Regnskabsaflæggelse

Regnskabsaflæggelse er lig med det at aflægge regnskab. Når du aflægger regnskab, er der en række kriterier, som dit regnskab skal leve op til, men ellers er det op til dig selv at vurdere, hvordan du i praksis vil gribe din bogføring og din regnskabsaflæggelse an.

  • Læsetid: under 2 min.

  • Sidst opdateret 06/10/2021


Hvad er regnskabsaflæggelse?

Regnskabsaflæggelse betyder, at enhver virksomhed har pligt til at aflægge regnskab. Uanset om der er tale om en stor virksomhed med hundredvis af ansatte eller en mindre enkeltmandsvirksomhed med kun få medarbejdere. Alle danske virksomheder har pligt til årligt at indsende et årsregnskab til den offentlige instans Erhvervsstyrelsen ved afslutningen af hvert enkelt regnskabsår.

Årsregnskabet hjælper ikke kun dig som ejer med at få et overblik over din virksomheds økonomi. Den dokumenterer også udadtil, hvordan det står til i din virksomhed. I forhold til om den har en sund økonomi, og om det giver mening at investere i. Du kan eventuelt få en revisor til at hjælpe dig.

Hvordan aflægger du regnskab?

Hvordan du vil aflægge regnskab for din virksomhed, er helt op til dig selv at bestemme. Så længe dit årsregnskab lever op til de grundlæggende forudsætninger. Som blandt andet går på, at oplysningerne i dit regnskab er væsentlige. At oplysningerne korrekte og klare, er der ingen krav til, hvordan du i praksis skal føre dit regnskab.

Driver du en mindre virksomhed, er der ingen krav til, hvordan du skal føre dit regnskab. Om du vil gøre brug af en digital løsning til den daglige bogføring eller gøre det på gammeldags manér, afhænger helt og holdent af dine personlige præferencer. Om du selv vil gøre det, lade en økonomimedarbejder om det eller hyre en revisor til din bogføring og dit regnskab er på samme vis også op til dig at vurdere.

Driver du en større virksomhed, ser verden dog anderledes ud. I sådanne tilfælde bliver der stillet langt flere krav fra det offentlige til din virksomheds regnskab og bogføring, og er din virksomhed underlagt revisionspligt, kommer du heller ikke udenom at skulle have en autoriseret revisor ind over for at blåstemple dit regnskab.

Hvad er revisionspligt?

Har du med regnskab at gøre i det daglige, er du sikkert stødt på termen revisionspligt et utal af gange. De større virksomheder har revisionspligt, hvilket vil sige, at en statsautoriseret eller registreret revisor skal gå deres regnskab efter i sømmene. Her er det altså ikke tilstrækkeligt selv at udarbejde et årsregnskab for sin biks og sende det ind til Erhvervsstyrelsen.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram