Spring til indholdet

Sidst opdateret: 03/09/2019

Moms

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift. Det er en afgift til staten, som virksomheder lægger oveni en varens pris, inden de sælger den.

Med Dinero kan du let holde overblik over din indgående og udgående moms, samt alle de andre rubrikker på din momsangivelse.

Hvad er moms?

I Danmark tillægges en skat til ethvert salg af serviceydelser eller produkter – og det skattetillæg kaldes for moms. Afgiften til staten ligger typisk på 25 % af ydelsens eller varens pris, men faktisk findes der også satser på 6 % og 12 %.

Hvordan beregner du momsen?

Et eksempel på beregning af momsen kan være følgende:

Du sælger:

5 timers rådgivningsydelse á 400 kr.= 2000 kr.
+ 25 % moms= 500 kr.
I alt = 2500 kr.

Momsen som du skal opkræve fra din kunde er 500 kr., men senere indbetale til SKAT. Når du som virksomhed sælger ydelser og varer, skal din salgspris altså altid være medregnet de 25 % moms.

Som virksomhed køber du også selv varer eller ydelser fra andre leverandører, og dem betaler du naturligvis også 25 % moms af. Er du momsregistreret kan du dog få et fradrag for momsen på dine købte varer.

Du kan også prøve vores momsberegner.

Hvem er momspligtig?

Langt de fleste virksomheder og selvstændige skal momsregistreres, hvis der er tale om et salg af en vare mod betaling. Dog er banker, forsikring og uddannelse eksempler på brancher, der er undtaget momsen.

Sælger du derimod kun serviceydelser eller varer for op til 50.000 kr. eksklusiv moms, skal du ikke momsregistreres. Men går størstedelen af dit salg til momsregistrerede virksomheder, kan det være en fordel for dig, at du selv vælger at blive registreret.

Måske har du selv opfattelsen af at drive selvstændig virksomhed. Men det er ikke sikkert, at SKAT deler din opfattelse. I nogle tilfælde betragter SKAT selvstændige virksomheder som en hobbyvirksomhed eller ejeren som lønmodtager – og så skal du ikke betale moms.

Hvordan indberetter du moms?

Når du indberetter momsen, skal du gøre det til SKAT. Det gør du ved at logge på TastSelv Erhverv på SKAT’s hjemmeside.

Hvis SKAT anser virksomhedens momspligtige omsætning til at være under fem millioner kroner om året, er du forpligtet til at indberette og betale moms hvert halve år. For nystartede virksomheder er det oftere. Her er det nødvendigt at indberette hvert kvartal i minimum det første halvandet år. Efter den tid kigger SKAT din virksomheds omsætning efter i sømmene, og hvis de finder grundlag til det, kan de ændre din afregningsperiode til hvert halve år.

Bogføring af momsen

Der gælder særlige regler for bogføring med moms. Det beløb, der skal bogføres, kan ikke som normalt angives på en debet- og kreditkonto. Derimod er det nødvendigt at splitte omsætningen op. Den reelle omsætning anføres i resultatkontoen, mens momsdelen af omsætningen føres i en balancekonto.

Eksempel på bogføring

Et eksempel kunne være en faktura på 5000 kr. inklusiv 25 % moms. I dette tilfælde ser det ud som følgende:

5000 kr. bogføres i debet på en likvidkonto, som f.eks. en bankkonto.
4000 kr. bogføres i kredit på virksomhedens omsætningskonto.
1000 kr. bogføres i kredit på en moms-balancekonto.

På den måde opdeles momsen og omsætningen, så der bliver et klart overblik over, hvad der er moms, og hvad der er den faktiske indtægt.

Så nemt beregner du momsen med Dinero

Du kan også læse mere om moms, på skats hjemmeside her.

  • Var denne artikel nyttig?
  • JaNej

0

... har allerede tilmeldt sig dinero!

Vidste du, at der er sendt 0 fakturaer fra Dinero?