Konkurrenceklausul

En konkurrenceklausul er en juridisk aftale, der kan laves mellem arbejdsgiver og arbejdstager. Den kan forhindre arbejdstager i at konkurrere med den virksomhed, han eller hun er ansat i. Det kan for eksempel være ved at skifte over til en konkurrerende virksomhed eller ved at starte egen virksomhed inden for samme branche.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 14/08/2020


Hvad er en konkurrenceklausul?

En konkurrenceklausul er en aftale, der kan laves mellem dig som arbejdsgiver og en af dine medarbejdere. Det er en juridisk bindende aftale, som gør, at du kan sikre dig mod, at en af dine medarbejdere går i konkurrence med dig ved eksempelvis at gå over til en af dine konkurrenter eller ved at starte sin egen virksomhed, der er i direkte konkurrence med din. 

Det er ikke alle dine medarbejdere, du kan lave en konkurrenceklausul med. Der skal være tale om særligt betroede medarbejdere for, at du kan gøre det.

Hvad kendetegner en særligt betroet medarbejder?

En særligt betroet medarbejder kan eksempelvis være en direktør, der har kendskab til følsomme informationer om din virksomhed. Det kan også være medarbejdere, der ved noget om produktudvikling, opfindelser eller særlige kunderelationer, der ikke må komme uden for virksomhedens døre.

Det har ikke som sådan noget med de forskellige stillingsbetegnelser at gøre. Og det er irrelevant, om vedkommende, du gerne vil lave en konkurrenceklausul med, er ansat som funktionær eller ej.

Hvad er der af krav til konkurrenceklausuler?

Når du udformer en konkurrenceklausul, skal du altid skrive, hvad der gør den enkelte medarbejder til en særligt betroet medarbejder. Derudover skal du også være opmærksom på, at det ikke er gratis at lave en konkurrenceklausuler.

Medarbejderen skal kompenseres, og det skal stå i det dokument, du laver, hvad den kompensation består af. Hvor stor en kompensation, der skal aftales, afhænger blandt andet af, i hvor lang tid konkurrenceklausulen skal gælde. 

Så lang tid kan en konkurrenceklausul gælde

Du må højest lave en konkurrenceklausul med en varighed på et år. Der er derimod ikke noget i vejen for, at du kan lave en konkurrenceklausul med en medarbejder, der varer kortere tid end de 12 måneder. 

Vær opmærksom på, at du kun kan lave konkurrenceklausuler med medarbejdere, der som minimum har været ansat i din virksomhed i en periode på seks måneder. 

Hvad kan gøre en konkurrenceklausul ugyldig?

Opsiger du som arbejdsgiver en medarbejder, du har lavet en konkurrenceklausul med, bliver klausulen ugyldig – med mindre årsagen er, at vedkommende har misligholdt sit ansættelsesforhold hos dig. 

Siger medarbejderen selv sin stilling op i din virksomhed, gælder konkurrenceklausulen fra, at han eller hun siger op hos dig. 

Er det obligatorisk med en konkurrenceklausul?

Nej, det er aldrig en pligt at udforme en konkurrenceklausul. Det er noget, du som virksomhedsejer kan vælge at gøre, hvis du gerne vil beskytte din virksomhed mod, at en særlig betroet medarbejder videregiver vigtige informationer eller går i decideret konkurrence mod dig og din virksomhed.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram