Gældssanering

Gældssanering er en ordning, som du som privatperson kan søge om hos Skifteretten. Har du så stor en gæld, at det er umuligt for dig at betale dig ud af den, kan du med gældssanering få nedsat din gæld. En gældssanering vil som hovedregel indbefatte alle de kreditorer, som du skylder penge.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 30/05/2022


Hvad er en gældssanering?

Er du forgældet til op over begge ører, kan du søge om gældssanering. Du skal søge hos Skifteretten, hvor det bliver vurderet, om du er berettiget til gældssaneringen.

Gældssaneringen kan kun komme på tale, hvis du har en gæld, der er så stor, at du umuligt kan betale den og komme på fode igen. Derudover skal den også kunne skabe en forbedring i din økonomiske situation.

Hvem kan søge om gældssanering?

Du kan som privatperson søge om gældssanering, hvis du er havnet i en umulig økonomisk situation. Det kan være svært at få din ansøgning igennem, og hvert år bliver mange ansøgninger om gældssanering afvist. Har du en stor forbrugsgæld, kan du ikke få gældssanering. Men har du til gengæld stiftet gæld på grund af boligsalg eller virksomhed, der er lukket ned, har du en reel chance for at få gældssaneringen.

Det er ikke vedtaget ved lov, hvor stor en gæld du skal have, for at du kan komme i betragtning til gældssanering. Det beløb, som du skylder væk til dine kreditorer, skal sættes i forhold til din øvrige situation. Hvad er din alder og din uddannelse? Hvilke jobmuligheder har du? Hvor høj er din månedlige indtægt? Er du enlig eller samlevende? Ejer du et hus eller slet ingenting?

Hvordan foregår gældssaneringen?

Når du ansøger om gældssanering, er det Skifteretten, der afgør, hvorvidt du er berettiget til at få nedsat din gæld eller ej. Du vil typisk blive indbudt til et indledende møde, hvor du får mulighed for at gennemgå dine økonomiske forhold.

Går din ansøgning igennem, vil der blive lavet en beregning af, hvor meget du er i stand til at betale, mens du stadig kan opretholde en gennemsnitlig levestandard. Det vil munde ud i en procentsats, som din gæld hos de forskellige kreditorer vil blive nedsat med.

Derefter vil kreditorerne blive indkaldt til et møde i Skifteretten, hvor de har ret til at komme med indvendinger eller fremlægge viden, der endnu ikke er kendt for retten.

Hvilke kreditorer er undtaget?

Som udgangspunkt vil det være alt din gæld, der bliver saneret, hvis du opnår gældssanering. Der er dog en gruppe lån, som går under kategorien ‘sikret gæld’, og de er undtaget. Sikret gæld består af:

  • Kreditforeningslån
  • Boliglån med sikkerhed i boligen
  • Billån med sikkerhed i bilen

Alle andre typer af gæld vil som hovedregel blive saneret ved en gældssanering. Det kan eksempelvis være:

  • Banklån
  • Gæld til det offentlige
  • SU-lån
  • Andre former for gæld

Søg gældssanering

Hvis du ønsker at søge om gældssanering, er det som tidligere nævnt skifteretten, der afgør om gælden kan nedsættes eller ikke. For at søge skal der udfyldes og underskives et ansøgningsskema på domstol.dk. Ansøgningsskemaet kan godt afleveres elektronisk og skal indleveres sammen med kopier af de tre seneste års forskuds- og årsopgørelser, samt de sidste tre måneders lønsedler eller anden dokumentation for indkomst.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram