Kassekredit

Når du får en kassekredit i din bank, får du adgang til en ekstra sum penge, som du har adgang til, selvom kontoen reelt er tom. Størrelsen på kassekreditten forhandler du med din bank, der blandt andet tager hensyn til din øjeblikkelige kreditværdighed.

  • Læsetid: 5 min.

  • Sidst opdateret 21/10/2021


Hvad er kassekredit

Hvad er en kassekredit?

Både private og virksomheder kan oprette en kassekredit i et pengeinstitut. En kassekredit fungerer således, at du kan bruge flere penge, end du reelt har til rådighed. Du får altså adgang til flere penge og kan på den måde bedre håndtere perioder, hvor indtjeningen er mindre.

Du kan også anvende kassekreditten, hvis du på et tidspunkt har brug for større anskaffelser. Kassekreditten kan variere i størrelse. Fra en ganske lille på eksempelvis 5.000 kroner til en kassekredit på flere hundredetusinde kroner.

En kassekredit øger din økonomiske fleksibilitet

Med en kassekredit får du en mulighed for at strække din økonomi. Du kan faktisk se på kassekreditten som en slags bevilget overtræk, hvor du har lov til at lade kontoen gå i minus uden at skulle betale overtræksgebyr.

Blot skal du både som virksomhed og som privatperson naturligvis være opmærksom på, at en kassekredit stadig koster penge. Du betaler nemlig renter af det negative indestående. Derfor skal du også huske at trække disse renteudgifter fra på din årsopgørelse eller i dit regnskab.

Hvordan kan en virksomhed drage fordel af en kassekredit?

Vi har været en smule inde på, at en kassekredit i sin natur kan gøre dig mere fleksibel med hensyn til at svare dine forpligtelser.

For de fleste virksomheder er det en del af den kortfristede gæld og bruges hovedsageligt på pludseligt opståede nødvendige investeringer eller som en slags buffer, der kan hjælpe med at holde kontantbeholdningen ved lige i en given virksomhed.

De fleste virksomheder bibeholder kassekreditten i meget lang tid, og det ses sjældent, at en virksomhed betaler den ud. Derfor kan du faktisk godt argumentere for, at kassekreditten hører under langfristet gæld i regnskabssammenhæng. Det er dog ikke tilfældet, da kassekreditten skal henføres under kortfristet gæld.

Sådan fungerer det

Når du sætter penge ind på din konto, betaler du af på din kassekredit. Hvis du har en aftale med din bank om, at du har en kassekredit på 10.000 kroner, og dit indestående på et givent tidspunkt er 25.000 kroner, har du faktisk 35.000 til rådighed.

Mange private bruger af kassekreditten, når de pludselig får brug for at lave en større uventet investering eller hvis der opstår uventede regninger. Det kan dreje sig om hårde hvidevarer, tandlægebesøg eller andet, der koster mange penge. Med kassekreditten behøver du ikke trække din konto over eller bede om lov til overtræk.

Husk på, at kassekreditten koster penge

Du skal være opmærksom på, at en kassekredit koster penge. For det første skal du betale for at oprette en kassekredit, ligesom det løbende koster penge at anvende den. Hvor meget du skal betale i rente, handler naturligvis om i hvor høj grad du udnytter kreditten samt kassekredittens renteprocent.

Hvis du altid bruger det meste af den, betaler du meget i rente – og typisk mere end på et normalt banklån – men er det kun en gang imellem, at du har brug for kassekreditten, kan renterne være lavere, dette er dog ikke en selvfølge.

Kassekredit eller lån?

Skal du bruge en kassekredit, eller er det bedre med et lån? Det afhænger i høj grad af, hvad pengene skal bruges til.

Hvis du fx skal ud og købe møbler eller ting til virksomheden, er et lån typisk den bedste løsning. Her får du alle pengene udbetalt på én gang, og du betaler som regel pengene tilbage med et fast afdrag hver måned.

Står du ikke og skal bruge pengene lige nu – men mere gerne vil have en mulig reserve ved uforudsete udgifter – er en kassekredit typisk den bedste løsning. Du kan bruge af kassekreditten, når du vil, og der er som regel ikke nogen dato for tilbagebetaling. Det giver ekstra fleksibilitet at kunne betale, når der er luft i økonomien til det.

KassekreditLån
LøbetidOfte kort løbetidOfte lang løbetid
Fast afdragNej, som regel er der intet fast afdragJa, du betaler som regel et fast beløb hver måned
OprettelsesgebyrAfhænger af bank og bankaftale – nogle gange intetSom regel er der et oprettelsesgebyr – både % af lånet + et fast gebyr
KendetegnFleksibel tilbagebetaling og rente af det brugte beløbRente af restgæld og fast tilbagebetaling
Bedst tilØkonomisk reserveStørre investeringer og planlagte udgifter

Sådan bogfører du lån i Dinero

Oftest stillede spørgsmål

En kassekredit er en sum penge, du har mulighed for at bruge, når/hvis du har behov for det. Det er et alternativ til et lån, og du ikke låner pengene, før du bruger dem. Dermed er en kassekredit en måde at have en økonomisk reserve på.

Når du opretter en kassekredit i banken, får du lov til at overtrække din konto uden at skulle betale et (større) beløb i renter.

Ja, en kassekredit er en form for lån. Du låner penge af banken, som du derfor skal betale tilbage – dog er vilkårene som regel anderledes end ved et almindeligt lån.

Det er en af de mest udbredte former for lån i Danmark blandt privatpersoner, da de fleste har en kassekredit tilknyttet deres kort.

Ja, kassekredit er en gæld, da du låner pengene af banken. En kassekredit er nemlig en form for lån.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram