Status

Termen at gøre status på sit varelager er lig med at opgøre sit varelager. At tælle op varerne op og beregne værdien af dem er en naturlig del af det at føre kontrol med varebeholdningen.

  • Læsetid: 2 min.

  • Sidst opdateret 21/05/2020


Hvad er status?

Driver du en butik, en webshop eller andet, har du muligvis et varelager. En årlig statusoptælling er med til at holde styr på, hvor meget der er på dit lager, og hvor stor en værdi dit varelager udgør. Du bestemmer selv, om du vil lave status én gang årligt, eller om du foretrækker at gøre det halvårligt eller kvartalsvist.

Status er ikke bare med til at holde styr på din varebeholdning. Det hører også med til at udarbejde et retvisende regnskab. Varebeholdningen er nemlig en naturlig del heraf. Når du skal i gang med dit årsregnskab, har du altså behov for at vide, hvor stor en værdi dit varelager udgør.

Hvad er formålet med status?

Formålet med status er at føre kontrol med dit varelager. Når du gør dit varelager op, skal du ikke bare tælle stykantallet. Du skal sammenholde det antal, som du kommer frem til, med det antal, der er blevet registreret i din bogføring. Er der en difference, skal du kunne forklare den.

Har du f.eks. indkøbt 10.000 mobiltelefoncovers og solgt 8.000 af dem, bør der være 2.000 tilbage på dit varelager. Er der kun 1.000 tilbage, skal du kunne forklare, hvor de resterende er blevet af. Hvad enten de så er blevet sendt retur på grund af fejl eller er blevet stjålet, er det vigtigt, at du ved, hvor de er blevet af og kan komme med en forklaring på det.

For at kunne gøre dit lager korrekt op er det vigtigt, at du gennem året sørger for at registrere alt, hvad der sker på dit varelager. Har du givet nogen covers væk på en messe eller lavet ombytninger for dine kunder som følge af reklamation, skal du sørge for at registrere det. Ellers kan du ikke få dit lager til at gå op ved status.

Hvad er lagerstyring?

Har du en virksomhed med et stort varelager, kan det i mange tilfælde svare sig at gøre brug af lagerstyring. Her bliver det registreret i et system, hver gang du indkøber en vare, og hver gang du sælger en vare. Selvom du gør brug af lagerstyring, skal du stadig lave en statusoptælling – mindst en gang om året.

Selvom du har godt styr på dit laver ved hjælp af lagerstyring, kan der ske fejl. Er et vareparti ved en fejl ikke blevet registreret, eller har du smidt nogle dårlige varer ud uden at få dem registreret i systemet, så stemmer det ikke. Laver du en fysisk optælling, vil du altid være på den helt sikre side. Sammenhold resultatet af din statusoptælling med dit lagerstyringsprogram. Så kan du se, om det går lige op, eller hvor stor en difference der er.

Var denne artikel nyttig?

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram