Gæld

Gæld er lig med en sum penge, som du skylder til en eller flere kreditorer. Du kan afbetale din gæld ved at betale den løbende og ad flere omgange. Kan du som virksomhed ikke betale din gæld, kan du blive erklæret konkurs eller gå i betalingsstandsning.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 19/09/2023

Dinero har et super enkelt og overskueligt leverandørkartotek som findes på fanen “Kontakter”. Det gør det let for dig at holde overblik over det, du skylder væk.

Hvad er gæld?

Hvis du har gæld, eller skylder penge, vil der typisk være et krav om tilbagebetaling inden for en bestemt tidsramme, og i mange tilfælde vil der også være lavet en aftale om, hvor mange betalingsrater gælden er delt op i.

Tager du eksempelvis et lån i banken, så vil du her få en gældspost. Når du indgår en aftale med din bank om at optage et lån, skriver begge parter typisk også under på, over hvor lang en periode du skal betale banken sine penge tilbage. Og hvor mange penge du skal betale tilbage hver måned.

Gæld kan bestå af mange forskellige poster. Gæld i form af et banklån, til en offentlig instans som eksempelvis SKAT eller til en virksomhed, som du har købt varer hos.

Langfristet og kortfristet gæld

Når vi taler om gældsposter, taler vi om en virksomheds fremmedkapital. Altså penge, der ikke er virksomhedens egne, men som er skudt ind i virksomheden udefra. Overordnet set bliver en virksomheds gælden delt ind i henholdsvis kortfristede gældsposter og langfristede gældsposter.

De kortfristede gældsposter er lig med gæld, der bliver afviklet inden for et år. Det kan eksempelvis være moms, SKAT eller gæld til leverandører. De langfristede gældsposter har en længere forfaldstid på mere end et år. Det er typisk realkreditlån eller banklån.

Hvad sker der, hvis du ikke kan betale tilbage?

Hvis din virksomhed får alvorlige økonomiske problemer og ikke kan betale gælden, er der to muligheder. Du kan enten begære konkurs eller lade din virksomhed gå i betalingsstandsning.

Går din virksomhed i betalingsstandsning, får du et helle til at komme på fode igen. For en begrænset periode slipper du for at skulle betale dine kreditorer. Dine betalinger bliver sat på pause, mens det vil blive forsøgt at lave nogle gode aftaler med de forskellige kreditorer, som du skylder penge. Mens du ikke skal betale dine kreditorer, får du mulighed for at få din økonomi vendt.

Konkurs er den sidste udvej. Her lukker virksomheden ned, og driften stopper. Virksomheden åbner ikke igen, efter den er blevet erklæret konkurs. En virksomhed kan selv erklære sig konkurs, og kreditorer, der ikke får sine penge, kan også begære en virksomhed konkurs. Du kan risikere at gå personlig konkurs, hvis du er nødt til at lukke et firma med stor gæld.

Læs hvor nemt det er at bogføre banklån i Dinero

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram