Repræsentationsmoms – Hvad er det?

Repræsentationsmoms omhandler restaurantbesøg eller andre omkostninger til bespisning i erhvervsøjemed og betaling af moms.

  • Læsetid: 3 min.

  • Sidst opdateret 07/08/2023


Hvad er repræsentationsmoms?

Når du driver en virksomhed, kan du i flere tilfælde trække momsen fra, når du betaler for mad til medarbejdere eller eksterne samarbejdspartnere. 

Reglerne på området er dog noget komplekse, og det lyder fra Skattestyrelsen, at din omkostning til bespisning skal være af “strengt erhvervsmæssig karakter”, hvis det skal være muligt at få fradrag for dine omkostninger.

Der er tre faktorer, der er afgørende for, hvordan du skal behandle dine omkostninger til bespisning momsmæssigt:

  1. Hvem deltager i dit arrangement? Er det kun eksterne samarbejdspartnere, eller er der også medarbejdere med til arrangementet?
  2. Foregår arrangementet på en restaurant eller i lokaler, der tilhører din virksomhed?
  3. Hvad er anledningen?

Vi vil nu i det følgende dykke ned i forskellige scenarier, der kan komme på tale, når du skal afholde forskellige arrangementer i din virksomhed.

Receptioner og repræsentationsmoms – hvad skal du være opmærksom på?

Repræsentationsmoms kan komme på tale, når du afholder en reception. Det afhænger dog af, hvorvidt det bliver anset som et privat arrangement eller et arrangement i erhvervsøjemed.

Runde fødselsdage som anledning

Holder du eksempelvis en reception i anledning af, at du runder et skarpt hjørne på din fødselsdag, kan repræsentationsmoms ikke komme på tale. Heller ikke selvom der kun står medarbejdere og samarbejdspartnere på gæstelisten. Det anses for et privat formål og altså ikke af “strengt erhvervsmæssig karakter”.  

Virksomhedsjubilæum som anledning

Afholder du en reception på en restaurant med et erhvervsmæssigt formål, som eksempelvis et jubilæum i din virksomhed, har du ret til at trække en fjerdedel af momsen fra. Holder du arrangementet i din virksomheds egne lokaler, frafalder din ret til at gøre brug af repræsentationsmomsen.

Og det gælder uanset, hvem der står på gæstelisten.

Hvordan er reglerne i forhold til restaurantbesøg og repræsentationsmoms?

Tager du medarbejdere eller eksterne samarbejdspartnere med på restaurant, har du altid ret til at få fradrag for en fjerdedel af momsen. Der er dog forskellige skattefradrag, som du skal være opmærksom på.

Her er det uden betydning, hvorvidt der er tale om fagligt indhold, eller om det er det sociale aspekt, der er det primære formål. Der skelnes heller ikke mellem, om det er medarbejdere eller forretningsforbindelser, som du inviterer på mad, når det foregår på en restaurant.

Hvad så, hvis du giver mad til ansatte eller kunder i egne lokaler?

Betaler du for mad og drikke til et arrangement, der bliver afholdt i din virksomheds egne lokaler, er det dog en helt anden sag. 

Her kan du faktisk trække hele momsen fra, hvis blot du lever op til følgende krav:

  • Arrangementet skal foregå i virksomhedens lokaler.
  • Der er tale om et personalemøde med fagligt indhold, eller der er tale om et forretningsmøde med en ekstern samarbejdspartner.

Er der derimod tale om et personalearrangement af social karakter uden fagligt indhold, kan du ikke fratrække noget af momsen. Men lægger du et strategiseminar i forbindelse med en fredagsøl, er der intet i vejen for, at du kan trække dine udgifter til mad og drikke fra. 

Reglerne for repræsentationsmoms er fastlagt af Skattestyrelsen, og der er nogle af dem, der er mere indlysende end andre. Få eventuelt hjælp af en lokal revisor, hvis du er i tvivl.

Spørgsmål & svar

Hvad er repræsentationsmoms?

Repræsentationsmoms er lig regler for moms i forbindelse med omkostninger til restaurantbesøg og øvrig bespisning i erhvervsregi.

Hvem er repræsentationsmoms relevant for?

Alle, der driver en virksomhed, vil have godt af at kende reglerne for repræsentationsmoms, da der kan være penge at spare i forhold til omkostninger til mad og drikke i forbindelse med forskellige arrangementer.

Hvad skal du huske at overveje i forhold til repræsentationsmoms?

Hvem deltager i dit arrangement, hvad er anledningen, og foregår arrangementet på en restaurant eller i egne lokaler?

Hvor meget udgør repræsentationsmoms?

Der kan være forskel på, hvor meget du kan trække fra, men i de fleste tilfælde udgør repræsentationsmomsen en fjerdedel af den almindelige moms.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram