Fagforening

En fagforening er en organisation, der varetager lønmodtagernes interesser. Det gælder både, når der skal forhandles løn, og når der skal vedtages andre kollektive overenskomster. Du betaler for at være medlem af en fagforening.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 09/05/2022


IDA og HK fagforening

Hvad er en fagforening?

‘Sammen står vi stærkere’ er en filosofi, der står bag enhver fagforening. Tanken er, at sammen står de ansatte bedre, når de skal forhandle vilkår og løn med deres arbejdsgivere. Fagforeninger er for lønmodtagere eller med andre ord for ansatte. Det gælder både ansatte i det private og inden for det offentlige.

En fagforening har til formål at hjælpe sine medlemmer bedst muligt. Det gælder både ved lønforhandlinger og overenskomster af forskellig karakter, men det dækker også over individuel rådgivning. Er du blevet behandlet dårligt på din arbejdsplads, kan du i de fleste fagforeninger få juridisk bistand og professionel hjælp til at håndtere situationen.

Det er fx på grund af fagforeninger og deres kamp for fordele og løn i forbindelse med overenskomster, at vi har fået en fritvalgskonto og mange andre fordele.

Er du blevet fyret på et ulovligt grundlag, eller får du ikke lov til at afholde det antal feriedage, som du har krav på? Så kan du tage kontakt til din fagforening, og de kan hjælpe dig med at få styr på situationen. Det er også en god idé at få din fagforening til at læse ansættelseskontrakten igennem, så du fx ikke snydes ved overarbejde.

Er det lovpligtigt at være medlem af en fagforening?

Nej, det er det ikke. Det er frivilligt, hvorvidt du vil betale for at være medlem af en fagforening eller ej. Nogle steder hersker der dog en stærk kultur, når det kommer til fagforeningsmedlemskab. Det er derfor ikke uhørt, at du kan blive ansat et sted, hvor dine kolleger tager det som en selvfølge, at I alle er medlem af den samme fagforening, så I kan løfte i flok.

Her er det op til dig at vurdere, om du vil følge trop eller køre dit eget løb. Det er som sagt aldrig lovpligtigt at melde sig ind i en fagforening. Du har på samme vis også frit valg, når det kommer til at vælge, hvilken fagforening som du vil være medlem af. Nogle fagforeninger er meget branchespecifikke, mens andre har medlemmer fra hele spektret.

Hvad er forskellen på fagforeninger og a-kasser?

Det er vigtigt at kunne skelne mellem en fagforening og en a-kasse. De to har nemlig vidt forskellige formål, og selvom de tit hænger sammen, så kan du sagtens have fagforening ét sted og betale til a-kasse et andet sted. Du behøver altså ikke have begge dele det samme sted.

Hvor en fagforening beskæftiger sig med overenskomstforhandlinger, løn og arbejdsvilkår, har a-kassen et andet formål. Dens formål er at hjælpe dig, hvis du en dag står uden arbejde. Det er a-kassen, der udbetaler dig dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs, og det er også a-kassen, der giver dig sparring og hjælper dig med at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Ofte er det også her, du kan tilkøbe en lønsikring.

Det er frivilligt, om du vil være medlem af en a-kasse, men det er en forsikring, som det kan være risikabelt ikke at betale til. Er du ikke medlem af en a-kasse, har du ikke ret til dagpenge, hvis du en dag står uden arbejde.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram