IBAN-nummer

Et IBAN-nummer er et anerkendt internationalt format, der er knyttet til en bankkonto. Du skal bruge IBAN-nummeret, når du ønsker at overføre en betaling til udlandet, ligesom dit IBAN-nummer skal anvendes, når skal modtage betaling fra udlandet. Både virksomheder og privatpersoner kan benytte et IBAN-nummer.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 30/06/2021

Dinero giver dig mulighed for at tilføje et IBAN-nummer til dine betalingsoplysninger, så du kan modtage betalinger fra udlandet.

Hvad er et IBAN-nummer?

Når du har en bankkonto, har du et normalt kontonummer, som er unikt for netop din bankkonto. Et IBAN-nummer står for International Bank Account Number, og udenlandske banker har behov for dette nummer for at kunne identificere dig. Du har altid et IBAN-nummer, som er knyttet til din almindelige danske bankkonto.

IBAN-nummeret er internationalt

For bedst at kunne administrere internationale transaktioner over landegrænser, er der truffet en afgørelse om, at der skal være et letgenkendeligt og internationalt anerkendt format, som kan bruges til at identificere kontonumre fra nær og fjern. Du kan ringe til din bank eller logge ind på din netbank, hvor du der kan finde netop dit IBAN-nummer

Hvorfor skal du anvende et IBAN-nummer?

ECBS, der står for Den Europæiske Komite for Banktransaktionsstandarder, udarbejdede oprindeligt systemet med IBAN-numre – dog er den nu overtaget af EPC, som også er kendt som Det Europæiske Betalingsråd. IBAN-nummeret bruget til at identificere en specifik konto. Hvis du handler med udlandet, er det nemlig vigtigt, at udenlandske kreditorer kan betale dig hurtigt og korrekt.

Hvem får du IBAN-nummeret af?

Det er din egen bank, som kan fortælle dig, hvad dit IBAN-nummer er. Men det vil altid være bygget op på samme måde. Nemlig således:

  • Der vil være to bogstaver, eksempelvis DK, som fortæller, hvor bankkontoen har hjemme
  • To tal, der er en kontrolnøgle, som beregnes automatisk og sikrer, at IBAN-nummeret er korrekt
  • Højst 30 tal eller bogstaver. I Danmark udgøres det af det 4-cifrede registreringsnummer og kontonummeret på op til 10 cifre. Derfor er et dansk IBAN-nummer på 18 cifre og kan eksempelvis se sådan ud, hvis du skulle have en konto i Nordea: DK9920001234567890.

Hvad er fordelen ved dette nummer?

Hvis du har en udgående betaling til udlandet, er det rart at være på den sikre side og se til, at betalingen når den rette konto og dermed den rette kontohaver. Inden du overfører penge til udlandet, sørger dit pengeinstitut for at validere betalingen. På den måde er du sikker på, at pågældende nummer er korrekt.

Du kan også bruge IBAN-nummeret sammen med en såkaldt BIC, der står for Bank Identifier Code eller en SWIFT-adresse. Hvis du anvender begge disse systemer, er du sikker på, at pengene kommer hurtigt og automatisk frem. Nogle lande anvender kun IBAN-numre, og her kan du således ikke tilknytte en SWIFT-adresse.

Se hvor nemt du kan tilføje et IBAN- eller SWIFT-nummer på en faktura

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram