Fortrolighedsaftale

En fortrolighedsaftale er en skriftlig aftale, der er med til at beskytte ens oplysninger. En fortrolighedsaftale indgås ofte i forbindelse med et samarbejde mellem to virksomheder eller ved en ansættelse. Den kaldes også ofte en hemmeligholdelsesaftale eller en non-disclosure agreement (NDA).

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 03/05/2022


Hvad er en fortrolighedsaftale?

En fortrolighedsaftale er en kontraktlig aftale, der indgås mellem to eller flere parter, i forbindelse med ansættelser, samarbejder, handler, leverancer m.m. En sådan aftale kan altså ses ved mange forskellige typer forhold, og er eksempelvis ikke kun afgrænset til længerevarende aftaler og samarbejder.
Aftalen indgås hvis parterne føler behov for at sikre at der ikke videregives fortrolige oplysninger på noget tidspunkt. Dette gælder begge parters oplysninger, som f.eks. kunne være økonomiske oplysninger, lister over kunder og lignende. Det kan også omhandle en arbejdsplads interne forhold og det ses derfor ofte, at en medarbejder indgår en fortrolighedsaftale ved ansættelse.

Det er kun fortrolige informationer/oplysninger fortrolighedsaftalen beskytter. Det vil altså sige oplysninger som der ikke allerede er offentliggjort.

Hvorfor lave sådan en aftale?

Fortrolighedsaftalen kan være en rigtig god idé, hvis man vil være sikker på at beskytte sine oplysninger. Det kunne f.eks. være produktinformationer, kundeinformationer, produktionsinformationer m.m.

Med en juridisk bindende aftale, forpligter de implicerede parter sig til ikke at videregive fortrolige oplysninger. Det giver ofte ro samt de bedste forudsætninger for aftalen, samtidig med man sikrer at der ikke opstår et efterspil mellem aftalens implicerede parter i forhold til fortroligheden. Det er med andre ord med til at give de bedste forudsætninger forud starten på et samarbejde.

Skabelon til fortrolighedsaftale

Fortrolighedsaftalen vil blandt andet ofte indeholde afsnit om:

  • Fortrolige oplysninger
  • Forpligtelser
  • Varighed
  • Opsigelse

Download fortrolighedsaftale

Skabelon til fortrolighedsaftale: Få en gratis skabelon. Du tilmelder dig samtidigt Dineros nyhedsbrev, som du altid kan afmelde med et enkelt klik.

Ansvarsfraskrivelse: Denne artikel/skabelon har kun til formål at orientere og skal ikke ses som juridisk rådgivning.

Hvad er en fortrolighedserklæring?

En fortrolighedsaftale kaldes også for en fortrolighedserklæring eller en Non Disclosure Agreement (NDA). Det er altså blot flere ord for den samme kontraktlige aftale, der indgås for at opnå fortrolighed i forbindelse med et samarbejde. Derfor vil indholdet også være det samme, uanset hvilket af de tre begreber der benytte om fortrolighedserklæringen. Du kan altså trygt benytte vores skabelon på denne side uanset hvilket af de tre begreber du er faldet over.

Skal jeg også lave en en samarbejdsaftale?

Som tidligere nævnt, vil en fortrolighedsaftale eller fortrolighedserklæring, ofte blive indgået i forbindelse med et kommende samarbejde og det vil derfor også være en god idé at lave en samarbejdsaftale.
En samarbejdsaftale er kort sagt en kontrakt, mellem to eller flere parter, der indgår i et samarbejde. Formålet med aftalen, er her at de implicerede parter, kender til de rettigheder og forpligtelser som måtte værre i forbindelse med aftalen. Som du kan høre er der altså også store fordele ved at lave samarbejdsaftalen, og her vil en fortrolighedsaftale kunne tilføjes denne aftale. På den måde er du bedst sikret og stillet forud for samarbejdet.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram