Årsopgørelse

Årsopgørelsen er en årlig opgørelse fra Skattestyrelsen. Her bliver det gjort op, om du har indbetalt for meget eller for lidt skat i det forgangne år – og dermed om du skal have penge tilbage i skat, eller om du har en ekstraregning at betale. Du tilgår din årsopgørelse på Skattestyrelsens hjemmeside.

  • Læsetid: 3 minutter

  • Sidst opdateret 06/09/2022


Hvad er en årsopgørelse?

Hvert år i marts modtager du en meddelelse fra Skattestyrelsen om, at din årsopgørelse nu er tilgængelig. Men hvad går det egentlig ud på?

En årsopgørelse er en årlig opgørelse, som Skattestyrelsen udarbejder skattepligtige personer. Årsopgørelsen relaterer sig til det forgangne år, og den er personlig. Årsopgørelsen har til formål at gøre op, om du har betalt det rette beløb til Skattestyrelsen i årets løb. Opgørelsen vil vise, om du har betalt for lidt eller for meget, og derudfra ved du, om du kan forvente at få penge tilbage fra Skattestyrelsen, eller om du skal indbetale ekstra for at få regnestykket til at gå op.

Kan du rette i din årsopgørelse?

Ja, det kan du. Når du i marts måned får besked fra Skattestyrelsen om, at din årsopgørelse ligger klar til dig, har du pligt til at tjekke, om oplysningerne deri er korrekte. Er de det, behøver du ikke foretage dig yderligere. Mangler der oplysninger, eller er der oplysninger, der er forkerte, har du mulighed for at rette i din årsopgørelse. Du kan tilføje ændringer og rettelser indtil den 1. maj. Herefter klapper fælden.

Hvor kan du tilgå din årsopgørelse?

Al kommunikation med de offentlige myndigheder, herunder Skattestyrelsen, foregår i dag elektronisk. Du finder din årsopgørelse på Skattestyrelsen hjemmeside, og det er også her, at du kan ændre i din årsopgørelse. Har du brug for hjælp til at gøre det, kan du stadig kontakte Skattestyrelsen via mail eller telefon.

Det bør du tjekke i din årsopgørelse

Der er en række ting, som er vigtige at være opmærksom på, når årsopgørelsen er klar. Disse forhold er gennemgået i de følgende afsnit, og er en god ide at tjekke op på for at undgå fejl og overse mulige fradrag.   

  1. Ratepension – undgå dobbeltbeskatning

Tjek om du har sat for meget ind på din ratepension, da det kan betyde, at du ikke kan få fradrag for din indbetaling. Der er et loft for, hvor meget du kan indbetale. I 2022 kan du højst indbetale 59.200 kr., og hvis du indbetaler mere, bliver du dobbeltbeskattet. Du kan se, om du har indbetalt for meget i årsopgørelsen i afsnittet “Vær opmærksom på”. 

  1. Kørselsfradrag

Hvis du har mere end 12 km mellem din bopæl og dit arbejde, kan du få kørselsfradrag. Du skal dog selv indberette arbejdsdage og antal kilometer til og fra arbejde manuelt. Du kan få kørselsfradrag for alle transportmidler, så længe dit arbejde er lønnet, og du betaler AM-bidrag af din løn.   

  1. Investeringer – Gevinster og tab

Hvis du i løbet af året har investeret, er det også en god ide at tjekke årsopgørelsen. Du skal nemlig betale skat af eventuelle gevinster, og kan trække tab fra i skat. Banken indberetter køb og salg af værdipapirer og aktier, men det er altid en god ide at tjekke op på, om dette er gjort korrekt. 

  1. Deleøkonomi – Udlejning af bolig og bil

Hvis du udlejer din bolig, bil eller udfører opgaver for andre, er der tale om deleøkonomi. Det er dit eget ansvar at opgøre og indberette indtægterne fra deleøkonomi. Du bør tjekke din årsopgørelse for at sørge for, at indtægterne fra deleøkonomi er registreret korrekt. 

Hvad er en forskudsopgørelse?

Mens en årsopgørelse ser tilbage på året, der er gået, ser en forskudsopgørelse frem mod det næste år. En forskudsopgørelse er en form for budget, der bliver lagt for det kommende år i forhold til dine indtægter og din betaling af skat. Den ligger klar til dig i november måned, hvorefter du kan logge dig ind elektronisk og påføre eventuelle ændringer.

Din forskudsopgørelse ligger til grund for din årsopgørelse, og det er altid en god ide, at du går ind og justerer i din forskudsopgørelse, hvis der bliver ændringer i din indtægt. Står du eksempelvis pludselig uden job, vil du få en mindre indtægt, end du ellers står angivet til, og det er vigtigt, at du får det ændret, så du ikke får et større skattesmæk, når året er gået, og du ikke har betalt den rette skat.

Du kan lave justeringer i din forskudsopgørelse løbende gennem året, og du kan altid logge dig ind på Skattestyrelsens hjemmeside og se den.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram