SU

SU er en forkortelse for Statens Uddannelsesstøtte. Det er en månedlig ydelse, du kan få udbetalt fra staten, hvis du er under uddannelse. Du får udbetalt SU hver måned, når du studerer, og du kan maksimum gøre brug af 70 klip. 70 klip svarer til 70 måneders SU.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 02/02/2024

Du kan sagtens drive virksomhed, mens du er på SU. Vores gratis regnskabsprogram er det perfekte sted at starte. Opret en konto i dag, uden at indtaste kreditkortoplysninger.

Hvad er SU?

SU er en månedlig ydelse, du kan få udbetalt fra staten.

For at få SU skal du være under uddannelse og fyldt 18 år. Du må gerne arbejde ved siden af dit studie og stadig modtage SU. Du skal betale skat af den SU, du får fra staten, og skatten bliver automatisk trukket fra, inden pengene går ind på din NemKonto hver måned. 

Der er forskel på, hvor meget du kan få i SU hver måned. Det afhænger blandt andet af: 

  • Din alder
  • Uddannelse
  • Om du bor hjemme hos dine forældre, eller om du er flyttet hjemmefra
  • Hvornår du er påbegyndt en uddannelse
  • Hvor stor en indkomst du har ved siden af din SU

Hvis du har et fritidsjob eller får indtægter andre steder fra, skal du bruge dine forskellige skattekort. Det er vigtigt, du fx bruger hovedkortet det sted, du har den største indtægt.

Hvis du vil se, hvor meget du får udbetalt, kan du bruge vores SU-beregner, som du finder senere i indlægget.

Søg SU – sådan gør du

Du kan ansøge om uddannelsesstøtte online.

For at søge SU skal du logge dig ind på minSU. Du skal bruge dit NemID for at logge dig ind. Vær opmærksom på, at du skal kunne leve op til betingelserne for at få SU, og at du tidligst kan blive tildelt SU den måned, hvor du laver din ansøgning.

Du har altså ikke mulighed for at få udbetalt SU med tilbagevirkende kraft.  

Hvornår kan du søge SU?

Du kan ansøge om SU, når du har fået at vide, at du er blevet optaget på en uddannelse. 

Du kan dog først sende en ansøgning afsted, når der er en måned til, du skal starte på uddannelsen. Det vil sige, at du ikke kan ansøge flere måneder, før du starter. 

Skal du søge SU hvert år?

Nej, det skal du ikke, hvis du fortsat går på den samme uddannelse.

Du skal først søge om SU på ny, hvis du går fra én uddannelse til en anden. Når du skifter uddannelse, skal du altid sende en ny ansøgning afsted. Det gælder også, hvis du eksempelvis afslutter en bacheloruddannelse og skal starte på en kandidatuddannelse.

Sætter du din SU på pause i otte måneder eller mere, skal du også søge på ny, når du gerne vil modtage SU igen.

Afmelding af SU – hvordan gør du det?

Vil du gerne fravælge SU i nogle måneder eller helt afmelde SU? 

Så foregår det også online på minSU.

Laver du en SU-afmelding, skal du være opmærksom på, at det ikke er det samme som at melde dig ud af din uddannelse. Stopper du på en uddannelse, skal du altid anmelde det skriftligt det sted, du studerer. 

SU og virksomhed – kan du få uddannelsesstøtte som virksomhedsejer?

Ja, det kan du godt.

På samme måde som du gerne må varetage et arbejde ved siden af dit studie, må du også gerne drive virksomhed på SU. Det afgørende er ikke, hvilken type indkomst du har. Men derimod hvor høj indkomsten er. 

Du skal derfor være opmærksom på, at du ikke kommer til at tjene for mange penge i din virksomhed, mens du modtager SU og er selvstændig. For så falder hammeren, og du skal betale en del af dine SU-penge tilbage. 

Hvor meget SU kan du få? Se de aktuelle SU-takster

Der er ikke én sats, der gælder for alle, når det kommer til uddannelsesstøtte.

Hvor høj en ydelse, du kan få, afhænger både af den type af uddannelse, du går på, hvor længe du har studeret, og hvorvidt du stadig bor hjemme hos dine forældre eller ej. 

Få indblik i de gældende SU-satser.

For at gøre det nemmere for dig at gennemskue, hvad du kan få i SU hver måned, stiller vi en beregner til rådighed for dig og præsenterer de mange regler i et overskueligt skema. 

Beregn din udbetaling med vores SU-beregner

Vil du gerne have hjælp til at regne ud, hvor meget du kan få udbetalt hver måned?

Så gør brug af vores SU-beregner, som giver dig tallet med det samme. SU-beregneren bruger bl.a. din trækprocent, månedsfradrag og skattekort til at beregne beløbet, du får udbetalt hver måned.

Du kan altid finde trækprocent og månedsfradrag i din forskudsopgørelse på TastSelv. Din SU-sats finder du på su.dk.

Oversigt over de forskellige SU-regler

Hvad passer på dig?Hvilke betingelser gælder så?
SU for hjemmeboendeNår du er hjemmeboende, afhænger satsen af din alder, hvornår du er startet på din uddannelse samt dine forældres indkomst. 
SU for udeboendeEr du flyttet hjemmefra, går du under kategorien “udeboende”. Alle udeboende, der går på en videregående uddannelse, får som udgangspunkt den samme sats. 
Er du under 20 år, gælder der dog en særregel.
SU under barselDet udløser ekstra SU-klip, hvis du får et barn, mens du studerer. 
SU som enlig forsørgerDu er berettiget til et tillæg, hvis du er enlig forsørger til et eller flere børn, mens du er under uddannelse.
SU med handicaptillægKan du ikke varetage et studiejob ved siden af dit studie på grund af et fysisk eller psykisk handicap, kan du få et handicaptillæg.
SU og skatDu skal betale skat af din uddannelsesstøtte. Skatten bliver automatisk trukket fra, inden dine penge ryger til udbetaling.

I det følgende afsnit vil vi dykke ned i de enkelte regler. 

SU for hjemmeboende – hvor meget kan du få?

Selvom du bor hjemme ved dine forældre, kan du stadig få udbetalt uddannelsesstøtte hver måned. Så går du ind under reglerne for hjemmeboende SU.

Du kan se de gældende takster her. 

SU ved fraskilte forældre – hvilken forskel gør det?

Som hjemmeboende er dine forældres indkomst afgørende for, hvor høj en takst du er berettiget til. Er dine forældre skilt og bor hver for sig? Så bliver der kun taget udgangspunkt i den ene af dine forældres indkomst. Den forælder, du har folkeregisteradresse hos.

Læs mere om reglerne her.

SU for udeboende – alle får den samme grundsats

Er du fløjet fra reden og er flyttet for dig selv? Så går du ind under kategorien udeboende, og du skal derfor kigge på SU for udeboende.

Alle, der går på en videregående uddannelse, og som er flyttet hjemmefra, går ind under SU-reglerne for udeboende. Her ligger den månedlige sats i 2022 på 6.397 kr. før skat.

Taksten kan ændre sig år for år. Du kan altid se den aktuelle sats hos minSU.  

Udeboende SU – når du er under 20

Er du under 20 år, men flyttet hjemmefra? Og går du på en ungdomsuddannelse? Så kan der komme en særregel i spil.

Du vil normalvis kun få SU svarende til satsen for hjemmeboende, når du er under 20 år. Du kan dog få et tillæg til grundsatsen, hvis du er flyttet tidligt hjemmefra. 

SU under barsel – sådan er reglerne

Skal du have et barn, mens du går på en videregående uddannelse? 

Du kan få tildelt ekstra SU-klip, så du kan gå på barsel på SU. Du kan dog ikke videreføre de ekstra måneders SU til en anden uddannelse på et senere tidspunkt. De skal bruges til at gennemføre den uddannelse, du allerede er begyndt på.

SU som enlig forsørger – sådan er dine muligheder

Som enlig forsørger på SU kan du blive tildelt et forsørgertillæg.

Derudover kan du også tage et supplerende SU-lån, der er målrettet enlige forsørgere. Bliv klogere på dine muligheder som enlig forsørger under uddannelse.

SU og handicaptillæg – hvilke muligheder har du?

For at være i spil til SU med handicaptillæg skal du opfylde de almindelige betingelser i forhold til at få uddannelsesstøtte. Derudover skal du stå i den situation, at du ikke kan varetage et job ved siden af studiet som konsekvens af et handicap. Det kan både være af psykisk eller fysisk karakter.

Få alt at vide om handicaptillægget til SU her.

Skal du betale skat af SU?

Ja, det skal du.

Den takst, du får oplyst, er før skat. Deraf skal der betales skat, inden pengene bliver sat ind på din konto. Hvad du får i SU efter skat afhænger af dine personlige skatteforhold og din trækprocent.

Du skal ikke betale hverken arbejdsmarkedsbidrag eller ATP af din uddannelsesstøtte, og du skal heller ikke spekulere i at sende dit skattekort ind til SU-kontoret. Det foregår helt automatisk, uden du behøver at løfte en finger.

Forskudsopgørelse og SU – skal du selv gøre noget?

På din forskudsopgørelse vil det fremgå, at du modtager SU. Nærmere betegnet i felt 306. 

Det er ikke noget, du selv skal sørge for. Skattestyrelsen vil automatisk få besked om, at du får udbetalt uddannelsesstøtte fra staten – og hvor meget. Du kan læse mere om din forskudsopgørelse og SU her.

Får du et studiejob ved siden af, skal du dog være opmærksom på selv at give besked om det via TastSelvBorger. Det samme gælder, hvis du stopper med at få SU. Så skal du også selv meddele det.

Hvad er trækprocenten på SU?

Den skat, du skal betale af din SU, afhænger af dine personlige skatteforhold.

Det er din trækprocent og dit personlige fradrag, der har betydning for, hvor stor en andel af den månedlige SU, der ryger direkte ind på kontoen.

Du kan finde din SU-trækprocent ved at logge dig ind på din forskudsopgørelse via borger.dk

Kan du få kørselsfradrag på SU?

Du kan ikke få kørepenge på SU, når du kører til og fra skole. 

Det kan du ikke, fordi SU ikke gør det ud for en lønindkomst. Har du et job ved siden af dit studie, kan du til gengæld godt ansøge om kilometerpenge for transporten til og fra arbejde.

Vær dog opmærksom på betingelserne, du skal opfylde, for at være berettiget til at gøre brug af kørselsfradrag eller kilometerpenge.

Er SU en A- eller B-indkomst?

SU er A-indkomst.

Ved B-indkomst er der hverken trukket skat eller arbejdsmarkedsbidrag af de penge, der bliver sat ind på din konto. Sådan fungerer det ikke med din SU. Her er der allerede trukket skat, når du får din månedlige ydelse udbetalt via NemKonto. 

Skal du bruge hovedkort eller bikort?

Som udgangspunkt er det dit hovedkort, du skal bruge til din SU.

Det er dit hovedkort, der bliver brugt, når det drejer sig om din primære indtægt. Når du studerer, vil det typisk være din SU, der er din primære indtægtskilde. Også selvom du passer et studiejob ved siden af.

Foretager du dig ikke noget, vil dit hovedkort automatisk blive brugt, når der skal trækkes skat af din månedlige SU.

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal køre din SU på hovedkort eller bikort? Så kan du læse mere om reglerne for de forskellige skattekort her.

Hvor mange år kan du få SU?

Du har 70 SU-klip at gøre godt med, mens du studerer. 

Et klip svarer til en måneds SU. Det vil sige, at du i alt har uddannelsesstøtte til fem år og ti måneder. Studerer du kun i tre år, får du kun SU i tre år, men tager du en længerevarende uddannelse på fem år, er der også tilstrækkeligt med klip til at dække det.

Har du ikke flere SU-klip, kan du tage et slutlån. Her er der tale om et SU-lån, som er skræddersyet til dig, der har opbrugt din SU, men som ikke er færdig med at uddanne dig.  

Det skal du vide om fribeløb og SU

Begrebet SU-fribeløb dækker over, hvor meget det er tilladt at tjene ved siden af din SU.  

Der er nemlig ikke noget forkert i at have et arbejde ved siden af dit studie og stadig modtage SU. Det er helt legalt at have en indkomst fra eksempelvis et studiejob. 

Det er dog ikke lige meget, hvor meget du tjener ved siden af din SU. Har du en for høj indkomst, vil du ikke længere blive betragtet som økonomisk trængende. Og så kan du risikere at skulle betale dele af din SU tilbage til staten. 

Hvor meget må man tjene ved siden af SU?

Er du i gang med en ungdomsuddannelse, må du maksimalt tjene 9.178 kr. om måneden. Er du i gang med en videregående uddannelse, må du tjene op til 13.876 kr. om måneden. Begge beløb er før skat. 

Vil du gerne undgå at ende i den situation, hvor du skal betale en del af din uddannelsesstøtte tilbage, er du nødt til at regne på sagerne.

I forhold til SU og lønindtægt findes der forskellige satser for månedsfribeløb. Fribeløbet er delt ind i lav, mellem og højeste. Du kan finde de aktuelle satser her. 

SU og feriepenge – sådan skal du forholde dig til det

Har du et arbejde, skal du holde fri, når du får udbetalt feriepenge. Det er et must – og det vil være at omgå reglerne at få udbetalt feriepenge, mens du møder ind på arbejde. 

Sådan fungerer det ikke med din SU. Det bliver ikke modregnet i din månedlige uddannelsesstøtte, at du holder ferie.

Der er altså ikke noget i vejen for, at du i en periode modtager feriepenge og SU samtidig.

SU og tilbagebetaling – hvordan foregår det?

Har du arbejdet for meget ved siden af studiet, eller har du glemt at afmelde din SU, efter at du er stoppet på et studie? Så skal du betale pengene tilbage.

Når du skal betale SU tilbage, vil du få en opkrævning fra Udbetaling Danmark. Du kan logge dig ind via borger.dk, og se en oversigt over din studiegæld.

Vil du gerne søge om et SU-lån?

Det er muligt at søge om et SU-lån, mens du studerer.

Der er tale om lån med en lav rente og nogle gunstige betingelser for tilbagebetaling. Du begynder først at betale af på din SU-gæld, når du er færdig med din uddannelse. 

SU-lån er skræddersyet til dig, der er under uddannelse. Og du kan derfor kun søge om det, hvis du er under uddannelse og går på en SU-berettiget uddannelse.

Du kan søge om SU-lån inde på minSU.

Du kan tage et SU-lån med tilbagevirkende kraft

Vil du gerne have flere penge mellem hænderne, mens du studerer, er det en mulighed at søge om et SU-lån med tilbagevirkende kraft.

Du kan udelukkende søge om et lån for de måneder, hvor du har fået udbetalt SU, og hvor du har gået på den samme uddannelse, du går på, når du sender en ansøgning afsted. 

Lad os antage, at du starter på en uddannelse i september måned. Kommer du frem til i december måned samme år, at du har brug for et uddannelseslån, kan du vælge at søge om et SU-lån allerede fra september måned, hvor du påbegyndte uddannelsen.

Du kan udsætte dit SU-lån

Mens du studerer, behøver du ikke spekulere på afbetalingen af dit lån. Regningen kommer først efter endt uddannelse. 

Året efter du er færdig med at læse, skal du starte med at betale af i januar måned. Lad os sige, at du er færdig med at studere i juli måned 2022. Så starter din tilbagebetaling i januar 2024.

Du har mulighed for at udsætte betalingen i højst to år.

Hvordan ser det ud med renter på SU-lån? 

Du skal betale renter af dit SU-lån, lige såvel som det er tilfældet med andre typer af lån.

Renten for SU-lån ligger på fire procent om året, så længe du er under uddannelse. Når du er færdig med at læse, bliver der lagt et procenttillæg til. Procenttillægget kan variere fra år til år, men i 2021 ligger det på én procent (som skal lægges oven i de fire procent).

Sådan betaler du dit SU-lån tilbage

Når tiden kommer til, at du skal betale dit studielån tilbage, hører du fra Udbetaling Danmark. 

De sender dig en plan over dit SU-lån og tilbagebetaling nogle måneder før, at den første opkrævning falder. Vil du gerne vide mere om tilbagebetaling af SU-lån, er det Udbetaling Danmark, du skal tage fat i. 

Oftest stillede spørgsmål

Du kan få SU, når du er fyldt 18 år og går på en SU-berettiget uddannelse. Det kan både være en ungdomsuddannelse og en videregående uddannelse.

Er du udeboende, og går du på en videregående uddannelse, kan du få 6.397 kr. (før skat). Er du hjemmeboende, kan du få 3.181 kr. (før skat).

Går du på en ungdomsuddannelse, må du højst tjene 9.178 kr. om måneden (før skat). Går du på en videregående uddannelse, må du højst tjene 13.876 kr. (før skat)

Var denne artikel nyttig?

Relaterede ord

Herunder finder du relaterede ord fra vores regnskabsordbog der relaterer sig til SU

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram