Dinero giver dig mulighed for at tilføje et
IBAN-nummer til dine betalingsoplysninger, så du kan modtage betalinger fra udlandet.
Hvad er et IBAN-nummer?
Et IBAN-nummer er et særligt internationalt kontonummer, der sikrer, at overførsler til og fra udlandet sker korrekt. IBAN står for International Bank Account Number, og udenlandske banker har behov for dette nummer for at kunne identificere dig.
IBAN-nummeret bruges til at identificere følgende:
- Landet, kontoen er oprettet i
- Banken, kontoen hører til
- Kontonummeret
Alle IBAN-numre indeholder et lokalt bankkontonummer, som kaldes for BBAN (Basic Bank Account Number). Det lokale kontonummer er unikt for lige netop din bankkonto, så det nemt sikres, at pengene havner det rigtige sted.
Du har altid et IBAN-nummer, som er knyttet til din almindelige danske bankkonto. Tidligere skulle du betale gebyrer, når du håndterede betalinger manuelt. Det satte IBAN-nummeret en stopper for, da det blev indført. Det er blot én af de mange fordele ved det særlige nummer.
Et lille tip til din daglige bogføring, hvis du har et IBAN-nummer, er at skrive eller notere det på den faktura, den hører sammen med (sammen med reg.nr. og kontonummer). Så bliver det meget nemmere for dig, hvis du på et senere tidspunkt skal bruge den.
Du kan nemt tjekke et IBAN-nummer med en IBAN-tjekker
Er du i tvivl om, det er det rigtige IBAN-nummer, du har modtaget? Eller om du har fået skrevet dit egen ordentligt ned? Så kan du nemt tjekke og validere nummeret med en online IBAN-tjekker.
Du skal blot indtaste IBAN-nummeret, du vil kontrollere. Når du har gjort det, får du af vide, hvem nummeret tilhører og andre relevante data relateret til det indtastede IBAN-nummer.
Det er forskelligt, hvordan de forskellige lande kontrollerer og validerer både IBAN og BBAN. De er dog begge lavet på baggrund af internationale standarder, så du trygt kan bruge dem. Det er dog altid en god idé at sikre sig, at du har det rigtige nummer – det kan du fx bruge en IBAN-tjekker til.
IBAN-nummeret er internationalt
For bedst at kunne administrere internationale transaktioner over landegrænser, er der truffet en afgørelse om, at der skal være et letgenkendeligt og internationalt anerkendt format, som kan bruges til at identificere kontonumre fra nær og fjern. Du kan ringe til din bank eller logge ind på din netbank, hvor du der kan finde netop dit IBAN-nummer
Det benyttes inden for EU samt i andre vestlige lande som Schweiz, Island, Lichtenstein og Norge.
Hvorfor skal du anvende et IBAN-nummer?
ECBS, der står for Den Europæiske Komite for Banktransaktionsstandarder, udarbejdede oprindeligt systemet med IBAN-numre – dog er den nu overtaget af EPC, som også er kendt som Det Europæiske Betalingsråd. IBAN-nummeret bruget til at identificere en specifik konto. Hvis du handler med udlandet, er det nemlig vigtigt, at udenlandske kreditorer kan betale dig hurtigt og korrekt.
Hvem får du IBAN-nummeret af – og hvordan er det sammensat?
Det er din egen bank, som kan fortælle dig, hvad dit IBAN-nummer er. Men det vil altid være bygget op på samme måde. Nemlig således:
- Der vil være to bogstaver, eksempelvis DK, som fortæller, hvor bankkontoen har hjemme
- To tal, der er en kontrolnøgle, som beregnes automatisk og sikrer, at IBAN-nummeret er korrekt
- Højst 30 tal eller bogstaver. I Danmark udgøres det af det 4-cifrede registreringsnummer og kontonummeret på op til 10 cifre. Derfor er et dansk IBAN-nummer på 18 cifre og kan eksempelvis se sådan ud, hvis du skulle have en konto i Nordea: DK9920001234567890.
Du skal også bruge en BIC-kode sammen med IBAN-nummeret. Det er bankens identifikationsnummer og står for Bank Identifier Code.
Du finder som regel dit eget unikke IBAN-nummer i din Netbank eller Mobilbank under kontooplysninger. Hvis du er i tvivl eller ikke kan finde nummeret, kan du også spørge din bank om hjælp.
Hvad er fordelen ved dette nummer?
Hvis du har en udgående betaling til udlandet, er det rart at være på den sikre side og se til, at betalingen når den rette konto og dermed den rette kontohaver. Inden du overfører penge til udlandet, sørger dit pengeinstitut for at validere betalingen. På den måde er du sikker på, at pågældende nummer er korrekt.
Du kan også bruge IBAN-nummeret sammen med en såkaldt BIC, der står for Bank Identifier Code eller en SWIFT-adresse. Hvis du anvender begge disse systemer, er du sikker på, at pengene kommer hurtigt og automatisk frem. Nogle lande anvender kun IBAN-numre, og her kan du således ikke tilknytte en SWIFT-adresse.
Se, hvor nemt du kan tilføje et IBAN- eller SWIFT-nummer på en faktura