelle fordele der er forbundet med det. Der er adskillige fordele forbundet med et CMS. Blandt andet får du den fordel, at du ingen programmeringserfaring behøver, da indholdet, som nævnt, er adskilt fra resten af præsentationen. Desuden kan en eller flere redigere indholdet på hjemmesiden fra et grafisk interface gennem en internetbrowser hvor som helst i verden og naturligvis på en og samme tid.

Alt data i et Content management system gemmes i en database, som let kan findes. Når hjemmesiden endelig er færdiggjort, er du i langt højere grad uafhængig af løbende support ved et CMS. Husk på, at et CMS kan tilpasses din virksomheds præcise behov. I takt med at din virksomhed måtte få brug for det, kan det løbende funktionalitetsudvides.

En anden fordel ved et CMS-system er, at du nemt kan få det til at tale sammen med dine andre systemer, så du sparer tid og eliminerer manuelle processer. Det kan du fx gøre med en systemintegration.

Hvordan kan et CMS tilpasses ens egen virksomhed?

Et Content management system kan, som beskrevet, tilpasses ens egen virksomhed, og det er faktisk både muligt indledningsvist, men også løbende. Det er nemlig muligt løbende at lave udvidelser. Et eksempel på en udvidelse kunne eksempelvis være en webshop, som man efter nogen tid ønsker at integrere.

Der findes mange forskellige CMS’er, og det er vigtigt, at vide, hvilke ting som du ønsker til hjemmesiden og systemet. Men gør dig også tanker om de elementer, der i fremtiden kan være interessante. WordPress er det mest brugte CMS i verden.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram