Sidst opdateret 22/11/2024
Læsetid: 5 min.

Sådan håndteres donation til velgørenhed

Bemærk

Guiden her taler kun om skattefradrag – der er aldrig momsfradrag indblandet, når vi taler om donationer til velgørenhed

Donationer til velgørenhed kan du nogle gange opnå et skattefradrag for. Det hele afhænger lidt af, hvorfor du har doneret pengene til netop denne forening. Generelt kan man sige, at donationen skal bidrage til virksomhedens eksistens – dvs. at du ikke nødvendigvis kan få skattefradrag, bare fordi du har været god af dig 🙂

Du er altid velkommen til at donere penge til velgørende formål, men det er som sagt ikke altid, at du får et skattefradrag for donationen (dvs. bogføre det som en omkostning i din virksomhed).

For personlige virksomheder er der skattefradrag for støtte til velgørenhed på op til 19.000 kr. i 2025 (2024: 18.300 kr.). Alt derudover har du ikke skattefradrag for. For selskaber er der skattefradrag for op til 15% af selskabets skattepligtige indkomst (dvs. omsætning ex. moms). Det kan du læse mere om her.

Sådan opnår et skattefradrag for din donation

  • Rigtig mange foreninger er i dag godkendt (af Skattestyrelsen) til at modtage støtte til forskning. Er foreningen godkendt til det, så kan du få skattefradrag for din støtte. Hele listen over godkendte foreninger kan du se i dette link.
  • Ligeledes kan du opnå et skattefradrag for din støtte, hvis du bruger det som markedsføringsmateriale. Lad os tage et eksempel på det: En virksomhed sælger en eller flere varer, hvor en del af omsætningen på varen går til en velgørende forening. Virksomheden fortæller på alle deres medier (website, Facebook, Instagram etc.), at de giver en procentdel til foreningen. Gør man det på denne måde, så gør man det som et led i at få nye kunder og beholde eksisterende. Med andre ord – gør man sit indhold relevant, og som en nødvendighed for driften, så er der skattefradrag at hente for det.

Overholder du en af de to ovenstående forudsætninger, kan du opnå et skattefradrag for dine donationer. Husk du har forskellige skattefradrag alt efter virksomhedstype.

Sådan bogfører du donationer i Dinero

Sådan bogfører du donationer op til 15% af selskabets skattepligtige indkomst

Med donationer op til 15% af selskabets skattepligtige indkomst skal det bogføres i resultatopgørelsen. Vi vælger at gå ind i et købsbilag under fanen bogføring → køb. udfyld donationen som i købsbilaget her under.

Du har lavet en velgørende donation. Foreningen er på SKAT's liste over godkendte foreninger.

Med ovenstående postering har vi nu bogført vores donation, og vi får automatisk vores skattefradrag med bogføringen.

Sådan bogfører du donationer efter grænsen på de 15% af selskabets skattepligtige indkomst

Donationer over 15% af selskabets skattepligtige indkomst har du ikke skattefradrag for – men du kan selvfølgelig stadig lade virksomheden betale for donationen. Så skal vi blot bogføre det i balancen i stedet for i resultatopgørelsen, hvor du automatisk får dit skattefradrag når det kommer ind som udgift. Til formålet opretter vi en konto under din egenkapital.

For at oprette en konto skal du gå til Regnskab (mappen) øverst i højre hjørne → Kontoplan → Opret konto → Konto.

Vi giver kontoen følgende oplysninger:
Nummer: 60100
Navn: Ikke fradragsberettigede udgifter
Moms: Ingen moms.

Ikke fradragsberettigede udgifter

Med ovenstående konto i hus mangler vi nu blot at bogføre donationen. Det gør vi igen under et finansbilag – der ligger under fanen Bogføring –> Under diverse, vælg finansbilag. Finansbilaget udfylder du som vist i nedenstående.

Bogføring af donation

Med ovenstående postering har vi bogført, at vi har doneret til velgørenhed og ikke har skattefradrag for det – fordi vi har oversteget grænsen på de 15%.

Som ejer af en personlig ejet virksomhed skal du være meget opmærksom! Organisationerne tilbyder dig nemlig at lade dem indberette til Skattestyrelsen (mod oplysninger af CPR-nummer), at du har doneret til dem. Gør de det, skal du IKKE bogføre noget i dit regnskab – for så har du nemlig allerede fået dit skattefradrag.

Oplyser de ikke det for dig, kan du vælge enten at bogføre det eller tage det som fradrag på din selvangivelse – du skal dog KUN vælge én af tingene.

Vælger du at bogføre det, kan du herunder se, hvordan du gør.

Sådan bogfører du donationer op til 19.000 kr.

Med donationer op til 19.000 kr. i 2025 (2024: 18.300 kr.) skal det bogføres i resultatopgørelsen. Vi vælger at gøre det i et købsbilag. Du skal gå ind i et købsbilag under fanen bogføring -> køb.

Udfyld donationen som nedenstående. I vores tilfælde donerer vi 1.500 kr. til en velgørende organisation.

Du har lavet en velgørende donation. Foreningen er på SKAT's liste over godkende foreninger

Med ovenstående postering har vi nu bogført vores donation, og vi får automatisk vores skattefradrag med bogføringen.

Sådan bogfører du donationer efter grænsen på de 19.000 kr. i 2025 (2024: 18.300 kr.)

Donationer over 19.000 kr. i 2025 (2024: 18.300 kr.) har du ikke skattefradrag for – men du kan selvfølgelig stadig lade virksomheden betale for donationen. Så skal vi blot bogføre det i balancen i stedet for i resultatopgørelsen, hvor du automatisk får dit skattefradrag, når det kommer ind som udgift. Det gør du igen i et finansbilag.

Donation til velgørenhed - Enkeltmandsvirksomhed
Donation til velgørenhed – Enkeltmandsvirksomhed

Med ovenstående postering har vi nu bogført, at dit firma har betalt for din donation. Vi har bogført den på din egenkapital, så du ikke får skattefradrag for den.

Tips & bonusinfo

Har du modtaget et tilskud eller legat? Hvordan du håndterer det i Dinero kan du læse mere om her

Var denne artikel nyttig?

Del denne artikel

  • Del på Facebook
  • Del på Linkedin
  • Del på X
  • Kopier link

Gør som 0 virksomheder

Brug Danmarks mest anbefalede regnskabsprogram